Türkiye-Meksika İş Konseyi kuruldu
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Meksika ziyareti çerçevesinde Meksika Temsilciler Meclisi'ni ziyaret ederek, Meksikalı milletvekilleriyle biraraya geldi. Babacan'ın ziyareti çerçevesinde ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Türkiye-Meksika İş Konseyi de kuruldu.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve beraberindeki heyet, ilk olarak Meksika Temsilciler Başkanı Cesar Horacio Duarte Jaquez ile görüştü. Babacan, görüşmede, Türkiye'nin Meksika'ya verdiği önemi vurgulayarak, iki ülke ilişkilerini parlamenter düzeyde de geliştirmek istediklerini söyledi. Bu çerçevede, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın davetini ileten Babacan, Jaquez'i ve diğer Meksikalı milletvekillerini Türkiye'de görmekten memnun olacaklarını bildirdi.
Babacan, bu görüşmenin ardından da Meksika Temsilciler Meclisi'nin Türkiye Dostluk Grubu üyeleri ile biraraya geldi. Türkiye'nin Meksika ve Latin Amerika'ya ilişkin politikaları, AB üyelik süreci, Türk ekonomisi gibi türlü konularda görüş ve bilgi aktaran Babacan, grup üyelerinin sorularını da yanıtladı. Babacan, daha sonra da meclis genel kuruluna geçerek, oturum halindeki milletvekillerini selamladı.
Babacan'ın ziyareti çerçevesinde ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Türkiye-Meksika İş Konseyi de kuruldu. Konseyin kuruluşuna ilişkin anlaşmayı, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Başkan Yardımcısı Aykut Eken ile Meksika Dış Ticaret, Yatırım ve Teknoloji Konseyi (COMCE) Başkan Yardımcısı Jorge Lois Morton imzaladılar.
Babacan, meksikalı işadamlarıyla görüştü
Babacan, imza töreninin de yapıldığı ve Meksikalı işadamlarıyla biraraya geldiği kahvaltılı toplantıda, Türkiye olarak Meksika ile ilişkileri ticaret de dahil her alanda geliştirmek istediklerini belirterek, iki ülke arasında pek çok benzerlik bulunduğunu kaydetti. Meksika'nın, NAFTA üyesi olmasına karşılık Türkiye'nin de Gümrük Birliği'nde olduğunu belirten Babacan, iki ülkenin de dinamik ekonomilere sahip olduğunu anlattı.
Türkiye ile Meksika arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli olan hukuksal altyapının tamamlanması gereğine dikkati çeken Babacan, bu çerçevede çifte vergilendirmenin önlenmesi, yatırımların karşılık korunması ve serbest ticaret anlaşması gibi belgelerin imzalanması gereğini vurguladı. Babacan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok küçük olduğunu belirterek, ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülke üst düzey yetkililerin birbirlerini daha sık ziyaret etmeleri ve işadamlarını teşvik etmesi gerektiğini bildirdi.
Türk ve Meksikalı işadamları da toplantıda söz alarak, hangi alanlarda işbirliği yapılabileceğine ilişkin görüşlerini aktardılar. Meksika'nın petrol ürtiminde küçülme olduğunu ve dolayısıyla tarım ve turizm gibi başka alanlara kaymak gerektiğini belirten Meksikalı işadamları, bu nedenle inşaat sektöründe deneyimli olan Türkiye'nin kendilerine yardımcı olabileceğini söylediler. Otomotiv ve tekstil sektörleri de iki ülkenin işbirliğine gidebileceği alanlar olarak gündemde yer aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi