'Trafikte altyapıya önem verilmeli'
TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, "Ocak-Mart ayında günlük ortalama 3 bin 600 araç yollara çıktı. Üç aylık dönemde resmi tatil günü olan 26 günü çıkarırsak geriye kalan 64 resmi çalışma gününde trafiğe çıkan araç sayısı günlük 5 bin 74'ü buluyor. Bu da trafiğin daha çok yoğunlaşacağını ve altyapıya ne kadar önem vermemiz gerektiğini göstermektedir" dedi
Trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı, bu yılın Ocak-Mart ayları döneminde 324 bin 760 adet oldu. Mart ayı sonu itibariyle trafikte kayıtlı 15 milyon 382 bin 908 taşıtın yüzde 50.2'sini otomobil, yüzde 16.1'ini kamyonet, yüzde 15.6'sını motosiklet, yüzde 9.2'sini traktör, yüzde 4.8'ini kamyon, yüzde 2.5'ini minibüs, yüzde 1.4'ünü otobüs ve yüzde 0.2'sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Apaydın yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 2011 Ocak-Mart aylarını kapsayan ilk üç aya ait motorlu kara taşıtları istatistiklerine bakıldığında, Ocak-Mart aylarında trafiğe kaydı yapılan araçlar arasında otomobilin 163 bin adet ile başı çekerken, 52 bin 286 adet ile kamyonetin ikinci sırada yer aldığını, kamyoneti 50 bin 662 adet ile motosiklet ve 29 bin 877 adet ile traktörün izlediğini belirtti.
Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydolan araçların 23 bin 382 adedini de kamyon, minibüs ve otobüs oluştururken aynı dönemde 37 bin 455 aracın da trafikten kaydı silindi.
TÜİK'in açıkladığı rakamları değerlendiren Apaydın, "Ocak-Mart ayında günlük ortalama 3 bin 600 araç yollara çıktı. Üç aylık dönemde resmi tatil günü olan 26 günü çıkarırsak geriye kalan 64 resmi çalışma gününde trafiğe çıkan araç sayısı günlük 5 bin 74'ü buluyor. 64 gün içerisinde 512 saatlik bir çalışma süresi olduğundan, ülkemizde saatte ortalama 10 araç trafiğe çıkmaktadır. Buda trafiğin daha çok yoğunlaşacağını ve altyapıya ne kadar önem vermemiz gerektiğini göstermektedir" dedi.
Trafiğe katılan araç sayısındaki artış hızı böyle devam ettiğinde, bu yılsonunda 1 milyondan fazla aracın trafiğe çıkacağına dikkat çeken TŞOF Başkanı Apaydın, "Türkiye'deki motorlu kara taşıt sayısı 2000-2010 döneminde yüzde 85 artmıştır. Türkiye'de yaklaşık olarak her 5 kişiye bir motorlu taşıt, her 12 kişiye de bir otomobil düşüyor. Sürücü belgesine sahip vatandaşımızın sayısı 21 milyon 500 bini geçti. Artık trafik akış düzeni daha dikkatli yapılmalıdır. Sürücülerimiz gelişen şartlara göre eğitilmeli, çocuklarımıza küçük yaşta trafik bilincini aşılamalıyız. Yoksa ileride trafik sorunu daha da büyümüş halde karşımıza çıkacak" diye uyardı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke