"Türk- Japon dostluğu sürecek"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Bir gemi, Japonya sahillerinde batarken, yüzyılı aşkın süreden bu yana sağlam bir biçimde, Japonya-Türk dostluğu doğmuştur'' dedi.
Japonya ile Türkiye arasındaki dostluğun pekiştirilmesi ve iki ülke arasındaki işbirliği fırsatlarının geliştirilmesi amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanacak ''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'' açılış töreni gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi'ndeki törende, ''2010 Türkiye'de Japonya Yılı Etkinlikleri''ne emeği geçenlere teşekkür etti.
Japonya ile Türkiye'nin yüzyılı aşan bir dostluk tarihi olduğuna değinen Bakan Günay, ''Bir gemi (Ertuğrul Fırkateyni), Japonya sahillerinde batarken, yüzyılı aşkın süreden bu yana sağlam bir biçimde, kopmaz bir biçimde Japonya-Türk dostluğu doğmuştur'' dedi.
Bu duygusal olayın 120. yıl dönümünde Türkiye'de, Japonya yılının kutlandığını vurgulayan Günay, şöyle devam etti:
''Bunun aramızdaki her türlü ilişkiyi, kültür ve turizm alanı başta olmak üzere her türlü ilişkiyi geliştirmekte çok büyük bir katkısı olacağına inanıyorum. Sadece Ankara'da değil Türkiye'nin birçok merkezinde yapılacak etkinlikler, bizim Japon halkını ve kültürünü daha yakından tanımamıza ve dostluğumuzu daha sağlam temellere oturtmamıza sanıyorum vesile olacak.
Ayrıca 2010 yılı, 'İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti' sıfatını taşıyacağı bir yıl. O yüzden, İstanbul'da yapılacak etkinliklerin de Japonya'nın yaptığı etkinliklerin de ayrı bir özelliği, ayrı bir önemi olacak. Hepimiz bu anlayışla ve bu sorumlulukla bu etkinliklere yaklaşacağız.''
Türkiye'de Japonya yılı etkinliklerine Japonya Dışişleri Bakanı Katsuya Okada'nın katılımından büyük mutluluk duyduklarını vurgulayan Günay, yıl içinde düzenlenecek etkinliklere Japonya'dan katılım beklediklerini ifade etti. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye için çok özel bir önemi olan Kaman Kalehöyük Müzesi'nin açılışına İmparator Hazretleri teşrif ederse bu, Türkiye için sevinç vesilesi olacak. Japonya ile Türkiye arasında çok uzun mesafe var. Sahnede izlediğimiz vurmalı ve nefesli çalgılar gösterisi kültürlerimiz arasında o kadar uzun bir mesafe olmadığını ve çok iç içe olduğumuzu bir kez daha hatırlattı. Sanıyorum, 2010 yılına dünyanın hiçbir bayrağı, bu simgede yakıştığı kadar yan yana durmaya yakışmaz. Sadece 2010 yılının değil, gerçekten 21. yüzyılın başta Türkiye ve Japonya için, bütün dünya barışı için güzel gelişmelere vesile olmasını temenni ediyorum.''
''Dostluk ve yardım eli"
Japonya Dışişleri Bakanı Katsuya Okada ise Ertuğrul Fırkateyni faciasından bu yana 120 yıldır Türk-Japon dostluğunun geliştiğini vurguladı. Okada, iki ülke tarihinde hiçbir karşılık beklemeden tarafların birbirlerine dostluk ve yardım eli uzattığını söyledi.
''Türkiye'de Japon yılı boyunca çok sayıda yeni dostluk hikayesinin yazılacağına inanıyorum'' diyen konuk Bakan, bu çalışma çerçevesinde katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Okada, çalışmalar sonucunda, sadece kültür alanında değil, değişik alanlarda da ilişkilerin gelişeceğinin altını çizerek, Japon hükümetini temsilen bu törene katıldığı için çok memnun olduğunu ifade etti.
Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sadıklar, vakfın kuruluşundan bu yana Türkiye ile Japonya arasında sosyal, kültürel, teknik ve ekonomi gibi alanlarda dostluk ve işbirliğini geliştirmeyi amaçladığını söyledi.
Bu amaca yönelik çeşitli etkinlikleri imza attıklarını anımsatan Sadıklar, ''Bu yılın Türkiye'de Japonya yılı ilan edilmesi, bize çok önemli sorumluluklar yüklüyor. Bir akademisyen olarak her zaman ifade ettiğim bir inancımı paylaşmak istiyorum. 19. yüzyıl Fransız yüzyılıydı, 20. yüzyıl ABD yüzyılı oldu, önümüzdeki yüzyıl Türkiye ile Japonya başarılı bir işbirliği yaparsa neden Türk-Japon yüzyılı olmasın'' dedi.
''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'' Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı Atsuko Toyama ise etkinlikler çerçevesinde, Japonya'nın geleneksel kültürü ve çağdaş sanatlarıyla ilgili Türkiye'de birçok çalışma yapılacağını bildirdi.
Söz konusu etkinlikler sayesinde daha fazla Türk'ün Japonya'yı tanımasını arzu ettiklerini belirten Toyama, Türkiye'de daha önce 3 yıl süreyle Büyükelçi olarak hizmet verdiğini hatırlatarak, ''Burası benim ikinci memleketim'' dedi.
2010 Türkiye'de Japonya Yılı Turizm ve Dostluk Elçisi Hadise Açıkgöz ise Türkiye ile Japonya arasında sanat alanında işbirliğinin sağlanması için elinden geleni yapacağını, güzel etkinliklerin olacağına inandığını ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi