Trabzonlu kadınlar yazmak için teşvik edildi
PEN Kadın Yazarlar Komitesi'nce Anadolu'da edebiyatla uğraşan kadınların yazma konusunda cesaretlendirilmesi amacıyla düzenlenen Kadın Yazarların Anadolu Buluşması'nda; İnci Aral, Karin Karakaşlı ve Müge İplikçi gibi isimler Trabzonlu yurttaşlarla buluştu.
PEN Kadın Yazarlar Komitesince Anadolu'da edebiyatla uğraşan kadınların yazma konusunda cesaretlendirilmesi amacıyla düzenlenen Kadın Yazarların Anadolu Buluşması, Trabzon'da gerçekleştirildi.
Trabzon Sanatevi'ndeki buluşmaya yazarlar İnci Aral, Karin Karakaşlı ve Müge İplikçi konuşmacı olarak katıldı.
Yazar İnci Aral, Anadolu'da yazmak isteyen kadınlarla buluşmak için Trabzon'a geldiğini belirterek, ''Yazmak bir bağımlılık. Yazarlığın emekliliği de yok. Ölene kadar sürdürülen bir iş'' dedi.
Toplumda kadınların sesinin duyulmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Aral, ''Toplumumuzda kadınların sesi uzun süre çok az çıktı. Daha çok, yoğun olarak kadının yazması benim kuşağımla başladı'' diye konuştu.
Yazma eyleminin özenerek, birbirine el vererek, dayanışmayla başlayacağını vurgulayan Aral, şunları söyledi:
''Gelişimizin amaçlarından biri de bu el vermeyi sağlayabilmek. Bence yazarın kadını erkeği yoktur. İyi yazar kötü yazar vardır. Merkezden uzak olmanın işi biraz ağırlaştırdığı gerçek ama iletişim teknolojilerindeki yeniliklerle sesimizi en uzağa duyurabiliriz. Ama edebiyat dünyasında birebir ilişkiler de önemli. Yazmaya başladım çünkü kendim ve hemcinslerim için daha fazla özgürlük istiyordum. Beni alıkoyan her şeye itiraz etmek istedim. 'Sizin doğrularınız içerisinde var olmak istemiyorum, kendi doğrularımı size sunmak istiyorum' dedim. Bunun için ilk öykülerimi yazmaya başladım. Manisa'da yaşıyor, kimseyi tanımıyordum. O dönemde bugünkü gibi iletişim araçları da yok. Öykülerimi postayla dergilere gönderdim. En iyi yol budur.''
Aral, edebiyatta en önemli şeyin süreklilik olduğunu belirterek, ''Bunu inat ve azimle sürdürebilmek, yarı yolda kalmamaya dikkat etmek gerekir. İnatçı, kararlı olmanız ve bu işin size getirdiği olumlu olumsuz her şeye göğüs germeniz gerekiyor. Bu zorluğun üstesinden gelmeniz için adeta ant içmelisiniz. Bu kararı vermek çok önemli'' dedi.
"Yazmak yalnızlıktır"
Edebiyatta sınırların yok denilecek kadar azaldığına işaret eden Aral, şunları kaydetti:
''Sınır içimizdedir. Var gibi görünen sınırları kaldırabilmemiz için özgün bir sese sahip olmamız gerekir. Onun için de okumak gerekiyor. Yazmak yalnızlıktır. Yalnız kalmak gerekiyor. Bir deli gibi yalnız olmalısınız içinizden gelen sesi duyabilmeniz için. Binlerce kez söylenenleri aynı dil özellikleriyle aynı şekilde anlatırsanız olmaz. Onu nasıl söyleyeceğiniz önemli.'' Konuşmaların ardından, İnci Aral, okurları için kitaplarını imzaladı.
Daha sonra, atölye çalışmasında, yazarlar, seçtikleri öykülerindeki teknik yapıyı katılımcılarla paylaştı.
Yazar adaylarından ''yaşamak, sınırlar, yolculuk, gitmek, kalmak'' başlıkları altında birer öykü oluşturmaları istendi. Bu öykülerden bazılarının proje sonuçlandığında oluşturulacak kitapta yer alacağı öğrenildi.
Etkinliğe, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzonlu yazarlar, çoğu kadın olan yazar adayları katıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev