Türk Kızılay'ı Pakistan'da

Türkiye'nin sel felaketinin vurduğu Pakistan'a gönderdiği 5 milyon dolar nakdi yardım çeki, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan aracılığıyla Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'ye teslim edildi.

Türk Kızılay'ı Pakistan'da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.08.2010 - 09:18

Başkent İslamabad'daki başbakanlık binasında gerçekleşen teslim töreninde Gilani, Türkiye'nin yardımlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Büyükelçi Babür Hızlan da, zor durumdaki dost ve kardeş Pakistan halkı için yardımların süreceğini belirtti.

Hızlan, sel felaketinin boyutlarının ortaya çıkmasından hemen ardından Türk Kızılayı tarafından 35 tonluk insani yardım malzemesinin Pakistan'a ulaştırıldığını, 3 kargo uçağı insani yardım malzemelerinin de bir hafta içinde Pakistan'a geleceğini kaydetti.

Büyükelçi Hızlan, ayrıca, geçen aylarda Pakistan'da faaliyete başlayan Türkiye Kalkınma ve İşbirliği Ajansı'nın (TİKA) selden hasar gören bazı bölgelerde yeniden yapılandırma projeleri üstleneceğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketi nedeniyle Pakistan Başbakanı Gilani'yi geçen hafta telefonla aramış ve 5 milyon dolarlık nakdi yardım taahhüdünde bulunmuştu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da bugün yaptığı açıklamada, Pakistan'a ilaç, gıda, giyecek ve barınmadan oluşan yaklaşık 1 milyon 725 bin TL tutarında 105 ton daha insani yardım malzemesi gönderileceğini bildirmişti. THY tarafından tahsis edilen 1 kargo uçağının, 35 ton ağırlığındaki yardım malzemesi ile bugün Ankara'dan İslamabad'a hareket edeceği belirtilmişti.


Köylüler bütün varlıklarını kaybetti


Banda Mollahan köyünün muhtarı Malik Arşad Emin'in verdiği bilgiye göre, köyde bulunan bin 200 evden sadece 10 tanesi sağlam kaldı. Tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan köyde bütün ekili alanlar ve meyve bahçeleri sular altında kaldı, yüzlerce büyük baş hayvan telef oldu, 10 binden fazla arı kovanı sellerde yok oldu ya da çamurla kaplandı.

Cadde ve sokakların kalın çamur tabakasıyla kaplandığını belirten Emin, insan gücüyle ve kişisel imkanlarla yerle bir olan evlerin ve çamur tabakalarının temizlenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Emin şunları kaydetti: "Köyümüzde seller nedeniyle can kaybı olmadı ancak köy halkı sahip olduğu bütün varlıklarını sellerde kaybetti. Geçimini çiftçilikle sağlayan insanlarımız şimdi işsiz. Ramazan ayının gelmesiyle bizi daha da zor günler bekliyor, havalar sıcak ve yağmur devam ediyor. Pakistan Kızılayı köyümüze 200 çadır dağıttı, bu çadırlarda bir kaç aile birlikte kalmak zorundayız. Yardım kuruluşları tarafından günde bir kere sağlanan yemekler çok az ve kalitesiz." Emin ayrıca, köyün iki ilkokulunun ve dört camiden ikisinin yıkıldığını belirtti.

Yüz binlerce insan yollarda çaresizlik içinde bekliyor


Sellerden ilk etkilenen bölge olan kuzeybatıdaki Hayber Paktunva eyaletine İslamabad'dan kara yoluyla 4 saatte ulaşan AA muhabirinin izlenimlerine göre, Novşehra-Peşaver arasındaki ana ve ara yolların kenarlarındaki ağaçlara bağlanmış naylon örtüler altında yüz binlerce insan çaresizlik içinde bekliyor. Yerle bir olmuş evler, ortalığa saçılmış eşyalar, yok olan yollar ve köprüler savaş sonrası oluşan görüntüleri çağrıştırıyor.

Evleri yıkılan insanlar enkaz altında ve çamurlar içinde kalan eşyalarını kurtarmaya ve kurtardıkları eşyaları temizlemeye ya da kurutmaya çalışıyor. Yerel yönetimler ve sağlık örgütleri salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla kamyonlarla köylere temiz su taşıyor.

Pakistan'ın kentlerinde dini cemaatlerin düzenledikleri yardım kampanyaları sonucu toplanan paralarla hazırlanan yemekler kamyonetlerle köy ve kasabalar dolaşılarak dağıtılıyor. Kamyonetlerin başına yığılan yüzlerce kadın-erkek ailelerine yemek götürmek için birbirlerini eziyor.

Yağmurların zaman zaman şiddetlendiği bölgede yağmurdan sonra çıkan güneş sıcaklığın ve nemin artmasına yol açıyor ve bu durum da çalışmaları zorlaştırıyor. Yerel yönetimin bir yetkilisi, sel mağdurlarının ilk önceliğinin ''karınlarını doyurmak ve barınacak yer ayarlamak'' olduğunu söyledi.

Yetkili, bölge insanının gıda maddesi olarak en fazla un, pirinç ve yemeklik yağa ihtiyaç duyduğunu, uluslararası yardım kuruluşlarınca sağlanan gıda maddelerinin bölge insanları tarafından bilinmemesi nedeniyle tüketilemediğini kaydetti.

Ramazan başlamadı


Pakistan Hilal Gözlem Komitesi, Ay'ın hareketlerini gözetlediklerini, hilalin görülmesiyle birlikte ramazan ayının hangi gün başlayacağının kamuoyuna duyurulacağını açıkladı. Buna göre, Pakistan'da ramazanın yarın başlaması bekleniyor.

Pakistan'da temmuz ayı sonlarında başlayan ve halen devam eden Muson yağmurlarının neden olduğu seller ve toprak kaymalarında şimdiye kadar 1600'den fazla kişi hayatını kaybetti, 14 milyona yakın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletlerin son açıklamasına göre, ülkede 6 milyondan fazla kişinin acilen gıda maddesine ihtiyacı var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler