"Türkiye güvenilir ortak"
Rusya Savunma Bakanlığı'na ait Krasnaya Zvezda (Kızıl Yıldız) dergisinde Rusya ve Türkiye arasındaki askeri işbirliğiyle ilgili yayımlanan analiz haberde, Türkiye'nin uzun vadede tam güvenilir bir ortak olduğu belirtildi. Haberde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önümüzdeki aylarda Moskova'ya resmi ziyarette bulunacağı da kaydedildi.
Rusya Savunma Bakanlığı'na ait Krasnaya Zvezda (Kızıl Yıldız) dergisinde, ''Türkiye Dengesi'' başlığıyla yayımlanan haberde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önümüzdeki aylarda Moskova'ya resmi ziyarette bulunacağı kaydedilerek, ''Geçen hafta Rus Askeri Deniz Filosu'na ait gemiler Venezuela'ya giderken Türkiye'nin Aksaz-Karaağaç Limanı'na uğradı. Türkler gemiyi çok sıcak karşıladı'' denildi.
Limana filodan sadece ''Amiral Çabenenko'' gemisinin yaklaşabildiği belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:
''Çünkü nükleer Pyotr Velikiy gemisinin boyutlarından dolayı limana yanaşması fiziki olarak mümkün değildi. Ancak buna rağmen yerel halkın Rus askeri gemilerine gösterdiği ilgi gözlerden kaçmadı. Bu ziyaretin ardından açıklama yapan Kaptan Vladimir Yakuşev, Türk tarafının Rus gemilerini çok sıcak ve dostça karşıladığını belirterek, her şeyin en üst seviyede organize edildiğine dikkati çekti. Böyle bir tavır, siyasi ve coğrafi açıdan batıya bağlı olan, ancak aynı zamanda Orta Doğu ve Karadeniz devletleri ile de uyumlu bir ilişki yürüten Türkiye için son derece normal.''
"Tam güvenilr bir ortak"
Haberde, çok zengin doğu kültürüne sahip olan Türkiye'de askeri–siyasi stratejiye yönelik milli ve psikolojik dayanışma olduğunun görüldüğü ifade edilerek, ''Tüm bunlar, Türkiye'nin dış siyaset hattında uzun vadeli niyetleri bulunan, tam güvenilir bir ortak olduğunu göstermektedir. Şu anda mevcut siyasi ve askeri olaylarda Ankara kendi önemini net olarak göstermekte. Bir taraftan NATO'lu ortaklarına yardım ederek Irak'a sevkıyatın büyük bölümüne yardımcı olan Türkiye, diğer taraftan Irak'a karşı NATO'nun hazırladığı askeri operasyon sırasında topraklarının kullanılmasına izin vermemişti'' denildi.
"Amerikan askerlerinin İskenderun'da yerleşmesine izin vermeyen Türkiye'nin çok zor bir karar aldığı" kaydedilen haberde, şu görüşlere yer verildi:
''Ancak bugün, tüm dünya ABD'nin Irak operasyonunun başarısızlığa uğradığını düşünürken, Türk siyasetçiler de aldıkları (ABD askerlerine Türk topraklarını açmama) kararı sayesinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük askeri maceranın içine girmedi. Ülkede ABD taraftarlarının sayısında da büyük değişiklikler meydana geldi. Son kamuoyu araştırmalarına göre, Türkiye'de sadece 10 kişiden biri ABD'nin ortak olduğuna inanıyor. Kafkaslarda ağustos ayında yaşanan olayların ardından Ankara'nın Kafkaslarda İşbirliği ve İstikrar Platformu kurulması ve buna Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'ın dahil olması teklifi de kayda değer bir olay. Moskova Türkiye'nin bu önerisini desteklemiş ve birliğin NATO'nun Kafkaslara girişini önlemek için önemli bir etken olmasını ümit etmişti.''
Analiz haberde, Türkiye'nin bugün bölgesel bir güç olduğunu kanıtlamak için tarihi şansı kullanarak, ciddi adımlar attığı belirtilerek, ''Ancak Türkiye bununla yetinmeyerek, uluslararası güvenlik sisteminde kendisine önemli yer edinmek istediğini de gösteriyor'' ifadesi kullanıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı