Turizmde kara tablo.. Kıyılar boş

Antalya’dan İzmir’e, İstanbul’dan Doğu ve Güneydoğu’ya sektör bu yılı büyük kayıpla kapatacak. 54 sektörü ayakta tutan turizmin kaybı 20 milyar dolar.

Yayınlanma: 13.08.2015 - 20:37
Abone Ol google-news



Türkiye turizminin kötü tabloyu gidip yerinde gördük. Gördüklerimiz aslında tablonun söylenenden, açıklanan rakamlardan daha vahim olduğunu ortaya koydu. İstanbul’dan Bodrum’a oradan Antalya’ya yaptığımız yolculukta gördük ki, bu yıl Türkiye’nin turizm kaynaklı ekonomik kaybı 20 milyar doları bulacak. Keza turizm Türkiye’deki 54 sektörü ayakta tutuyor. Patatesçisi de, domatesçisi de, temizlik işçisi de, koyun yetiştiricisi de direkt bu sektörden para kazanıyor. Turizm bölgelerinde gördüğümüz en dehşet verici manzara ise Kültür ve Turizm Bakanı’nı kimsenin tanımıyor olmasıydı.

5 yıldızlı otellerden tutun da küçük pansiyonlara kadar hepsi müşteri bulamamaktan, boş kalmamak adına yüzde 35’e varan indirimler yapmaktan şikâyetçi. Her şey dahil sistemi hem esnafın hem otel sahibinin en fazla şikâyet ettiği konuların başında geliyor. İlk altı ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında çift haneli düşüşler moralleri bozdu. Antalya’dan, İzmir’e, İstanbul’dan Doğu ve Güneydoğu’daki illere sektör bu yılı büyük kayıpla kapatacak. Asıl sorun ise 2016 ile ilgili kaygıların daha fazla olması.

İstanbul’a gelenlerin profili değişiyor

146 bin yatak kapasiteli İstanbul’a gelen turistlerin profilinde ciddi bir değişim yaşanıyor. Bunu hemen her yerde AVM’lerde, eğlence yerlerinde, tarihi ve turistik alanlarda gözlemlemek mümkün. İstanbul artık daha çok Arap ağırlıyor. İstanbul’a yılın ilk 7 ayında gelen turist sayısında yaklaşık yüzde 8’lik artış var. 2015’in ilk yedi ayında İstanbul’a gelen yabancıların toplamdaki yüzdeleri şöyle: Almanlar yüzde 10.3, İranlılar yüzde 5.6, Amerikalılar yüzde 4.7, Ruslar yüzde 4.3, İngilizler yüzde 4.2, Fransızlar yüzde 3.9, Suudi Arabistanlılar yüzde 3.5, Iraklılar yüzde 2.8, Çinliler yüzde 2.4, Suriyeliler 2.3, Libyalılar 2.2. Yılın ilk yedi ayı gelen turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre; Japonya, Rusya, İtalya, İspanya ve Libya gibi ülkelerden gelişlerin azaldığı görülüyor. Japonlardaki azılış yüzde 35’i buluyor.



Arap turist artıyor

Hatırlanacağı üzere Çin’den Tayland’a kaçan Uygurlu Türkler bir süre orada “esir” muamelesi gördükten sonra başlarına çuval geçirilerek Çin’e iade edilince, Türkiye’de Çinli, Japon ve Güney Koreli turistlere saldırılar artmıştı. Bu durum bu ülkelerden gelen turist sayılarını da düşürecek. 2010’dan bu yana İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçiler içerisinde Arap ülkelerinden gelenlerin oranı yüzde 10’dan yüzde 18.7’ye çıktı.

Oteller tam kapasiteye ulaşmakta zorlandı

TUROB verilerine göre, İstanbul’da Haziran 2015 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.9 düşerek, yüzde 66.6 oldu. 2014’ün aynı ayında bu oran yüzde 72.3 olmuştu. İstanbul’da ortalama günlük satılan oda bedeli ise 130.9 Avro’dan 123.5 Avro’ya geriledi.

Müslümanlara hoşgörülüyüz

İstanbul sokaklarında görüştüğümüz birçok yabancı turistin ortak görüşü, şehrin pahalı olması ve halkın yabancı dil bilmemesi oldu. Yaklaştığımız yabancıların çoğu da ürkerek yanıt verdi. Son dönemlerdeki çatışmalardan olacak ki Müslümanlara karşı hoşgörülüyüz açıklamasını yapma gereği duydular. 23 yaşındaki Polonyalı turist Michel, mağazalarda çok saçma şeyleri bize satıyorlar diye şikâyet ediyor. “Türkiye’ye ikinci gelişim 1500 Avro bütçe ile geldim. Ama Türkiye’de halkın yabancı dil bilmemesi bizi zorluyor.”

Su ve içki pahalı

ABD vatandaşı Farah da esnafı itici buluyor. “Bir şey satmak için çok ısrarcılar. Seyahat acenteleri de sorunlu. Türkiye’de su çok pahalı.” Macaristan vatandaşı denizci Victor ise esnafın temiz olmamasından şikâyetçi. “Macaristan’a göre daha ucuz. Türkiye’ye ikinci gelişim, gittiğimde arkadaşlarıma da öneririm.” İspanya vatandaşı 27 yaşındaki Manu ise ilk kez İstanbul’a gelmiş. “Restoranlar ve içki çok pahalı. Dil bilmemeniz benim için çok problem.”

Simit kazığı

Pakistanlı Amir ise İstanbul’a ilk kez gelmiş. Dili problem olarak görüyor. “Başımdan geçen bir kazıklanma olayını da anlatmak istiyorum. Yanımda Türklere 1 liraya simit satıldı. Bana gelince iki kat fiyat istendi. Bu imaj açısından kötü.”

Rusların hem sayısı hem harcaması düştü

Türkiye’de haziran ayı verilerine göre tatil yapmanın bedeli yüzde 11 düşüşle 724 dolara indi. Geçen yıl haziranda kişi başı turizm geliri 813 dolarken bu yıl 724 dolara kadar geriledi. Turizm otoritelerine göre Türkiye’ye artık daha fakir turist geliyor. Gelen Ruslar daha az para harcıyor. Bodrum’a daha önce yoğun olarak gelen İngiliz ve Fransız turistin yerini Bulgar ve Polonyalı turist almış durumda. Bu gruptaki turistler de neredeyse hiç harcama yapmıyor. Antalya bölgesine gelen Rus turistler de eskisine göre daha az harcama yapıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon