TÜİK’e göre, 5.4 milyon kişinin istihdam edildiği sanayide, üretim 8 aydır azalıyor

Sanayi üretimi nisanda yıllık yüzde 4, aylık bazda yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde azaldı. Aralık ayından sonra ilk kez aylık bazda düşüş kaydedildi.

TÜİK’e göre, 5.4 milyon kişinin istihdam edildiği sanayide, üretim 8 aydır azalıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.06.2019 - 22:58

Hükümet “dipten dönüş başladı” dese de gerçekler tersine işaret ediyor. Sanayi üretimi verileri, ekonomik krizin derinleşerek devam ettiğini ortaya koydu.

Nisan 2019’da takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de nisanda bir önceki aya göre yüzde 1 ile yine beklentilerin üzerinde düştü. Böylece yıllık bazda düşüş serisi sekizinci aya ulaşırken, aylık bazda aralık ayından bu yana ilk kez düşüş kaydedilmiş oldu.

Madencilik düşüşte

Reuters’ın yedi kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre takvim etkisinden arındırılmış küçülme beklentisi yüzde 2.5 seviyesindeydi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.3, bir önceki aya göre yüzde 7.8 daraldı. İmalat sanayi sektöründe yıllık bazda yüzde 4.2, aylık bazda yüzde 0.9 düşüş kaydedildi. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe ise yıllık bazda yüzde 0.7, aylık bazda yüzde 1.9 artış görüldü.
Üretimde girdi olarak kullanılan sermaye malları üretiminde yıllık bazda yüzde 7.6, aylık bazda yüzde 2.3’lük düşüş geleceğe dair de olumsuz bir sinyal oldu. Ara malı üretiminde de yıllık yüzde 8.5, aylık 1.5 düşüş kaydedildi.

TÜİK verilerine göre sanayide 5 milyon 484 bin kişi istihdam ediliyor.

Savunmada da çarklar yavaşladı

Otomotiv pazarındaki sert daralmaya paralel olarak motorlu kara taşıtı imalatı nisanda aylık bazda yüzde 5.5 azalırken, savunma sanayii üretimini içeren “diğer ulaşım araçları” imalatı da aylık yüzde 8.8 düştü. Savunma sanayinde aylık bazda düşüş serisi üçüncü aya ulaştı.

GCM Yatırım Menkul Değerler Ekonomisti Enver Erkan, “Nisan ayında etkili olan kur artışı ve halen güncelliğini koruyan jeopolitik ortamın yatırımda ve üretimde frene basılması şeklinde yansıma bulmuş olduğunu düşünüyoruz. Finansal piyasalarda dalgalanma durmuş olsa da, jeopolitik ve iç politik belirsizliğin devamı ikinci çeyrek rakamlarında etkisini gösterebilir” değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler