Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyüdü. Büyüme performansı, piyasa beklentilerinden zayıf geldi.
TÜİK, ikinci çeyreğe ilişkin GSYH verilerini açıkladı. Buna göre, gayrisafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.1 arttı.
Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 16.3 artarak 734 milyar 211 milyon TL oldu.
EN ÇOK BÜYÜME İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
Dünya'nın aktardığına göre, gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim değeri olarak, tarım sektörü yüzde 4.7, sanayi sektörü yüzde 6.3, inşaat sektörü yüzde 6.8 yükseldi. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5.7 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.1 yükseldi.
ŞİMŞEK: OLUMLU AMA YETERLİ DEĞİL
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
"İç ve dış talebin büyümeye pozitif katkı sağlamasıyla dengeli büyüme ikinci çeyrekte de devam etti. 16 Nisan referandumundan sonra belirsizliklerin azalması ile finansal piyasalarda belirgin bir pozitif eğilim görüldü. Aynı zamanda hem reel kesim güveni hem de tüketici güveni toparlandı. KGF (Kredi Garanti Fonu) sistemi 2. çeyrekten itibaren ticari krediler kanalıyla ekonomik büyümeyi destekliyor, 3.çeyreğe dair öncü göstergeler de güçlü büyümenin ivme kazanarak devam ettiğini göstermekte. Sağlanan güçlü büyüme olumlu ancak tek başına yeterli değil, bu büyümenin kapsayıcı olması temel önceliğimiz, Önümüzdeki dönemde bu performansı daha da artırmak ve ekonomimizin yapısal dönüşümünü hızlandırmak için kapsamlı reform gündemimizi kararlılıkla hayata geçireceğiz."
İşgücü ödemeleri, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,8, net işletme artığı/karma gelir yüzde 22,5 arttı. İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 38,1 iken bu oran 2017 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 36,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 45,5'ten yüzde 47,8'e yükseldi.
Gedikli: “OECD’yi ikiye katladık”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüyerek OECD ülkelerindeki büyüme ortalamasını ikiye katladığını belirterek, “Türkiye’de beklentileri bozmak isteyenlerin elinde malzeme kalmadı. FED faiz artışı, bilanço küçültme, AMB’nin likidite daraltması hepsi balon çıktı ve yüzlerine patladı. Son dönemde milli güvenlik ve bekamız için hayati olan terörle mücadele operasyonlarını manipüle edip toplumu kışkırtmak amacıyla devlete ‘katil’ deme cüretini göstermelerinin nedeni bu” dedi.
Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyümesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, “Büyüme rakamı çok iyi ama daha kaliteli hale getirmeliyiz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat. Bunlardan birisi olmayan ekonomiler kaliteli büyüyemez ve ayakta kalamaz. OECD ülkeleri büyüme ortalaması yüzde 2.4 iken, yüzde 5,1 büyüyen Türkiye’yi görmezden gelenlerle, 2008 ABD ekonomik krizini çıkaran aynı odak” diye konuştu.
Türkiye’de beklentileri bozmak isteyenlerin elinde malzeme kalmadığını kaydeden Gedikli, “Son 4 yıldır söylediğim gibi FED faiz artışı, bilanço küçültme, Avrupa Merkez Bankası'nın (ABM) likidite daraltması hepsi balon çıktı. Şimdi malzeme arıyorlar ama bulamıyorlar. Bakalım yeni sözlü yönlendirme bahaneleri ne olacak” şeklinde konuştu.
Küresel ekonominin alacakaranlık kuşağına ve kısır döngüye girdiğini kaydeden Gedikli, şu açıklamalarda bulundu:
“FED ve AMB her ikisi de kilitlendi, hareket alanları yok. FED faiz artıramıyor, faiz artıramadığı için bilançosunu daraltması da zorlaştı. Çin ağır borç yükü ve faiz ödemeleriyle karşı karşıya. Sermaye çıkışları hızlandı, ekonomileri iyice yavaşlayacak. Küresel ekonomiyi etkileyen tek bir vektör yok artık. Bütün vektörler etkileşim halinde ama bunun sonucu gelişmiş ülkelerin resesyona girmesi olacak. Bu resesyon Türkiye için çok önemli fırsatlar oluşturuyor ve oluşturacak. Herkes bunun farkında olmalı. Örneğin hammadde fiyatları, emtia fiyatları düşük kalmaya devam edecek. Petrol fiyatlarına gelince şu anda dolar düştüğü için fiyatları arttı. Makro-ekonomik göstergelere baktığımızda, büyümenin devam edeceğini görüyoruz. Asıl önemli nokta büyümenin kalitesini artırmamız. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ayakta kalacak ekonomi olmanın şartları. Siyasi istikrar da ayrıca dünyanın içinde bulunduğu kaos ortamında adeta bulunmaz Hint kumaşı kadar değerli. Bizde kurların daha aşağı gitmesi riskli, çünkü ihracatı zora sokar, şirketlerin karlılığı düşer, bu da istihdam sorununu doğurur. Merkez Bankası elindeki araçları kullanarak kurlara müdahil olmalıdır. Yapısal reformlara acilen geçilmeli ama projeler BES’teki gibi olmamalıdır. Bakanlıklar açıkladıkları strateji ve eylem planlarını, bunların geri dönüşünü yakından takip etmeli. Bürokrasi siyasi iradenin hızına yetişebilsin, hızlı karar alıp uygulayabilsin diye cumhurbaşkanlığı sistemine geçtik. Türkiye’de beklentileri bozmak isteyenlerin elinde malzeme kalmadı. FED faiz artışı, bilanço küçültme, AMB’nin likidite daraltması hepsi balon çıktı ve yüzlerine patladı. Son dönemde milli güvenlik ve bekamız için hayati olan terörle mücadele operasyonlarını manipüle edip toplumu kışkırtmak amacıyla devlete ‘katil’ deme cüretini göstermelerinin nedeni bu. Büyüme ve ihracat artacak, enflasyon ve işsizlik düşecek. Bu süreçte siyasi istikrar ve toplum huzurunun korunması çok önemli. Yeni Gezi olayları ve 15 Temmuz olayları gibi alçaklıklara karşı dikkat.“
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- 'Dört milletvekili, 20 başkan...'
- Şeriat tutmayınca tehdit hukuku!
- İşte 500 bin liranın aylık getirisi!
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!