"Türkiye en çekici ülke"

Financial Times gazetesi, Körfez sermayesinin, sağlık hizmetlerine yöneldiğini, Türkiye'nin de bu alanda en çekici ülkelerden biri olduğunu belirtti. Gazete ayrıca sınır mayınlarının temizlenmesi tartışmalar ile ilgili olarak "Tartışmalar, hükümetin, Kürt kimliği veya Rumlar ve Ermeniler ile barışma gibi zorlu konularda ilerleme girişimlerini de tehlikeye sokan, Türk siyasetindeki güçlü bir milliyetçi damarı yansıtıyor" diye yazdı.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

Bu dönemde daha güvenlik bir sığınak aradığı belirtilen Korfez sermayesinin, giderek artan bir biçimde bölgedeki sağlık sektörü ile ilgilendiği bildiriliyor. Financial Times gazetesi de, Körfez sermayesi için Türkiye'nin en çekici ülkelerden biri olduğunu da yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, yatırımları için daha güvenli bir sığınak arayan Körfez ülkelerinin özel girişim sermaye şirketlerinin, giderek artan bir biçimde bölgedeki sağlık sektörü ile ilgilendiğini belirtti.

Ortadoğu'daki en büyük özel girişim sermaye şirketi olan Dubai merkezli Abraaj Capital'in Türkiye'de hastane ve sağlık hizmetini sağlayan Acıbadem şirketinde pay satın aldığına dikkat çeken gazete, Abraaj Capital'den Ecmet El Şahrabani'nin açıklamalarına da yer verdi.
El Şahrabani de, bölgedeki sağlık hizmetlerinin çok az girilen bir piyasa olduğunu belirtirken "Şimdi bile başka sektörlerde düşüşleri gördüğümüz bu dönemde sağlık hizmetleri, tüm bölgede iyi büyüme oranlarını gösteriyor" dedi.

Financial Times, bu konudaki haberinde Körfez'in "Özel girişim sermaye şirket yöneticileri de, en çekici piyasaların, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi en kalabalık ülkelerde olduğunu söylüyorlar ancak zengin Körfez ülkeleri ve Libya gibi daha küçük piyasaların bazıları da ilgi çekiyor" diye yazdı.

 

"Milliyetçi damar, hükümetin Kürt girişimini de tehlikeye sokuyor"

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tartışmalar ve bunun sonucunda hükümetin ilgili yasa tasarısını değiştirme yoluna girmesi, Financial Times gazetesine "Hassas bir sınır bölgesinde yabancı yatırıma husumet" olarak yansıtıldı.
Gazete, "Tartışmalar, hükümetin, Kürt kimliği veya Rumlar ve Ermeniler ile barışma gibi zorlu konularda ilerleme girişimlerini de tehlikeye sokan, Türk siyasetindeki güçlü bir milliyetçi damarı yansıtıyor" yorumunu yaptı.

İngiliz gazetesi, Türkiye muhabiri Delphine Strauss'un kaleme aldığı, "Türkiye, mayın yatırımını reddediyor" başlıklı haber analizinde "Hassas bir sınır bölgesinde yabancı yatırıma husumet, Türk hükümetinin Suriye sınırındaki bir mayın alanını organik tarıma dönüştürme planlarını rafa kaldırmaya zorladı" diye yazdı.

CHP lideri Deniz Baykal'ın onaylanması halinde yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmekle tehdit ettiği belirtildiği haberde Türk medyasının konuyu, yabancı yatırımcıların gıda temin etmek amacıyla daha yoksul ülkelerde yaptıkları yatırımlarına ilişkin artan tartışmalara bağladığı kaydedilerek şöyle devam edildi:

"Ancak tartışmalar, hükümetin, Kürt kimliği veya Rumlar ve Ermeniler ile barışma gibi zorlu konularda ilerleme girişimlerini de tehlikeye sokan, Türk siyasetindeki güçlü bir milliyetçi damarı yansıtıyor."

Financial Times, bir İsraili şirketin ihaleyi kazanabileceği kuşkusunun da, özellikle öneriye halk arasında destek kaybettirdiğini belirtirken de bunun, "Yaygın önyargıları ancak aynı zamanda bölgenin kısmen Arap olan nüfusunun samimi hassasiyetini ve Suriye ile yakınlığı yansıttığı" görüşünü de dile getirirdi.

Buna karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, konuyu daha da genişleterek tasarıya gösterilen muhalefetin, Türkiye'nin geçmişte etnik azınlıkların sınır dışı edilmesine neden olan "faşizan" zihniyeti benzettiği belirtildiği haberde Erdoğan'ın bu yöndeki sözleri "devrim" olarak nitelendirildi.
 

"Bölgeye yatırı mçekmek çok zor"

Ekonomi gazetesi, mayın yasasından bağımsız olarak bölgeye yatırım çekmenin "çok zor" olmayı sürdürdüğünü, Türkiye'nin en yoksul bölgelerinden biri olarak nitelendirdiği bölgede birçok insanın okulu bitirmediği, güvenlik hala kırılgan olduğunu ve piyasaların gelişmediğini de belirtti.

Haberde geçen hafta AB'nin kaynak sağladığı, Şanlıurfa'daki sanayi bölgesinin açılışının yapıldığını; ancak şimdiye kadar bölgeye yerleşenin pek olmadığı da vurgulanırken "Bir Avrupa diplomatı, tarım yatırımcılarını, üretilen pamuk ve buğdayın göreli düşük marjinlerinin ve ürünlerinin Avrupa'ya uçakla taşınmasının maliyetinin caydırdığını söyledi" diye yazdı.
 

"Toprak sahipleri mayınlı bölgenin Türkiye'nin elinde kalmasını istiyor"

Şanlıurfa işadamlarının da bölgeye şimdiye kadar tek yabancı yatırımın bir domates salçası tesisi olduğunu söylediklerini de anlatan gazete, "Bölgedeki toprak sahiplerinin de kendi arazilerini yabancı yatırımcılara satmaya isteki olmakla birlikte çoğunun mayınlı bölgenin Türkiye'nin elinde kalması gerektiği konusunda mutabık olduğunu" da belirten gazete, bunun bir nedenini de mayınlı arazilerin eski sahiplerinin taleplerinin oluşturduğunu kaydetti.

Financial Times, buna karşın bölgedeki toprak sahiplerinin hükümetin ödemesi halinde mayınlı bölgenin yabancılar tarafından temizlenmesinden memnuniyet duyacaklarını da yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler