Toptan'dan gündeme ilişkin açıklamalar

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''İsrail'in terörle mücadele etmesi başka bir şeydir, bugün açıklanan rakamlarla da açıkça görüldüğü gibi terörle mücadele adı altında 431 çocuğun, bebeğin öldürülmesi başka bir şeydir'' dedi. TSK'yi İsrail'e örnek olarak gösteren Toptan, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tek sivil hedefe dönük eylemi yoktur'' diye konuştu.

Yayınlanma: 18.01.2009 - 12:45
Abone Ol google-news

İzmir programı kapsamında Vali Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret eden TBMM Başkanı Köksal Toptan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

'İsrail TSK'yi örnek alsın'

''İsrail'in tek taraflı ateşkes duyurusu sonrası karşılıklı roket saldırıları yapıldığını''
yönünde bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Toptan, yeni bir saldırıya ilişkin henüz bilgisinin olmadığını, ancak sorudaki ifadeler üzerine değerlendirmede bulunulduğu taktirde bunun ''mazur görülemez'' bir durum olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Toptan, şunları kaydetti:
''Orada baştan da ifade ettiğimiz gibi orantısız ve ölçüsüz bir güç kullanılmaktadır. İsrail'in terörle mücadele etmesi başka bir şeydir, bugün açıklanan rakamlarla da açıkça görüldüğü gibi terörle mücadele adı altında 431 çocuğun, bebeğin öldürülmesi başka bir şeydir. İsrail Başbakanı Olmert de 'çocukları, sivilleri öldürdüğümüz için özür diliyoruz' diyor. Böyle bir özür, böyle bir savunma olabilir mi? Artık dünyadan en ayrıntılı hedefler bile rahatlıkla tespit edilebilmekte. Terörle mücadele adı altında eylem yapılıyorsa çok rahatlıkla sivil hedeflere zarar vermeden yapılabilmektedir. Bunun en yakın ve net örneği Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kuzey Irak operasyonlarıdır. Şu ana kadar pek çok hava ve kara harekatında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tek sivil hedefe dönük eylemi yoktur.''
 

Avrupa'nın tavrı

Köksal Toptan, bir gazetecinin, İsrail'in Gazze saldırısına AB ülkelerinin gösterdiği tavırla ilgili sorusuna karşılık, AB'de Fransa dışında hiçbir ülkenin ciddi girişiminin olmadığını, hatta yapılan ilk açıklamalarda İsrail'in bu saldırıyı savunma amaçlı yaptığının ifade edildiğini, sonra beyan değişikliğine gidildiğini söyledi.

''İtiraf etmeliyim ki AB'den yükselmesi gereken ses maalesef gelmemiştir, duyulmamıştır'' diyen Toptan, İslam ülkelerinin parlamento başkanlarını İstanbul'da bir araya getirmek suretiyle bu ülkeler arasındaki ihtilafları gidermeye çalıştıklarını, bunda başarılı olduklarını düşündüklerini kaydetti. İlk kez tüm ülkelerin bir araya geldiğini ve muhalefetsiz, şerh düşülmeksizin bir ortak deklarasyona imza atıldığını belirten Toptan, bu anlayışın sürdürülmesi halinde barışın Ortadoğu'ya gelmesinin daha mümkün hale gelebileceğini dile getirdi.

 

Ortadoğu barışı

Barack Obama'nın ABD'de başkanlık koltuğuna oturmasının Ortadoğu'ya barış getirip getirmeyeceği yönündeki soru üzerine Toptan, şunları söyledi:
''Umarım olur ama bekleyip görmek lazım. Büyük devletlerin temel dış politikalarında çok fazla ve radikal sayılabilecek değişiklikler beklememek lazım. "

 

Terörle mücadele

Türkiye'nin terörle mücadeleyi kararlı adımlarla sürdüreceğini bildiren Toptan, "Bazı Avrupa ülkeleri hala Türkiye'nin mücadele etmek durumunda olduğu terör örgütü ile ilgili müsamahalı ve müsamahakar tavırlarını sürdürmeyi yeğlemektedirler. Terör öyle bir olgudur ki ne zaman kimin kapısını çalacağını kestirmek mümkün değildir. O nedenle Türkiye sürekli küresel teröre karşı küresel bir mücadelenin yapılması gerektiğini savunmaktadır. Bunda ne kadar başarılıyız bilemem ama bu doğru yolda ilerlememiz gerekir. Türkiye terörle mücadelesini elbette kesintisiz, hiç ödün vermeden sürdürecektir.''

 

Ekonomik göstergeler

Toptan, Türkiye'nin bu mücadeleyi sürdürürken, kalkınmasını da devam ettireceğini belirterek, şöyle dedi:
''Şu anda dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz. Hedefimiz 2023'de ilk 10 büyük ekonomi arasına girmek. Bunu yapabilecek gücümüz, heyecanımız, potansiyelimiz var. Türkiye, terörle mücadelesini sürdürmesinin yanında demokrasisini de geliştirmeye, demokratik standartlarını da yükseltmeye devam edecektir. Hem demokrasi hem terörle mücadele ama bu ikisini yaparken kalkınmamızda duraksamayacağız. Bunu yaparsak kesin sonuç alma imkanı bulabiliriz.''

Türkiye'nin bölgesinde güçlü, demokratik, sosyal ve laik yapısıyla model bir ülke olduğunu belirten Toptan, bu gücün iyi yetişmiş insan yapısından ve Büyük Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma heyecanından kaynaklandığını söyledi.

 

Ergenekon soruşturması

Bir gazetecinin ''Ergenekon'' soruşturmasında gelinen süreç ve Tuncay Güney'in TRT yayınına çıkmasıyla başlayan tartışmalarla ilgili sorusunu da yanıtlayan Toptan, yargı sürecinin devam ettiğini, bu aşamada savcılar ve hakimlerin çok büyük bir dikkatle, Anayasa ve yasaların kendilerine yüklediği sorumluluk bilinci içinde hareket ettiklerinden hiç kuşku olmadığını söyledi.

Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Daha işin başındayken ne insanları mahkum etmek ne de insanları aklamak doğru bir hareket olabilir. Beklemek, yargıya güveni kaybetmeden işin seyrini takip etmek gerekir." 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler