Türkiye krizi derinde yaşıyor

"Ekonomi iyiye gidiyor" söylemlerine karşın, borçlanma oranlarının büyümesiyle 2014'te Türkiye’nin ekonomik sıkıntıyı daha fazla hissedeceği belirtiliyor. Prof. Boratav ve Prof. Yeldan, işsizlikteki artışın yanı sıra yabancı sermayenin getirdiğinden fazla götürdüğünü belirtiyor.

Türkiye krizi derinde yaşıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2013 - 07:05

“Türkiye ekonomisi iyiye gidiyor” söylemlerine karşın, borçlanma oranlarının büyümesiyle 2014’te ülkemizin ekonomik sıkıntıyı daha fazla hissedeceği belirtiliyor. İşsizlikteki artışın yanı sıra yabancı sermayenin getirdiğinden fazla götürdüğünü belirten ekonomistler, Türkiye’nin krizi derinden yaşadığını vurguluyor.

Emekli Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Türkiye’de kriz tohumunun yeşerdiğini, büyüme hızı düşmesine karşın cari açığın azalmadığını söyledi. Uygulanan politikalarla Türkiye’nin dış kaynağa bağımlı olduğunu belirten Kuruç, “Dış kaynak girişine bağlı olan zincir kırıldığı zaman kriz ve sıkıntı ortaya çıkacak. İlk olarak iş dünyası bu sıkıntıyı hissedecek. Bu durum 2013 sonu ve 2014’te daha net ortaya çıkacak. Şu anda sıkıntı bankalara yansımadı. Şirketlerin borçluluğu büyüdükçe bu durum bankalara yansıyacak ve sıkıntıya girecekler. ” dedi.

Dolaylı vergilerle halkın cebinden alınanların sınıra geldiğini, tek kaynak olarak özelleştirmelerin görüldüğünü belirten Kuruç, “Birkaç yıldır Türkiye’de kriz tohumu var. Tüketici kredilerinin artması, halkın gelecekteki gelirlerine ait ödeme vaadi kriz tohumunu yeşertiyor. Halkın bütçesindeki deliğin büyümesi ve ödeyememe ihtimali bankaları sıkıntıya sokacaktır” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler