Tüm dünya kanlı operasyonu konuşuyor

İsrail'in "Gazze filosu"na düzenlediği kanlı operasyon, tüm dünyada büyük yankı buldu. Yaygın olarak İsrail'in operasyonunu eleştiren haber ve yorumlarda Türkiye-İsrail ilişkilerine vurulan son darbeye de vurgu yapılıyor.

Yayınlanma: 01.06.2010 - 09:33
Abone Ol google-news

Yabancı medya, "İsrail, utanç verici korsanlık eylemiyle kendi mücadelesine darbe vurdu", "Türkiye, katliam diyor ancak İsrail'in umurunda değil", "Katliamla sonuçlanan beceriksiz saldırı", "İsrail-Türkiye bağlarına onarılmaz zarar vermiş olabilir", "Katliam korkak bir saldırı" dedi.

Financial Times: İsrail, korsanlık eylemiyle kendi mücadelesine darbe vurdu


"İsrail denizde kayboluverdi. Pazartesi günü gerçekleştirdiği utanç verici korsanlık eylemiyle İsrail, kendi mücadelesinin meşruluğuna darbe vurdu."

 

İndependent: Türkiye katliam diyor ancak İsrail'in umurunda değil

"Gerçek budur ki Avrupalılara (ve evet Türkler Avrupalı değil mi?) herhangi diğer Ortadoğu ordusunca ateş edilse, öfke dalgaları olurdu. Ve bu İsrail konusunda bize ne anlatıyor? Türkiye'nin İsrail'in yakın bir müttefiki değil mi? Türklerin bekleyebileceği bu mudur? Şimdi İsrail'in Müslüman dünyasında tek müttefiki, bunun bir katliam olduğunu söylüyor ve bu sanki İsrail'in umurunda değil."

 

Guardian: Katliamla sonuçlanan beceriksiz saldırı

"İsrail'i, Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan bir filoya yönelik beceriksiz saldırısının kıyım ve BM Güvenlik Konseyi'nin de dahil olduğu diplomatik krizle sonuçlanmasının ardından tüm dünyadan yükselen bir kınama dalgası yutuverdi."

 

BBC: İsrail tek müslüman müttefikini kaybetti mi?

"İsrail, bölgede tek Müslüman müttefiki olan Türkiye'yi kaybetti mi? Son 18 ay iki ülkeden bir diplomatik krizden başka bir diplomatik krize sendelendi ve bu da İsrail'in, konvoyu Gazze'ye ulaşmasını bloke etmeye yönelik becerisiz girişimiyle en ciddi noktasına ulaştı."

 

Telegraph: Türkiye yüz çeviriyor

"Türkiye yüz çeviriyor. Gazze Özgürlük Filosu sahillere yaklaşırken tam ne olduğu henüz belli değil. Ancak, bilinen odur ki bir zamanlar İsrail'in tek Ortadoğu müttefiki olan ve artık eleştirilerini giderek daha sert biçimde dile getiren Türkiye'nin bu işi içinde yoğun bir biçimde yer aldığıdır."

 

Times: İsrail'in eylemleri davasına zarar veriyor

"Denizde şiddet. İsrail'in Gazze'ye silah kaçırılmasını önleme hakkı var. Ancak, çok sık sık eylemleri, geri tepti ve davasına zarar verdi."

 

New York Times: Ölümcül baskın ABD-İsrail ilişkisinde yeni bir gerilim yarattı

"İsrail'in Gazze blokajını delmeye çalışan filoya yönelik ölümcül komando baskını, Başkan Obama'nın Ortadoğu barış müzakerelerinde ilerleme sağlama çabaları için komplikasyon oldu ve ABD ile İsrail arasında zaten gergin olan ilişkide yeri bir gerilim yarattı."

Washington Post: İsrail-Türkiye bağlarına onarılmaz zarar vermiş olabilir

"Son hiddet, İsrail'in, uzun bir süreden beri yakın bağları olduğu Müslüman bir devleti olan Türkiye ile ilişkilerinde onarılmaz zarar vermiş olabilir çünkü gemilerdeki birçok kişi, Türktü. "

 

Wall Street Journal: Baskın Türkiye'nin İsrail ile bağlarını daha da gerdi

"Baskın, Türkiye'nin İsrail ile bağlarını daha gerdi. Deniz çatışması, bir zamanlar güvenlik alanında güçlü müttefikler olan iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyen bir dizi ihtilaflardan sonuncusudur."

 

Los Angeles Times: İsrail orantısız güç kullanmakla suçlanıyor

"İsrail, Gazze filosuna baskın nedeniyle eleştiriliyor. Orantısız güç kullanmakla suçlanan İsrail, askerlerinin bir yardım gemisine çıkarken pusuya düşürüldüklerini söyleyerek baskını savunuyor. Aktivistler ise, yaşanan herhangi bir çatışma öz savunma olduğunu söylüyorlar."

El Pais: Kanlı saldırı diplomatik deprem yarattı

"İsrail'in Gazze ablukasını delmeyi amaçlayan aktivistler filosuna kanlı saldırısı, diplomatik deprem yarattı."

 

El Mundo: Uluslararası toplum İsrail'den izah istiyor

"Uluslar arası toplum İsrail'den izah istiyor. ABD, AB ve BM, en az dokuz aktivistin öldüğü ve bazı ülkelerden sert bir kınamaya neden olan, askeri baskın nedeniyle İsrail'den izah istedi."

La Vanguardia: Tüm dünyada saldırı protesto edildi

"Tüm dünyada binlerce insan saldırıyı protesto etti. Paris, Londra ve Madrid gibi büyük Avrupa başkentlerinde göstericiler, İsrail büyükelçilikleri ve hükümet binaları önünde duydukları öfkeyi dile getirdi. Müslüman dünyasında kızgınlık yaygın ve kitlesel oldu."

 

Deutsche Welle: Kanlı operasyon

-"İsrail'den kanlı operasyon. 'Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım' gemilerine İsrail askerlerince operasyon düzenlendi. Tüm dünyadan İsrail'e tepkiler yağıyor."

 

Berliner Zeitung: Katliam korkak bir saldırı

"İsrail Ordusu'ndan özel komandoların dün savunmasız sivillere uyguladığı katliam, korkak bir saldırı ve savaş hukuku ile de açıklanamaz. Eğer gemideki gönüllüler, gerçekten söylendiği gibi bıçak ve kesici aletlerle askerlere saldırsa bile, bu saldırı, bu tür operasyonlara aylarca hazırlık yapan özel birlikler için bir anlam ifade etmez. Olan bitenin sorumlusu İsrail hükümeti. Hükümetin tavrı, kendi kendini kuşatmış bu ülkenin çaresizliğini ve hiperaktiflik ile dile getirdiği iddialı sözlerin arkasına saklanmış Netanyahu kabinesinin, aslında hiçbir konsepti olmadığını yansıtıyor."

 

Hamburger Abendblatt: Kontrolden çıkan komando operasyonu

"Batılı politikacılar ya da kendilerini dünyayı daha iyi hale getirmek isteyen politikacılar olarak ilan edenler Ortadoğu'yu ziyaret ettiklerinde, kendilerini barış elçisi gibi görmek istiyorlar. Gazze'ye giden gönüllüler de Filistin halkının acılarını hafifletmek için bu ziyaretle barış müzakerelerini desteklemeyi amaçlıyorlardı. Ancak İsrail Ordusu'nun filoyu durdurduğu, kontrolden çıkan komando operasyonu, bölgede barışın ne kadar uzak olduğunu gösteriyor."

Le Figaro: İsrail ile Türkiye arasında ciddi kriz

"İsrail ile Türkiye arasında ciddi kriz. İsrail'in Filistin yanlısı bir gemiye düzenlediği saldırının kurbanların çoğunun Türk olduğu belirtiliyor.

 

Le Monde: İsrail'in kanlı saldırısı

"İsrail'in Gazze filosuna karşı kanlı bir saldırı gerçekleştirdi. İsrail deniz komandolarının baskını, en az 10 ölü ve düzinelerce yaralı ile sonuçlandı."

 

Pakistan basını: Müslümanları uyandırma saldırısı

Pakistan basınının tamamı İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını manşetten duyurdu. Gazetelerde İsrail ağır dille eleştirilirken, Mavi Marmara gemisinde bulunan Pakistanlı gazeteciden haber alınamadığına yer verildi. Urduca yayımlanan gazetelerinden Cenk, ''Dünya İsrail'e karşı'' başlığı altında dünyada artan İsrail karşıtı eylemlere yer verdi. Nava-i Vakt gazetesi, ''İsrail terörizmi'' manşetinin spotunda ''Yardım kafilesine saldırı 20 şehit'' ifadesini kullanıldı. İttihat gazetesi ise ''Uluslararası sularda hukuk ihlali, yardım kafilesine saldırı'' manşetiyle okuyucularının karşısına çıktı.

Ülkede, İngilizce yayımlanan gazeteler de İsrail saldırısına manşetten ve fotoğraflı olarak yer verdi. Ülkenin en tanınmış gazetelerinden Dawn News, ''İsrail'in yardım gemisine saldırısı bütün dünyada tepkilere yol açtı'' başlığıyla verdiği haberde gün içinde yaşanan gelişmeler aktarıldı. The News gazetesi, ''İsrail yardım gemisine saldırdı'' manşetinin alt başlığında gemide bulunan iki Pakistanlı'dan haber alınamadığı belirtildi. Gemilerdeki iki Pakistanlıdan biri gazeteci diğeri de bir aktivist.

Frontier gazetesi İsrail saldırısını, ''Müslümanları uyandırma saldırısı'' olarak nitelendirirken, Nation gazetesi, ''İsrail yardım konvoyunu vurdu: 19 ölü'' manşetiyle çıktı. Daily Times gazetesi ise, İsrail karşıtı gösterileri manşetine taşıdı. Pakistan televizyonları ise, özel yayınlarla İsrail saldırısına geniş yer ayırdı. Televizyonlar, dünyanın çeşitli noktalarından yaptıkları bağlantılarla gelişmeleri kamuoyuna duyurdu.

 

Haaretz: Hatalı politikanın bedeli

"Gazze filosu"na kanlı saldırısının tüm dünyadaki yankıları sürerken İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Hatalı politikanın bedeli" başlıklı başyazısında Netanyanu hükümetine ağır eleştirilerde bulundu. "Türkiye ile ilişkiler muhtemelen daha çok bozulacak ve resmi düzeyde ciddi zararlar olabilir" değerlendirmesini yapan gazete, "Benyamin Netanyahu hükümeti tamamen başarısız oldu. İsrail, Gazze ablukasını sürdürme politikasının varoluşal mesele haline gelmesine izin verdi. Bu politika geri tepti ve İsrail'in uluslararası meşruluğuna mal oldu" diye yazdı.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Hatalı politikanın bedeli" başlıklı başyazısında "Türkiye ile ilişkiler muhtemelen daha çok bozulacak ve resmi düzeyde ciddi zararlar olabilir" değerlendirmesini yaptı. Gazete şu görüşleri dile getirdi: "Düzenli, iyi silahlanmış, iyi eğitilmiş bir ordu, siviller, yardım ve ilaçlarla dolu sivil gemilerden oluşan bir 'Özgürlük filosu'na karşı savaşa gittiğinde sonuç önceden çok kolayca tahmin edilebilir ve konfrontasyon, amaçlarına ulaşarak filonun Gazze'ye varmasını engelleyip engellemediği önemli değil. Kötü askeri planlama yada kötü icradan kaynaklanmış ise de şiddetli çatışma, hatalı bir politikanın, prestij savaşlarının ve konfrontasyonun anlamı ve etkilerinin tamamen yanlış anlaşılmasından sonucudur."

Haaretz, çatışmanın, yarattığı siyasi zararın açık olduğunu vurguladığı başyazısında, "Türkiye ile ilişkiler muhtemelen daha çok bozulacak ve resmi düzeyde ciddi zararlar olabilir" dedi ve Ortadoğu barış sürecinin olumsuz etkileneceğini de kaydetti.

'Bu yüz kızartıcı fiyaskodan birileri sorumlu tutulmalı'

Yaşanan gelişmelerin sürpriz olmadığını ve Kudüs'teki politika yapıcılarını şaşırtmamış olması gerektiğini de ifade eden Haaretz, "Ancak öyle anlaşılıyor ki İsrail ordusunun gücünü, ordunun bulunmaması gerektiği bir yerde sergileme cezbediciliğine karşı koyamadılar. Ancak mesele, konfrontasyonu kimin kazanacağı değil, kimin kamuoyu önünde daha çok puan kazanacağıdır. Bu testte, Benyamin Netanyahu hükümeti tamamen başarısız oldu. İsrail, Gazze ablukasını sürdürme politikasının varoluşal mesele haline gelmesine izin verdi. Bu politika geri tepti ve İsrail'in uluslar arası meşruluğuna mal oldu" dedi. Haaretz, karar vericilerin ihmalinin, "İsraillilerin güvenliğini ve İsrail'in küresel statüsünü tehdit ettiğini" de kayedettiği başyazısında "Bu yüz kızartıcı fiaskodan birileri sorumlu tutulmalıdır" sözlerini de kullandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler