"Türkiye, ilişkileri normalleştirmek istiyor"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, komşularıyla iyi ilişkiler geliştirme ilkesiyle hareket eden Türkiye'nin Ermenistan ile de ilişkilerini normalleştirmek istediğini söyledi.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 18:58
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi'nin (KEİPA) 34. Genel Kurul toplantısı için geldiği Moskova'da, Ermenistan Parlamentosu Başkanı Horik Abrahamyan ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantı vesilesiyle bugün Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Başkanı Boris Grızlov, Azerbaycan Parlamento Başkanı Oktay Asadov ve Ermenistan Parlamento Başkanı Horik Abrahamyan ile görüşme fırsatı bulduğunu söyledi.

Şahin, özellikle Ermenistan Meclis Başkanı ile yaptığı görüşmede iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi süreciyle ilgili değerlendirmede bulunduklarını belirterek, "Biz Türkiye olarak komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmayı prensip olarak dış politikamız eksenine oturtmuş olan bir ülkeyiz. Tüm komşularımızla olduğu gibi Ermenistan ile de ilişkilerimizin normalleştirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iki ülke milli takımlarının futbol karşılaşması nedeniyle Erivan'ı ziyaret etmesinden sonra normalleşme sürecinin başladığını hatırlatan Şahin, bu gelişmenin ardından iki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin imzalandığını kaydetti.

Türkiye ve Ermenistan'ın imzaladığı protokollerin yasama organlarındaki sürecinin henüz başlamadığını belirten Şahin, "Ancak tüm bu iyi niyet adımları ile iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesini temenni ettiğimizi Ermenistan Parlamento Başkanı ile paylaştık. Ben bu görüşmeden yararlandım diyebilirim. Ermenistan Meclis Başkanı da aynı duygular içinde olduğunu ifade etti" dedi.

Şahin, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokolün TBMM'ye sevk edildiğini ve şu an Dış İlişkiler Komisyonu'nda olduğunu hatırlatarak, "Biz de yasama organının iradesi ile yürütme organının iradesi farklıdır. İlgili komisyona tasarı şeklinde gelmiştir. Uluslararası bir anlaşma mahiyetinde de olsa, tabiî ki komisyon görevini iç tüzük çerçevesinde yerine getirecektir" ifadesini kullandı.

Ermenistan'da protokolün Anayasa Mahkemesi'ne gönderilerek sürecin başlatıldığı ve Türkiye'deki süreçle ilgili bir soruya Şahin, şu karşılığı verdi:
"Komisyona ne ben ne de hükümet talimat verebilir. Komisyon kendi gündemine hakimdir. Ne zaman ele alır, nasıl görülür, ne sonuç çıkar onu benim şimdiden öngörmem mümkün değil. Elbette Ermenistan;la yürütülen süreçle eş zamanlı olabilir. Onu ben takip etmiyorum. Takip etmesi gereken yetkililer takip ediyordur."

Şahin ve beraberindeki 9 milletvekilinden oluşan heyet bu akşam Grızlov'un konuklar onuruna vereceği resepsiyona katılacak.

TBMM Başkanı, yarın Diyalog Avrasya (DA) Dergisi'nin yeni ofisinin açılışına katıldıktan sonra Türkiye'ye dönecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler