Türkiye Heron'ları iptal mi ediyor?
Türkiye'nin, teslimatı geciktiği için İsrail'den insansız uydu aracını almaktan vazgeçebileceği belirtilirken, İsrail IAI şirketi, en büyük sorununun, Türk şirketince geliştirilen kameranın çok ağır olmasından kaynaklandığını öne sürdü. Türk tarafı ise, kamera meselesinin, İsrail şirketlerince ceza ödememek için bahane olarak kullanıldığını bildiriliyor.
Türkiye ile İsrail arasında şimdi bir "insansız uydu aracı" sorunu yaşanıyor. Türkiye'nin, teslimatı geciktiği için İsrail'den Heron insansız uydu aracını almaktan vazgeçebileceği belirtilirken İsrail IAI şirketi, en büyük sorununun Türk şirketince geliştirilen kameranın çok ağır olmasından kaynaklandığını öne sürdü. Türk tarafı ise, kamera meselesinin İsrail şirketlerince ceza ödememek için bahane olarak kullanıldığını söylüyor.
Milli Savunma Bakanlığı'nın, İsrail'in IAI ve Elbit şirketlerine ısmarladığı, 10 adet İsrail yapımı Heron saldırı insansız uydu aracının teslimatı geciktiği için almaktan vazgeçmeyi düşündüğü kaydediliyor. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Türkiye, gecikme nedeniyle insansız uydu aracı anlaşmasını iptal edebilir" derken 185 milyon dolarlık Heron anlaşmasının 2005 yılında imzalandığını ve araçların bir yıl önce teslim edilmesi öngörüldüğünü anımsattı.
"ABD, araçların Kürt asilerine karşı kullanılabileceği için reddetmişti"
Gazete, Ankara'nın söz konusu araçların İrsalli şirketlere ısmarlamasının nedenini anlatırken de "Türkiye, ABD'nin, araçların Kürt asilerine karşı kullanılmasından korktuğu için benzer ekipmanı satmayı reddetmesi üzerine İsrail'den almaya karar vermişti" diye yazdı.
Türk basınına dayanarak Türk askeri kaynakların, İsrailli şirketlerinin gecikmelerden projeye de katkı yapan Türk şirketinin Aslan'ı sorumlu tuttuklarını söylediklerini kaydeden Haaretz, "IAI ise, en büyük sorunun, Türk şirketince geliştirilen kamera olduğunu söyledi. Kamera fazla ağır ve aracın 30 bin fit yükselmesini engelliyor" diye yazdı.
"İsrailli şirketler ceza ödememek için bahane üretiyor"
Gazete, Türk tarafının ise, İsrailli şirketlerinin anlaşmanın hükümlülüklerinin ihlali nedeniyle ceza ödememek için bahaneler ürettiklerini söylediğine dikkat çekerken de, "Türk Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, Pazar günü Haaretz'e İsrailli şirketlerin, kameranın ağırlığının ve bunun yaratabileceği sorunların farkında olduğunu ve bunun bir 'sorun oluşturmayacağı' sözünü verdiklerini söyledi" diye yazdı.
Heronlar'ın teslimatının gecikmesi yerli İHA çalışmalarının hızlandırılmasına neden oldu
İsrail'den alınacak olan 10 adet ''Heron'' tipi insansız hava aracının (İHA) teslimatının gecikmesi, yerli insansız hava aracı çalışmalarının hızlandırılmasına neden oldu.
İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi Kurumu ile Elbit Sistemleri'nin, insansız hava araçlarını teslimatta bir yıl gecikmesi, yerli tasarım-üretim çalışmalarını daha da hızlandırdı.
Yetkililer, gecikmede, iddia edildiği gibi Türkiye'nin sorumluluğunun olmadığını, Türkiye tarafından yapılan gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma, hedef işaretleme ve arama-kurtarma sistemlerinin, her türlü hava aracına sorunsuz bir şekilde monte edilerek çalıştırılabildiğini vurguluyor.
Yerli yapım insansız hava araçlarının diğer hava araçlarına göre daha küçük ebatta ve daha kısa süre havada kalan uçaklar olduğunu vurgulayan yetkililer, ancak bu aracın yeteneklerinin artırılması için çalışmaların hızlandırıldığını ifade ediyor.
Türkiye'nin yüzde 100 yerli insansız hava aracına sahip olması için artık çok kısa süre kaldı.
Gelecek yıl Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırılması beklenen Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) 10 kilometre yükseklikten yerdeki nesnelerin fotoğrafını çekebilecek.
Yerli İHA ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin İhtiyacı olan keşif, gözetleme ve istihbarat ihtiyacının karşılanması, bunun da yurtiçi geliştirme ile yapılması amaçlanıyor.
Halihazırda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ'ın yanı sıra Kalekalıp-Baykar Makina ve Vestel Savunma Sanayii firmaları rekabet esaslı prototip geliştirme faaliyetlerine başladılar.
Türkiye'nin özgün gereksinimlerini karşılayacak en yeni teknolojilerinin kullanıldığı ve Türkiye'nin yurtdışı bağımlılığını azaltacak olan yerli insansız hava araçları, her türlü askeri istihbarat toplama yeteneğine sahip olacak.
Yeni modern askeri izleme-gözleme sistemi, uzun süreli gözlem yapma ve değişik iklim koşullarında çalışabilme yeteneğine sahip bulunacak.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Ölü ve yaralılar var!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!