Turhan Selçuk için...
Milas Belediyesi’nin 2011’den beri düzenlediği Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nda bugüne dek dereceye giren tüm eserler, Scheneidertempel Sanat Merkezi’nde açılan bir sergide toplandı.
“Turhaaaaaan, Schneidertempel’de senin için...” Bu kısacık not aslen bir sinagog olan Schneidertempel Sanat Merkezi’nin girişinde duran ve ziyaretçilerin duygularını kaleme aldığı ziyaretçi defterine yazılmış. Altındaki imza ise Türk karikatürünün en büyük isimlerinden, bundan 7 yıl önce kaybettiğimiz Turhan Selçuk’un biricik eşi Ruhan Selçuk’a ait. “Senin için...” demesi boşuna değil Ruhan Hanım’ın, gerçekten de burada toplanmış seçkin topluluktaki hemen herkesin yolu Turhan Selçuk ile bir şekilde kesişmiş, kesişmese bile onun ışığından, çizgisinden, taramasından ilham almış, buna şüphe yok. Kedisi artık aramızda olmasa da adının tınısı bile insanları duygulandırmaya, heyecanlandırmaya yetiyor.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve gazetemiz çizerlerinden Kamil Masaracı’nın girişimleriyle 2011’den beri düzenlenen ve bugün Türkiye’nin en önemli karikatür yarışmalarından biri haline gelen Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nın 7 yılında dereceye giren tüm eserlerin yer aldığı Schneidertempel’deki serginin açılışında usta çizer İzel Rozental alıyor ilk sözü ve sergiye emeği geçen herkese tek tek teşekkür ettikten sonra Milas Belediye Başkanı’na devrediyor. “Siyasetçi uzun konuşur” dese de kıvamında bir konuşma yapıyor Başkan ve “Ben Anadolu’nun mütevazı ilçelerinden birinin belediye başkanıyım” diye söze başladıktan sonra “Burada bugün karikatür severler, Turhan Selçuk severler ve dostları ve aynı zamanda Milas severler ve dostları; bu üç harmanlanmış duygu yükü bizim gururlanmamızı ve onurlanmamızı sağlıyor” diyerek yeni başkan seçildiği dönemde Cumhuriyet gazetesine yaptığı bir ziyaret sırasında Kamil Masaracı ile nasıl tanıştığını ve o kısacık sohbetin nasıl bu yarışmaya hayat verdiğini anlatıyor. Onun da en büyük üzüntüsü yarışmaya adını verdikleri Turhan Selçuk’un yarışma başlamadan önce hayata veda etmiş olması.
Çağının tanığı karikatürler
Sergide yer alan 100’e yakın karikatüre baktığımızda hem yarışmanın niteliği, yüksek kalitesi hakkında bir fikir sahibi oluyoruz hem de aslında karikatür sanatının çağının önemli olaylarını, meselelerini ve tartışmalarını nasıl yansıttığını. 2013 yılınnda derece giren ve fotoğraf hanesinde gaz maskeli bir vesikalık foto bulunan TC Kimlik Kartı karikatürüne bakıp da Gezi Olayları’nı anımsamamak olası mı? Ya da 2016’da derece alan ve son birkaç yılın en derin yarası olan mülteci meselesini anıştıran bir eser tarihe düşülen bir not değil de ne sizce? İnsan, hele de bizim memlekette yaşıyorsa çabuk unutur, balık hafızalıdır nedense. Ama bu etkili ve etkileyici sergi yakın geçmişin travmalarını bir tokat gibi yüzümüze çarpan, hiçbir şeyi unutmamıza müsaade etmeyen bir sergi. Turhan Selçuk görse iftihar ederdi. Bizden söylemesi.
Uluslararası Turhan selçuk Karikatür Yarışması Sergisi 25 Haziran’a dek devam edecek
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık