Türk ve Rus heyetleri bugün Moskova’da Suriye gündemiyle bir araya geliyor
Ankara, “Esad yönetimi gitmeli” mesajlarını bir kez daha yüksek perdeden dile getirdiği bir dönemde, Rusya’yla diplomasiyi zorluyor.
Rus ve Türk heyetler, Ankara-Moskova hattında gerilime neden olan, Suriye ordusunun ilerleyişini sürdürdüğü İdlib vilayeti ekseninde bugün bir kez daha bir araya geliyor. Moskova’da yapılacak olan görüşme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Suriye’yi terör örgütleri ve rejimin zulmünden temizleyeceğiz. Şubat sonunda gerekeni yapacağız” şeklindeki çıkışının ardından geldi. 3 ve 10 Şubat’ta İdlib’e takviye güç olarak gönderilen TSK birliklerine Suriye ordusunun saldırısı sonucu 12 asker ve 1 sivil personelin şehit olmasının ardından Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib gerilimi su yüzüne çıkmış, iki ülke arasındaki diplomasi trafiğinde bir uzlaşmaya varılamamıştı. Bugünkü görüşmede, Türk heyette Dışişleri ve Savunma bakanlıkları ile istihbarat yetkililerinin yer alması bekleniyor.
RUSYA’DAN ‘GÖZLEM NOKTALARI’ ÇIKIŞI
Moskova’daki görüşme öncesi Rusya’dan, bir kısmı Şam’ın kontrol ettiği bölgelerde kalan TSK gözlem noktalarının durumunu sorgulayan açıklamalar gelmesi dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, bazı Türk gözlem noktalarının Suriye ordusu mevzilerinin arkasında kaldığını belirterek “Bunların neleri gözledikleri ve bunlara neden ihtiyaç olduğu konusunda soru işaretleri doğuyor” diye konuştu. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov da geçen hafta Sputnik’e verdiği mülakatta gözlem noktalarının ateşkesi gözlemlemekle sorumlu olduğunu ancak bu noktalardan ateş açıldığı haberlerinin geldiğini belirtmiş, “Bu noktalar aslında ‘cephenin’ çok gerisinde kaldı ve orada ne yapıyor?” diye sormuştu. İki açıklama, görüşmelerde de bu konunun Rusya tarafından gündeme getirilebileceği yorumlarına yol açtı.
Son dönemde Türkiye ve Rusya, birbirlerini 17 Eylül 2018’de Soçi’de vardıkları İdlib mutabakatına uymamakla suçluyor. Türkiye, Rusya’nın, Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarını destekleyerek mutabakatın 2. maddesinde yer alan “Rusya, İdlib’de askeri operasyonlar ve saldırılardan kaçınılması için gerekli önlemleri alacak ve mevcut statüko korunacaktır” hükmüne uymadığını savunurken Rusya ise mutabakatta yer alan ve Türkiye’nin gerçekleştirmeyi üstlendiği Halep-Lazkiye bağlantısını sağlayan M-4 ile Halep-Şam bağlantısını sağlayan M-5 karayollarının trafiğe açılması ve terörist gruplarla “ılımlı” olarak nitelendirilen grupların ayrıştırılması konularında başarıya ulaşılamadığını dillendiriyor.
‘ABD FIRSAT GÖRÜYOR’
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile önceki gün Münih’te yaptıkları görüşmeye ilişkin, “Kalıcı ateşkesi tesis etmemiz gerektiğini söyledik” şeklinde konuştu. Münih’te ABD’li senatörlerle de bir araya geldiklerini söyledi. Suriye’nin kuzeydoğusuna ilişkin görüş ayrılıkları bulunan ABD’nin, Türkiye-Rusya gerilimini bir “fırsat” olarak gördüğü değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, “İlişkileri düzeltmek için üçüncü bir ülkenin tutumuna bakmamak lazım. ABD’den samimi, müttefikliğe yakışır bir şekilde tutum beklediğimizi net bir şekilde vurguladık” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- MHP'den açıklama geldi!
- Salim Güran'ın ses kaydı ortaya çıktı
- Narin'in kopan bacağı, otopsi, eşarp, çuval...
- Tutuklu amcanın eşinin ifadesi ortaya çıktı
- Anne ve ağabeyin 'tutuklanma gerekçeleri' belli oldu
- Binbaşının istifasında gerçek ortaya çıktı
- Narin'in babası Güran'dan ilk açıklama
- Jahrein ismi ile bilinen Ahmet Sonuç tutuklandı
- Narin'in annesiyle ilgili 'kan' iddiası
- Boy değil işlev