Türkiye ağır silah kulübüne girmek istiyor

İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’nın kurduğu savunma tedarik teşkilatı OCCAR’a girmek isteyen Türkiye, 7’inci üye olursa dünya savunma sanayii ülkeleri arasında yer almış olacak.

Türkiye ağır silah kulübüne girmek istiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.03.2011 - 08:06

İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’nın kurduğu savunma tedarik teşkilatına (OCCAR) üye olmak isteyen Türkiye, yeni bir girişim başlattı. Belçika ve İspanya’nın katılımı ile üye sayısı 6’ya çıkan OCCAR, AB üyesi ülkelerin ana silah tedarikçisi pozisyonuna yükseliyor. Türkiye, OCCAR’a 7’nci üye olarak girebilirse, adını dünya savunma sanayii ülkeleri arasında önemli bir konuma taşıyacak.

2005 yılında kurulan Avrupa Savunma Ajansı (EDA), bir tedarik kuruluşundan çok, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (ESDP) hedefleri ışığında Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu savunma yeteneği alanlarının belirlenmesi ve projelendirilmesi alanında faaliyet gösteriyor. EDA tarafından belirlenecek savunma ihtiyaçlarının OCCAR tarafından üretilmesi planlanıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin vetosu nedeniyle EDA’ya alınmayan Türkiye, OCCAR’a yapılan başvuru ile Avrupa Savunma ve Güvenlik Politikası’nda dolaylı olarak etkin bir rol almak istiyor. NATO tarafından da desteklenen OCCAR, AB üyesi ülkelerin yanı sıra NATO üyesi ülkelere de silah satabilecek. OCCAR, imzaladığı güvenlik anlaşmaları ile NATO’nun gizlilik dereceli, hassas ve ayrıcalıklı bilgi ve teçhizatlarına da rahatça erişebiliyor.

Türkiye, OCCAR’a girebilmesi durumunda, yüksek maliyetli savunma harcamalarını en aza indirgeyecek. Ayrıca, AB üyesi ülkeler ile doğrudan teknoloji transferi yaparken, savunma sanayii alanında önemli iş payları elde edecek. Oy hakkı kazandıracak. OCCAR üyesi 6 ülke ihracat rakamları açısından da dünya silah pazarında önemli bir konuma sahip. Türkiye, teşkilata girebilmesi durumunda, söz konusu ihracaat gelirlerinden pay alacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon