Tüp bebek Tedavisinde Hastanede Yatmak Gerekli Midir?

Centrum Ankara Tüp Bebek Merkezi Direktörü Recai Pabuçcu tüp bebek hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma: 22.12.2015 - 12:37
Abone Ol google-news

Centrum Ankara Tüp Bebek Merkezi Direktörü Recai Pabuçcu tüp bebek hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek tedavisinin hastanede gerçekleşen süreçleri
 
Tüp bebek tedavisi anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayının spermlerinin labarotuvar ortamında buluşturulup döllendirilmesi işlemidir. Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için belirli aşamların geçilmesi gerekmektedir. Tüp bebek tedavisindeki bu aşamalar da belirli kriterleri ve işlemlerin yapılması gerekliliğini kapsamaktadır. Tüp bebek tedavisinde anne adayının yumurtalarının uyarılması ( 11 günlük bir süreçti), uyarılan yumurtaların toplanması ve hemen akabinde yumurtaların baba adayından alınan spermler ile buluşturulup döllendirilmesi, döllenen yumurtaların embriyo haline gelmesinin beklenmesi ( 3 veya 5 günlük bir süreçtir) embriyo haline gelen yumurtaların embriyo transferi yöntemi ile anne adayının rahmine bırakılması gibi süreçleri kapsamaktadır. Tüm bu süreçlerin başarılı bir şekilde geçilmesinin ardından anne adayının istediği gebeliği elde edemesi için hiçbir neden bulunmamaktadır. Ancak çiftlerin en çok merak ettiği durumlardan birisi de tüp bebek tedavisi boyunca hastanede yatmanın gerekli olup olmadığıdır. Tüp bebek tedavisi her ne kadar aşama aşama bir tedavi süreci olsa da hastanede yatmak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Aşama aşama hem tüp bebek tedavisini anlatarak hem de tedavide hastanede yatılması için herhangi bir neden olmadığını anlatmaya çalışalım.
 
Tüp bebek tedavisinde hastanede yatma gereği var mıdır?
 
Tüp bebek tedavisinde ne anne adayı için ne de baba adayı için kesinlikle hastanede yatma gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Tüp bebek tedavileri çiftlerin gündelik hayatlarını etkilemeyecek şekilde planlandığı için çiftlerin hastanede yatmalarını gerektircek bir durumda bulunmamaktadır. Tedavinin birinci aşaması olan yumurtalıkların uyarılması işlemi bazı özel ilaçların anne adayının yumurtalıklarına uygulanıp yumurtalıkların yumurta üretimlerini kaliteli olmasını sağlamaktadır. Uyarılan yumurtaların rahimdeki gelişimleri 11 gün boyunca takip edilmektedir. Bu takip süresince anne adayının hastanede yatması gerekmemektedir. Ultrasonografi ya da yapılan kan tetkikleri için anne adayının yumurtalıkları kolayca takip edilebilmektedir.  Uyarılma işleminden sonra anne adayı kendisini ne zaman rahat hissederse o zaman hastaneden çıkabilmektedir.
 
Yumurtaların uyarılması işleminden sonra toplanan yumurtalar baba adayından alınan spermler ile son derece geliştirilmiş laboratuvar ortamında döllendirilirler. Döllendirilme işleminin ardından çiftlerin hastanede durmaları gerekmemektedir. Çünkü artık döllenen yumurtaların embriyo aşamasına gelmeleri beklenecektir. Döllenen yumurtalar genellikle 3. veya 5. gün sonunda embriyo haline gelirler. Seçilen en kaliteli embriyo anne adayının rahmine bırakılacaktır.
 
Seçilen en kaliteli embriyo anne adayının rahmine aktarılacaktır.  Embriyo transferi 5- 10 dakikalık bir süreçtir ve anne adayı için hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Embriyo transferi gerçekleştirildikten sonra anne adayının bir süre kadar yattığı yerden kalkmaması tavsiye edilir. Geçen bu sürenin ardından ( ortalama olarak yarım saat bir saattir bu zaman dilimi ) anne adayı da eğer kendisini rahat ve kalkabilecek gibi hissederse yattığı yerden kalkarak evine gidebilir. Embriyo transferi öncesinde ve sonrasında hiçbir şekilde hastaneye yatış süreci gerektirmeyen bir aşamadır.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler