Türkiye için "yol haritası" istiyorlar
Aralık ayındaki AB Zirvesi öncesi Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların, AB üyesi ülkelere yönük diplomatik girişimleri sürerken, konuyla ilgili kapalı kapıların ardından pazarlıkların başladığı belirtiliyor.
ABHabere göre, Türkiye'nin, limanlarının Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokol'ü uygulamaması konusunun ele alınacağı AB Zirvesi öncesi, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yoğun diplomatik girişimleri sürdürürken konuyla ilgili kapalı kapıların ardından pazarlıklar başladı. Yunanistan AB içinde gizli ve çok sessiz bir diplomasi izlerken Kıbrıslı Rumlar ise Aralık ayında Türkiye'ye karşı yaptırımlar getirilmesi konusunda ısrarcı olduğu vurgulanıyor.
"Yol haritasında neler var?"
AB Dönem Başkanı İsveç'in, Ankara'ya zirvede ceza uygulanmasını istemediği için Türkiye'nin değerlendirilmesinin ertelenebilme olasılığının ağır bastığı belirtilen haberde şöyle denildi:
"Ancak Atina ve Lefkoşa (Rumlar), 10-11 Aralıkta gerçekleşecek AB Zirvesi'ne kadar, AB'ye Türkiye ile ilişkiler konusunda bir 'yol haritası' kabul ettirme çabalarını yoğunlaştırdılar. Söz konusu 'yol haritası', Türkiye'nin AB üyelik sürecinin öngördüğü sorumlulukların yerine getirilmesine yönelik tarihleri kapsıyor. Örneğin 'yol haritası'nda belirtilen tarihe kadar Rum gemilerine limanların açılmaması durumda bazı müzakere başlıkları otomatik olarak bloke olacak."
Bu arada, Brüksel'deki bir AB ülkesin diplomatik kaynağı, Atina ile Lefkoşa'nın, Türkiye'nin değerlendirilmesi konusunda ortak tutum belirleyeceklerini doğrularken Aralık ayının Ankara'nın AB süreci açısından yeni bir başlangıç olduğunu bildirdi. Haberde şöyle devam edildi:
"Yol haritası oy birliği gerektirir"
"Buna göre, 10-11 Aralık'ta yapılacak zirvede Yunanistan ve Rumlar tarafından hazırlanan 'yol haritası' nın diğer AB üyeleri tarafından kabul edilmesi istenecek. Eğer söz konusu 'yol haritası'na istenilen destek bulunamazsa o zaman AB zirvesi sonuçlarına ek olarak Yunanistan ve Rumların hazırladığı yol haritası olarak adlandırılan deklarasyon tek taraflı olarak ekletilmesine çalışılacak. Söz konusu deklarasyonu kaç AB üyesi ülkenin kabul edeceği de merak konusu. AB resmi belgesi olması için tüm AB üyelerinin, yayınlanma olasılığı gündeme gelen yol haritasını kabul etmeleri gerekiyor."
ABHaber'in AB çevrelerinden aldığı bilgilere göre, ne Yunanistan nede Kıbrıslı Rumlar, müzakere sürecinin kesilmesini istemiyor. Ancak bu aşamadan sonra Türkiye-AB müzakere sürecinin Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesini isteyen Yuanistan ve Rumlar, Kıbrıs sorunu konusunda Türkiye'nin atacağa adımlara göre müzakere sürecinin ilerlemesini istiyorlar.
"Merkel ve Sarkozy destek veriyor"
Bu görüşün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin destek verdiği öğrenildiği belirtilirken "Bir anlamda Türkiye-AB müzakere süreci Brüksel'den alınıp Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların isteğiyle şekillenmesi olasılığı ortaya çıkmış durumda" denildi.
Kıbrıslı Rumların, AB Dönem Başkanlığına Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısında üstlendiği yükümlülükleri Aralık ayına kadar yerine getirmemesi halinde Rum hükümetinin '27'lerden oy birliğiyle bir karar çıkmasını isteyeceği, aksi gerçekleştirdiği takdirde ise haklarını saklı tuttuğu ve Ankara aleyhinde tek taraflı önlemler alınmasına çalışacağı mesajını verdiği değerlendirmeleri yapılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!