Turistlerin kişisel harcamalarında düşüş

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Ar-Ge Birimi'nin hazırladığı ocak-haziran turizm geliri analizine göre, Türkiye'ye gelen turistlerin paket dışı kişisel harcamalarında yüzde 5,5 gerileme oldu.

Yayınlanma: 31.07.2012 - 09:01
Abone Ol google-news

AKTOB Ar-Ge Birimi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin yabancı ziyaretçilerden elde ettiği turizm geliri 2012'nin ilk yarısında, geçen yıla göre yüzde 2,15 gerileyerek, 6 milyar 726 milyon dolardan 6 milyar 582 milyon dolara düştü. Aynı dönemde yabancı ziyaretçilerin kişi başı harcamaları da 555 dolardan 558 dolara yükseldi.

AKTOB Ar-Ge Birimi'nin TÜİK verilerinden yararlanarak hazırladığı ocak-haziran turizm geliri analizine göre, paket tur harcamalarında ortalama yüzde 10 büyüme görülürken, paket dışı kişisel harcamalar ise yüzde 5,5 geriledi.

Kişisel harcama düşüşleri en fazla yeme-içme ve konaklama alanında meydana geldi. Yabancı ziyaretçiler yılın ilk yarısında geçen yıla göre yeme-içmede yüzde 7,3, konaklamada yüzde 6 daha az harcama yaptı. Öte yandan ziyaretçilerin ülke içindeki ulaştırma harcamaları yüzde 19, hediyelik eşya harcamaları yüzde 6,5 ve halı-kilim gibi harcamaları ise yüzde 20 geriledi.

İlk 6 aylık dönemde kişi başı harcama düşüşleri Fransız turistlerde yüzde 9, Hollandalı turistlerde yüzde 11, Alman turistlerde ise yüzde 17 düzeyine çıktı. Türkiye'nin en büyük ikinci pazarı olan Bağımsız devletler Topluluğu ülkelerinden gelen turistlerde harcamalar yüzde 4,5 artarken, Rusya'dan gelen turistlerin kişi başı harcamalarda yüzde 3 düşüş yaşandı. Ziyaretçi sayısı düşen İran pazarından gelen turistlerin ise kişi başı harcamalarında yüzde 36,7 artış görüldü.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler