"Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin en büyük göstergesi..."

'Türkiye-Azerbaycan İlişkileri Çalıştayı''nda konuşan Başbakanlık Baş Müşaviri Savaş Barkçın, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilerinin önemli bir göstergesi, Türk iş adamlarının Azerbaycan'a yaptıkları yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırımdır'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.06.2009 - 10:40

Başbakanlık Baş Müşaviri Savaş Barkçın, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından Ceylan Intercontinental Oteli'nde düzenlenen ''Türkiye-Azerbaycan İlişkileri Çalıştayı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin temel ilkesinin kardeşlik ve ''bir millet iki devlet'' prensibi olduğunu belirtti.

Kafkasya Bölgesi'nin, Türkiye ve Azerbaycan'ın içinde yer aldığı hem güç hem meydan okumalar hem de gelecekle ilgili fırsatların yer aldığı bir coğrafya olarak anlaşılması gerektiğini dile getiren Barkçın, Türkiye ile Azerbaycan'ın kader birliğinin ebedi olduğunu söyledi.

Barkçın, Azerbaycan ve Türkiye toplumlarının ortaya koyduğu 3 birlikten bahsettiklerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu 3 birliğimiz; dil birliği, iş birliği ve kader birliği... Dolayısıyla birlik kelimesinin etrafında bu kadar yoğunlaşan bir çeşitliliğin mutlaka ilişkilerin derinleşmesi ve yaygınlaşmasında rol oynamasını isteriz ve bekleriz.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilerinin önemli bir göstergesi, Türk iş adamlarının Azerbaycan'a yaptıkları yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırımdır. Bunun 3 milyar doları petrol sektörünedir ki bu da önemli bir rakamdır. Yılda 12 bin tane Türk TIR'ı Azerbaycan'a gidip geliyor.''

1990 yılına gelene kadar, Türkiye'de ''Dış Türkler'' söyleminin çok zayıf bir söylem olduğunu ifade eden Barkçın, soğuk savaşın etkisiyle Anadolu dışında başka akraba ve Türk soylu toplulukların olduğu kavramının çok fazla dillendirilmediğini kaydetti.

Savaş Barkçın, Türkiye'nin soğuk savaştan sonra Azerbaycan'la çok sıkı, çok derin ve çok bütünleşik bir yapı içinde olduğunu belirterek, ''Hem petrol anlamında hem doğal gaz anlamında Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum hatları aslında iki ülkeyi çok kuvvetli bağlayan, iki kervan yolu gibi düşünülebilir. Aynı zamanda yeni bir demiryolu projemiz de başladı, Bakü-Tiflis-Kars, bu da çok çok önemli bir proje. Azerbaycan ve Türkiye'nin kuvvetle desteklediği ve bölgenin istikrarına katkı sağlayacak projeler bunlar'' diye konuştu.

Azerbaycan Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Rabiyyat Aslanova da Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerini büyük siyasi geleceğe sahip olduğunu dile getirerek, bu siyasi geleceği temin etmek için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini ifade etti.

Aslanova, Azerbaycan ile Türkiye münasebetlerinin istenilen seviyede devam edebilmesi için aydınların bir araya gelmesinin zorunlu olduğunu kaydederek, ''Bu tür çalıştayları tüm Türk Cumhuriyetlerle yapmanızı isterdim, 200 milyonluk Türk dünyası arasında bu tür çok gerekli münasebetler başlasın. Türkiye Azerbaycan ilişkileri uzun bir geçmişe dayanır ve hiçbir şey bu ilişkilerimizi gölgeleyemez'' şeklinde konuştu.

SETA Genel Koordinatörü Taha Özhan ise 25-28 Mayıs tarihlerinde Türkiye-Ermenistan çalıştayını yaptıklarını anımsatarak, bundan sonra da Gürcistan ve Rusya çalıştayları yapacaklarını bildirdi.

Özhan, SETA olarak Kafkasya girişimi başlattıklarını, eylül ayı sonuna kadar Gürcistan ve Rusya çalıştaylarını tamamlayacaklarını dile getirerek, böylelikle bir Kafkasya resmi çıkarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon