TÜBİTAK'tan Türklere dön çağrısı

TÜBİTAK, cazip imkanlar nedeniyle araştırmalarını ABD'de sürdüren Türk araştırmacılara ''Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle Amerika'dan Türkiye'ye dön'' çağrısı yaptı.

TÜBİTAK'tan Türklere dön çağrısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.12.2010 - 09:51

TÜBİTAK AB 7. Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi, AB Komisyonu'nun verdiği destekle ''Destination Turkey'' sloganıyla başlattığı ve bir seri halinde sürecek çalıştaylarını yaklaşık 200 üniversiteyi barındıran ve çok sayıda Türk'ün yaşadığı Boston'dan başlattı.

Northeastern Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliğe, aralarında Arçelik, Yıldız Holding, Aselsan, Türk Telekom gibi önemli sanayi kuruluşları ve üniversiteleri de katılırken, etkinliğin düzenlenmesine Avrupa Komisyonu da büyük destek verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'nin ABD'de 1990 lisans, 1049 yüksek lisans, 889 doktora öğrencisi bulunuyor.

TÜBİTAK, tam adı ''Hedef Türkiye, Beyin Dolaşımı, Ar-Ge İşbirliği ve Araştırma Kariyeri İçin Avrupa ve Ulusal Fon Olanakları Çalıştayı'' isimli etkinliği için Boston eyaletindeki Northeastern Üniversitesi'ni seçti. Üniversitede 100'ün üzerinde doktora ve doktora sonrası araştırmalar yapan Türk'ün bulunduğu belirtiliyor.

TÜBİTAK'ın aylar öncesinden ABD'de yaşayan Türkleri haberdar ettiği etkinliğe, ABD'nin dört tarafından ve BOston'daki Harvard ve MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim alan araştırmacılarla, bu üniversitelerde doktora ve sonrası eğitim alan 200'e yakın Türk araştırmacı katıldı.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Anlağan, burada Türk araştırmacılara hitaben yaptığı konuşmada, bilim ve teknoloji araştırmalarının ülkeler arasındaki işbirlikleriyle daha da güç kazanacağını vurguladı.

''Eskiden beyin göçü vardı. Artık bunun bir önemi kalmadı. Artık beyin dolaşımı gündemimizde'' diyen Anlağan, Türkiye'nin tersine beyin göçü fonlarını kullanan ülkeler sıralamasında ikinci ülke olan Türkiye'yi listede ilk sıraya yerleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

AB ve TÜBİTAK fonlarının ülkeye geri dönüş için cazip imkanlar yarattığını belirten Anlağan, Türk araştırmacılara yurt dışında kazandıkları deneyimleri, yürütecekleri projelerle bir şekilde ülkelerine de aktarmalarını istedi.
 

Tersine beyin göçüne AB de destek verdi

Avrupa Komisyonu, tersine beyin göçünü teşvik için ABD'de düzenlenen bir etkinliğe ilk kez destek verdi.

AB Komisyonu temsilcisi Dr. Alain Crag, çalıştaya gelerek Türk araştırmacılara hitaben bir konuşma yaptı.

Avrupa Komisyonu'nun ilk kez ABD'de düzenlenen bir çalıştaya destek verdiğini bildiren Crag, Türk araştırmacılara ''İsterseniz kalıcı olarak ülkenize dönün ve stratejik araştırmalarda çalışın. İsterseniz sadece bir projeyle yola çıkın ve diğer ülkelerin araştırmacılarıyla işbirliği yapın. Her ne yaparsanız yapın AB fonlarını kullanın'' sözleriyle seslendi.

Crag, AB Çerçeve programlarının sağladığı fonları anlatırken de desteklerin 1 ile 4 yıl süreyle yıllık 25 bin avrodan 200 bin avroya kadar değişebildiğini belirtti.
ABD'nin TÜBİTAK benzeri kuruluşu U.S National Science Foundatin'dan (NSF) Dr. Carleen Maitland da etkinliğe katılarak bir sunum yaptı.

Maitland, konuşmasına ''Biz ülkemizdeki tüm araştırmacıların ülkeden gitmesi yerine kalmalarını elbette tercih ederiz'' sözleriyle başladı.

ABD'deki araştırmacılara sunulan fon kaynaklarını anlatan Maitland, NSF'de ABD'de yaşayan Türklerin ülkelerindeki araştırmacılarla işbirliği kurmalarını sağlayacak mekanizmaların varlığından bahsetti.
 

''Türkiye'deki AR-GE iklimi konusunda ikna oldular"

AB 7. ÇP Ulusal Koordinatörü Okan Kara ise etkinliği etkinliğin pilot bir çalışma olduğunu söyledi ve ''Çok sayıda üniversite ve sanayi kuruluşu ve araştırmacının ilk deneme çalıştayına bu kadar ilgi göstermesi bizi çok cesaretlendirdi. Türkiye'ye döndükten sonraki ilk işimiz Türklerin yoğun olarak yaşadığı eyaletleri yeniden tespit edip o bölgelere daha fazla sayıda sanayici ve üniversite temsilcisi ile gitmek olacak'' dedi.

Türk araştırmacıların çalışmalarını Türkiye'de yürütme konusundaki kaygılarını aktaran Kara, şöyle konuştu:

''Maddi kaygıların elbette var. Ancak AB, TÜBİTAK, DPT ve proje destekleri gibi pek çok kanaldan bu sorunlarının çözüldüğünü gördüler. Diğer yandan Türkiye'deki araştırma ortamında karşılaşabilecekleri kurumsal ve alt yapı sorunlarını merak ediyorlardı. Biz de onlara Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar doğrultusunda yapılan iyileştirmeleri anlattık. Görünen o ki Türkiye'deki uygun Ar-Ge iklimi konusunda ikna oldular.''

Kara, TÜBİTAK'ın yeni başlattığı tersine beyin göçü fonununa 24 ay boyunca aylık 1.800 dolar destek verdiğini belirterek, araştırmacıların bu fona yoğun ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler