TPFD de tartışmaya girdi: Mesele yabancı oyuncu sayısı değil, fırsat eşitliği
Süper Lig'deki yabancı oyuncu sayısı tartışmalarına Türkiye Profesyonel Futbolcular derneği de katıldı. Dernek yazılı bir açıklama yaparak, sorunun yabancı futbolcu sayısı değil, fırsat eşitliği olduğunu savundu.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) yürürlükteki yabancı futbolcu kuralını değiştireceğine dair haberler üzerine başlayan tartışmaya Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği (TPFD) de katıldı. Yabancı oyuncusu sayısının serbest bırakılmasına karşı olmadığını duyuran dernek, özgür bir ortamda, fırsat ve rekabet eşitliğinin sağlanması gerektiğini savundu.
TFF, 2015 yılında hayata geçirdiği düzenlemeyle Süper Lig kulüplerinin kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurmalarına olanak tanımıştı.
Yabancı kuralına yüksek sesle ilk itiraz NTV Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen’den gelmiş, Başbakan Binali Yıldırım ve A Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu da uygulamayı eleştirmişti. Habertürk gazetesi ise, TFF’nin bu gelişmeler üzerine yabancı kuralında değişikliğe gitmek için harekete geçtiğini öne sürmüştü.
‘Yabancı kuralı’ tartışmalarına dair TPFD’den yapılan ‘Zaten yabancıyız!’ başlıklı açıklamada “Bizler, yabancı oyuncu sayısının serbest bırakılmasına karşı değiliz. Yabancı oyuncu sayısının sınırlanmasının değil, özgür bir ortamda, fırsat ve rekabet eşitliğinin sağlanmasının yanındayız” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, TPFD’nin karşı oldukları ise şöyle sıralandı:
“Bizler, yabancı oyuncuların ödemeleri günü gününe yapılırken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oyuncuların maaşlarını ödemeyen kulüplere karşıyız,
Yabancı oyuncular Türkiye’de yaşadığı en ufak bir uyuşmazlıkta FIFA’ya başvurup çözüme ulaşırken yerli oyuncuların aynı haklara sahip olamamasına karşıyız,
‘Sen bizim evladımızsın’ deyip, her türlü fedakarlığı bekleyip, hakkını aradığında ‘hain’ damgası yapıştıranlara karşıyız,
Yabancı oyunculara sesini çıkaramayanların, kendilerini kurtarmak adına yerli oyuncuları taraftar ve medyanın önüne atmasına karşısındayız,
Sadece bir yabancı oyuncuya vereceği parayla kulübünün altyapısından 10 oyuncu yetiştirebileceğini görmeyen, görse de kişisel egoları yüzünden görmezden gelen futbol yöneticilerine karşıyız,
Milli Takım’ı bu anlamsız gündemlerin yeri yapanlara, futbolun asıl sorunlarına kulak tıkayanlara karşıyız.
Yaklaşık 2 bin 500 Profesyonel futbolcunun oynadığı alt liglerin yok sayılmasına, maçlarının yayınlanmamasına, bu çocukların futbolcudan öte mülteci gibi görülmesine karşıyız.
Sadece yerlilerin oynadığı bir ligde yerli kısıtlaması getirilmesine, bu yüzden futbolcu kardeşlerimizin Profesyonel futbol hayatlarını bırakmak yada futbolu bırakmak zorunda kalmalarına karşıyız.
3. Ligdeki yaş sınırı sebebi ile klüp bulamayan futbolcu kardeşlerimizin ailelerinin dağılmasının ve boşanmış olmalarının umurunda olmayanlara karşıyız.
Profesyonel olmalarına, aynı mesleği yapmalarına ve aynı statüde olmalarına rağmen 3. Ligde askerlik tecil hakkı bulunmayan futbolcuların tehdit edilmesine, şantaj yapılmasına, işlerinin ellerinden alınmasını umursamayanlara karşıyız.”
Türkiye’de 3 bin 600’ün üzerinde profesyonel lisanslı futbolcu olduğuna dikkat çeken ve ‘yabancı kuralı’ sorununun Süper Lig’deki 400-450 kişilik ‘elit’ bir kitleyi ilgilendirdiğini savunan dernek açıklamasında “Türk futbolunun yükselişini de çöküşünü de bu anlamsız gündem üzerinden tartışanları, futbolun gerçek sorunlarını görmeye, araştırmaya, tartışmaya ve çözümün bir parçası olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke