TÜBİTAK'ın buluşu

Rusya, Danimarka, ABD ve Şili'den bir grup bilim insanı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) yaptıkları optik gözlem sonuçları ve CHANDRA uydusuyla yapılan X-ışın gözlemlerini kullanarak, karanlık enerjinin galaksi kümelerinin gelişimini geciktirdiğini öne sürdü.

TÜBİTAK'ın buluşu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.02.2009 - 10:13

TÜBİTAK'ın popüler bilim dergisi Bilim ve Teknik'in Şubat sayısında yer alan habere göre, Antalya'daki TUG'da çeşitli araştırmalar yapan ekibin lideri Alexey Vikhlinin, Galaksi kümelerinin büyümesinin son 5,5 milyar yılda yavaşladığını bildirdi. Vikhlinin, yavaşlamanın ''karanlık enerjinin'' göstergesi olduğunu savundu.

Bilim insanları, yeterince ortaya konamayan karanlık enerjinin, Einstein'in önerdiği ''kozmolojik sabite'' yakın bir itici kuvvetle ilişkili olduğunu ve ''boşluk'' olarak da tanımlanan uzay ortamında itici bir kuvvetin olduğu konusunda görüş bildiriyor. Son on yıldır yapılan gözlemler evrenin genişlemesinin hızlandığını gösteriyor.

Çalışmalarında CHANDRA uydusununun X-ışını gözlemlerinin yanı sıra TÜBİTAK TUG'da yaptıkları optik gözlemleri kullanan araştırmacılara göre, tüm verilerin biraraya gelmesiyle karanlık enerjinin kozmolojik sabitle ilişkili olduğunu gösteren en güçlü kanıt bulundu.

''Kozmolojik sabit'' Einstein'in evrenin neden genişlediğini açıklayabilmek için kendi kuramını düzeltirken kullandığı sabit olarak tanımlanıyor. Bilim insanlarının bu çalışması, gizemli karanlık madde olgusuna yeni bir bakış açısı getirdiği gibi karanlık enerjinin kozmolojik sabit olarak yorumlanması görüşünü de destekliyor.

Bulgular, karanlık enerjinin evrendeki tüm maddeyi ittiğini gösteriyor. Bu itme sürecek ve çok uzak gelecekte, yakınımızdaki Andromeda dışında dünyadan görülebilecek hiç bir galaksi kalmayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler