Türkiye CERN'nin izinde

İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nin CERN'de yürütülen bilimsel araştırmaların benzerlerinin gerçekleştirileceği tesisin, 2 yıl içinde faaliyete geçmesi bekleniyor. TOKİ, proton hızlandırıcı tesis yapacak.

Türkiye CERN'nin izinde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.08.2009 - 06:05

Türkiye’de, İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde (CERN) yürütülen bilimsel araştırmaların benzerlerinin gerçekleştirileceği Proton Hızlandırıcı Tesisi’nin inşaatını da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yapacak.

TOKİ, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) kuracağı “Proton Hızlandırıcı Tesisi”nin inşaatı için, 18 Eylül’de teklifleri alacak.

TAEK’e bağlı Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde (SANAEM) gerçekleşecek Proton Hızlandırıcı Tesisi’nin 2 yıl içinde faaliyete geçirilmesi öngörülüyor. Tesisin faaliyete geçirilmesi ile halen tamamen ithal edilen, kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın teşhisinde kullanılan izotoplar, artık yurtiçinden karşılanacak. Proton Hızlandırma Tesisi’nde CERN’dekine benzer araştırmalar da yapılacak.

TAEK’in TOKİ ile geçen yıl sonunda imzaladığı protokol çerçevesinde, inşaat ihalesini TOKİ’nin yapacağı tesis, yaklaşık 3000 metrekare kapalı alana sahip olacak ve bodrum, zemin ve 1. kat olmak üzere 3 kattan oluşacak. Tesiste, atık odası, siklotron odası, teknik odalar, araştırma odaları, laboratuvarlar bulunacak.

Bağımlılık azalacak

Hızlandırıcı tesisinde öncelikle, halen kanser teşhisinden kardiyolojik uygulamalara kadar değişik tıbbi uygulamalarda kullanılan iyot-123, flor-18 (FDG), indiyum-111, galyum-67, talyum-201 radyo izotopları üretilecek. Gelecekte bu sayının 15’e çıkarılması öngörülüyor. İlk aşamada teşhis amaçlı radyoizotoplar üretilirken daha sonra tedavi amaçlı, radyofarmasötik izotopların üretimi de öngörülüyor.

Halen Türkiye’de tıpta teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılan radyofarmasötiklerin büyük çoğunluğu tıp merkezleri ve hastaneler tarafından ithal edilirken, bu radyofarmasötiklerin TAEK Proton Hızlandırıcısı Tesisi’nde üretimi ile bu alanda dışa bağımlılık da ortadan kalkacak.

Tesis ayrıca, hızlandırıcı teknolojisi alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarında altyapının oluşturulması açısından da büyük önem taşıyor. Gelecekte Türkiye’de bu tip tesis ve laboratuvarların artmasıyla, Türkiye’nin CERN ve benzeri uluslararası etkinliklerde daha fazla söz sahibi olması mümkün olabilecek. Burada nükleer araştırmalar için insan gücü eğitilebilecek.

Laboratuvarlarda ve tesiste kullanılan makineler 11.6 milyon Avro’ya ihale edilirken, bunlar 2010’dan itibaren Türkiye’ye sevk edilecek.

TAEK tarafından 2006’da yatırım programına alınan Proton Hızlandırıcısı Tesisi kurulmasıyla ilgili sözleşme, Belçikalı Ion Applications (IBA) firmasıyla imzalanmıştı. Nükleer teknoloji sağlıktan enerjiye, çevreden endüstriye kadar pek çok sektörde kullanılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler