Türk-İş 1 Mayıs için izin isteyecek

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Bakanlar Kurulu toplandı. Toplantıda açıklama yapan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, "Türk işçisinin 1 Mayıs'ı istediği her yerde özgürce kutlama hakkı olmalıdır" diye konuştu.

Türk-İş 1 Mayıs için izin isteyecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.04.2009 - 12:28

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanlar Kurulu, yerel seçimlerin ardından ilk toplantısını Genel Başkan Mustafa Kumlu Başkanlığı'nda yaptı. Toplantıda, kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri, HAK-İş'le yaşanan sorunlar ve 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda gösteri yapılmasına ilişkin takınılacak tavır görüşülüyor.

Türk-İş Başkanı Kumlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Konferasyonun yıllardan beri 1 Mayıs'ın tatil edilmesini ve Taksim yasağı dâhil tüm yasaklardan ve korkulardan arındırılarak bir bayram havasında kutlanmasını istediğini belirterek, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin takınacakları tavra sendika başkanlarının karar vereceğini bildirdi.

Mustafa Kumlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara ziyaretini değerlendirirken, Obama'nın Türkiye'ye değişim çağrısı yaptığını hatırlattı. Kumlu, Amerikan Başkanı'nın 'değişim' çağrısını kendi ülkesine yapması gerektiğini bildirdi.

Mustafa Kumlu, Türkiye'nin 'yurtta sulh cihanda sulh' ilkesiyle hiçbir ülkeye düşmanlık yapmadığını belirtirken, küreselleşme sürecinde başrolü oynayanların dünyada barış istemediğini iddia etti.
 

Yerel seçimlerin yorumlanması

Yerel seçim sonuçlarını da yorumlayan Türk-İş Başkanı Kumlu, "Problemleri yeterince kavrayamayan ve süreci yönetemeyen hükümet, bunun bedelini oy kaybıyla ödemiştir" dedi. Kumlu, muhalefetin de çözüm üretici yaklaşımlar ortaya koymakta zorlanması nedeniyle seçmen tarafından uyarıldığını kaydetti.

Hükümetin, işsizliğin artmasına engel olması gerektiğini vurgulayan Mustafa Kumlu, "Sermaye kesiminden gelen şikâyetler çözüm arayarak; lüks konut satışlarını vergi dışı bırakarak; otomobil, beyaz eşya, mobilya ya da benzeri ürünlerin satışları üzerinden alınan vergileri düşürerek istenilen ölçüde istihdamı korumak mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

Mustafa Kumlu, 300 bin işçiyi ilgilendiren kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri sürecinin yakında başlayacağını hatırlatarak, "Bizim yaklaşımımız, yaşadığımız bu kriz ortamında kamu işçisine yapılacak zammın bir külfet değil, nimet olarak görülmesi gerekliliğidir. Asgari ücrette kaçırılan fırsatın kamu kesimi sözleşmelerinde değerlendirilmesi, piyasayı canlandırıcı önemli bir etki yapacaktır" şeklinde konuştu.
 

İşten çıkarılmalar

Ekonomik krizin etkilerinin, teşkilatlarında da, giderek daha yoğun bir şekilde hissedilmekte olduğunu belirten Kumlu şunları kaydetti:
"Türk-İş bünyesinde kurulan kriz masası verilerine göre, Kasım ayında Türk-İş'e bağlı sendikalara üye 25 bin işçinin işine son verilmişken, bu rakam Mart verilerine göre 37 bin işçiye yükselmiştir. Mart ayı verilerine göre ücretsiz izne çıkarılan işçi sayısı 17 bin 618, yarım ücretli zorunlu izne çıkarılanların sayısı 13 bin 977'dir. TÜİK'in Aralık 2008 verileri durumun ciddiyetini yansıtmaktadır. Resmi rakamlar bile bir önceki yılda 10.6 olan işsizlik oranının Aralık 2008 itibarıyle 13,6'ya yükseldiğini göstermektedir. İşsizlik, 3 milyon 274 bin kişi ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşmıştır. TÜİK'in açıkladığı rakamlar, Türkiye'nin ekonomik bakımdan endüstri ve hizmetler sektöründe hızla küçülmeye başladığının yeni bir ifadesidir"


TBMM gündeminde bulunan yasa teklifi

TBMM gündeminde bulunan yasa teklifi bu yöndeki beklentileri karşılayacak nitelikte olmadığını ifade eden Kumlu şöyle devam etti:
"Bu nedenledir ki Türk-İş, bilim insanlarından bir kurul oluşturmuş ve bu kurul tamamıyla AB, ILO normları ile Türkiye şartlarını gözeterek Toplu İş İlişkileri Kanunu adı ile yeni bir yasa taslağı çalışması yapmıştır. Toplu iş ilişkilerinde Çalışma Bakanlığı'nın dolayısıyla siyasi iktidarın vesayetini ortadan kaldıran ve ilişkilerin Toplu İş İlişkileri Kurulu adı verilen özerk bir kurul tarafından düzenlenmesini öngören taslak, taraflara gönderilmiş, geçen hafta sonu düzenlediğimiz basın toplantısı ile de kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Bu çalışma bir reform niteliğindedir. Sendikalara yeminli mali müşavir denetimi getiren, sendika üyeliği ve istifasında noter şartını kaldıran, sendikal nedenlerle işten çıkarmalara engel getiren, iş kolu barajını yüzde 10'dan yüzde 3'e indiren, grev yasağı kapsamını daraltan ve daha birçok demokratik açılım sağlayan çalışmanın Hükümet tarafından dikkate alınması halinde, Türkiye bu yıl ILO'da boynu bükük kalmayacaktır."

 

1 Mayıs'ta Taksim'de olamak için başvuru yapacaklar

Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda alınan karar uyarınca, konfederasyon yönetimi 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istemiyle valiliğe başvuracak.

Konfederasyon genel merkezinde gerçekleştirilen başkanlar kurulu toplantısında, 1 Mayıs kutlamalarının öncelikli olarak Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilmesi benimsendi.
Bu doğrultuda İstanbul Valiliğine başvurulması karalaştırıldı.

Talebin kabul edilmemesi halinde ise İstanbul'da gösterilecek başka bir alanda kutlamalar yapılacak.

 

Türk-İş bildirisi


Türk-İş Başkanlar Kurulu, İstanbul Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılmasını, yasaksız bir Türkiye ve bir travmanın geride bırakılması açısından gerekli gördüğünü bildirdi.

Hükümetin, ekonomik krize ilişkin aldığı önlemlerin yetersiz olduğu savunulan bildiride, sosyal ve ekonomik politikaların birbirinden bağımsız düşünülmesi halinde, krizin ve işsizlik sorununun altından kalkılmasının mümkün görünmediği ifade edildi. Bildiride, ekonominin çalışanlar ve üretenler gözetilerek yeniden organize edilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye'nin bir an önce Ulusal İstihdam Stratejisi uygulamasına geçmesi, istihdamı artırmak için doğrudan ve dolaylı tüm tedbirleri almasının zaruri olduğuna yer verilen bildiride, ''Türk-İş Başkanlar Kurulu, Hükümeti ülkenin gerçek gündemine, yani işsizlik ve yoksulluğun çözümüne odaklanmaya davet etmektedir'' denildi.

Yaklaşan 1 Mayıs kutlamalarına da değinilen bildiride, şunlar kaydedildi:
''Türk-İş Başkanlar Kurulu, 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini ısrarla istemekte, yasaksız bir biçimde, bayram havasında kutlanması gerektiğine inanmaktadır. Türk-İş Başkanlar Kurulu, İstanbul Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılmasını, yasaksız bir Türkiye için ve bir travmanın geride bırakılması açısından gerekli görmekte, ancak Taksim tartışmalarının 1 Mayıs'ın İstanbul'da kutlanmasına engel oluşturmasını da doğru bulmamaktadır. Türk-İş'in İstanbul'da yapacağı kutlamaya tüm emek ve meslek örgütleri davetli olacaktır. İstanbul'da yapılacak merkezi kutlama dışında Türk-İş, örgütlü olduğu her yerde yerel kutlama komiteleri içinde aktif olarak yer alacak ve 1 Mayıs kutlamalarını ülke sathına yayacaktır.''
 

"Sendikamdan elini çek"

Türk-İş'in son dönemde bazı saldırılarla karşı karşıya olduğu savunulan bildiride, şu görüşlere yer verildi:
''Türk-İş Başkanlar Kurulu, bir kez daha Türk-İş'e bağlı sendikaların yandaş konfederasyon aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başta olmak üzere AKP Hükümeti destekli bir saldırı ile karşı karşıya olduğu tespitini yapmıştır. Bu nedenle Başkanlar Kurulu ilk adım olarak, Türk-İş Yönetim Kurulu'nun Başbakan Erdoğan'ı ziyaret etmesini, soruna çözüm üretilmemesi halinde 'Sendikamdan elini çek' sloganı ile Ankara'da Türk-İş Başkanlar Kurulu önderliğinde AKP Genel Merkezi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ziyaret edilmesini, illerde ise AKP il teşkilatlarının kitlesel olarak ziyaret edilmesini kararlaştırmıştır.''

Bildiride, kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri sürecinin hızlandırılması için oluşturulan tekliflerin en kısa zamanda Hükümete sunulmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Bildiride, ayrıca ATV-Sabah, Toros Tarım Fabrikası, Edirne Giyim A.Ş. ve E-Kart iş yerlerinde sürdürülen grevlerin, Mersin Limanı, DESA Deri iş yerlerindeki örgütlenme mücadelesinin, Orman-İş, Tekgıda-İş ve Hava-İş sendikalarının hukuki mücadelelerinin desteklendiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler