Türkiye en büyük gazeteci hapishanesi

Basın özgürlüğü endeksinde 4 basamak daha düşerek 180 ülke arasında 155’inci olan Türkiye, en kötü durumdaki ülkelerin sadece 4 sıra üstünde yer aldı.

Türkiye en büyük gazeteci hapishanesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.04.2017 - 22:54

Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için dünya çapında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayımladı. Türkiye, geçen yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155. sırada yer aldı. “Gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler” kategorisinde yer alan Türkiye’nin “kara liste” olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadace dört sıra kaldı. Endeksle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’ye özel bir bölüm ayıran kuruluş, Türkiye’yi “en ürkütücü ülkelerden biri” olarak tanımladı. Açıklamada, “Darbe girişimi hükümetin eleştirel kalabilen az sayıdaki basın organını bir kenara süpürmesinin önündeki son engelleri de kaldırdı. Olağanüstü hal ilanı, yetkililerin her ay onlarca basın kuruluşunu bir imzayla kapatmasını sağlarken, farklı seslerin ise yalnızca çok az satan gazetelere sıkışmasına yol açtı” denildi. Kuruluş ayrıca, 100’ü aşkın gazetecinin tutuklu olmasının Türkiye’yi “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştürdüğünü” vurguladı.

ABD ve Avrupa’ya eleştiri

Endekste beş ayrı kategori bulunurken Türkiye’nin içinde yer aldığı kategori en kötü dördüncü kategori. Bu yılki gerilemeyle birlikte Türkiye’nin en kötü kategoride bulunan ve kara liste olarak adlandırılan ülkelerle arasında yalnızca dört ülke kaldı. Kuruluşa göre listede “iyi” ve “tatmin edici” kategorilerindeki ülkelerin sayısında yüzde 2.3’lük bir gerileme gerçekleşti. Örgüt, endekste basının en iyi koşullara sahip olduğu bölge olarak gösterdiği Avrupa’da da dikkat çekici bir gerileme olduğunu, kıtadaki durumun son 5 yılda yüzde 17.5 kötüleştiğini vurguladı. ABD ise ise endekste iki sıra gerileyen 43’üncü oldu. ABD’de, araştırmacı gazetecilere ve gizli belgeleri ifşa eden kişilere yönelik kovuşturmaların endişe verici boyutlara ulaştığını vurgulayan örgüt Başkan Donald Trump’ın da eleştirel medyaya yönelik sistematik hakaretlerle ABD’nin basın özgürlüğünün koruyucusu olma geleneğinden uzaklaştığı belirtiliyor. Endeksin ilk 10 basamağında Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, Kosta Rika, İsviçre, Jamaika, Belçika ve İzlanda yer alırken, son sıralara ise Çin, Suriye, Türkmenistan, Eritre ve Kuzey Kore yerleşti. Kuzey Kore, basın özgürlüğünün en kötü olduğu ülke özelliğini Eritre’den aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler