Tülay Germen belgeselle ölümsüzleşti

Modern türkü yorumlarıyla tanınan Türk pop müziğinin öncülerinden Tülay German'ın hayatı, genç yönetmenler Didem Pekün ve Barış Doğrusöz tarafından çekilen ''Tülay German: Kor ve Ateş Yılları'' belgeseline konu oldu.

Tülay Germen belgeselle ölümsüzleşti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.04.2010 - 10:31

Belgeselin yapım sürecini değerlendiren yönetmenlerden Didem Pekün, German'ın otobiyografik kitabını okuduktan sonra böyle bir belgesel yapma kararını aldığını belirterek, ''Ben German'ın hayatının belgesel niteliği taşımasından ziyade, kişiliğini çok etkileyici buldum. Onunki ayrıca Türkiye tarihinde dönemeç olmuş birçok olaya şahitlik etmiş bir hayat hikayesi. Tülay German'ın hikayesiyle paralel olarak Türkiye'nin son 40 yılının üzerinden geçiyoruz filmde'' diye konuştu.

Belgeseli yapmaya ilk karar verdiğinde, 1966 yılında Fransa'ya yerleşen Tülay German'la görüşmeye gittiğini, German'ın belgesel fikrine sıcak bakmasına rağmen kamera önüne geçmeyi müzik hayatına nokta koyduğu gerekçesiyle istemediğini anlatan Pekün, German hakkında çok az görüntülü kaynak olması nedeniyle belge toplama sürecinin oldukça uzun sürdüğünü dile getirdi.

Belgeselde de German'ın sadece şarkıcı yönüne değil, hayatının farklı boyutlarına, hayattaki duruşuna, eşi Erdem Buri ile aşkına, kadın kimliğine de ayrı ayrı yer verdiklerini anlatan Pekün, şöyle devam etti:
''Bana göre Tülay German'ın en dikkat çekici özelliği ödün vermeyişi. Bu, German'ın beni film sürecinde çok zorlamış bir tarafı ama bir o kadar çok saygı duyduğum tarafı, bu tür insanlar nadir bulunuyor. Bunun dışında Tülay German gibi bir şarkıcı bırakalım Türkiye'yi, dünyada çok nadir. O yüzden gerektiği değeri vermek istedik biz. Günümüzde o kadar az biliniyor ki halbuki Türk pop müziğini yaratan 3-5 kişiden biri.''

Belgeselin tamamlanmış halini izletmek için son bir Fransa yolculuğu daha yaptıklarını anlatan Pekün, ''2,5 yıl boyunca pek çok kez Fransa'ya gittik, geldik. Sonuncusunda belgeseli German'a izletmek için günübirlik gittik. İzledikten sonra bizi ayağa kaldırıp alnımızdan öptü'' diye konuştu

Belgeselin diğer yönetmeni Barış Doğrusöz de belgesel çekmede en önemli motivasyonlardan birinin, unutulmuş hikayeleri yazmak olduğunu, bu nedenle belgeselde de German'ın otobiyografik kitabında alıntıladığı bir cümleyi kullandıklarını ifade ederek, ''(Belleksiz bir toplum olmamızı önlemek için herkesin anılarını yazmasını yararlı buluyorum) cümlesi bizim için çok kıymetli bir cümleydi çıkış noktası olarak'' dedi.

 

Tülay Germen kimdir?

İstanbul'da 1933 yılında doğan Tülay German, 1956 yılında Üsküdar Amerikan Kız Koleji'ni bitirdi.

Sahneye ilk olarak ailesinden gizli Ankara'da çıkan German, 1960-1962 yılları arasında caz şarkıcısı olarak isim yaptı ve İstanbul Radyosu'nda Salim Ağırbaş Beşlisi'nin haftalık programlarında caz şarkıları söyledi.

Erdem Buri ile ''Çoksesli Türk Popüler Müziği'' programını yapan German, 1964 yılında Milli Orkestra ile katıldığı Balkan Melodileri Festivali'nde, ''eleştirmenlerin en beğendiği şarkıcı'' seçilip, Arena dergisine kapak oldu. German, bu sırada, Türk pop müziğinin ''ilk hit parçası'' kabul edilen ''Burçak Tarlası'' plağını doldurdu.

Plak yapmak üzere 1966 yılında Paris'e giden German, Fransızca 10 plak doldurdu. German, Fransa, Belçika, Almanya, Polonya, Tunus, Fas, Hollanda ve Brezilya'da radyo ve televizyon programları, konserler gerçekleştirdi ve çeşitli festivallere katıldı.

German'ın Fransa'da Türkçe olarak yaptığı albüm, Charles Cros Akademisi 1981 Plak Büyük Ödülü'nü aldı.

Son olarak ''Nazım Hikmet'e Saygı'' adlı albümü yapan German, 1987 yılında Hollanda'da verdiği bir konserle sahneye veda etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler