"Türkiye, NATO'dan yardım isteyebilir"

İngiliz Times gazetesi, "Türkiye NATO'dan sınırındaki bombardımanı durdurmasını isteyebilir" başlığını kullandığı başyazısında ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın, Batılı ve Arap Dışişleri Bakanlarının Paris'teki toplantısında Suriye'ye yaptırımların artırılmasını istediğini yazdı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.04.2012 - 08:57

Türkiye'nin, Suriye bağlamında NATO'dan üye ülkeler arasında dayanışma öngören antlaşma maddesinin işletilmesini talep edip etmeyeceği tartışılıyor. İngiliz Times gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Batılı ve Arap Dışişleri Bakanlarının Paris'teki toplantısında, Suriye'ye yaptırımların artırılmasını istese de müdahale çağrısında bulunmadığına işaret etti. Buna karşın Bakan'ın, Türkiye'nin, NATO üyeleri arasındaki dayanışmayı düzenleyen antlaşma maddesinin işletilmesini istemeyi değerlendirdiğini söylediği de gazetede yer aldı.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Times, "Türkiye NATO'dan, sınırındaki bombardımanı durdurmasını isteyebilir" başlığını kullandığı başyazısında Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Batılı ve Arap Dışişleri Bakanlarının Paris'teki toplantısında, Suriye'ye yaptırımların artırılmasını istediğine dikkat çekti. Gazete, Bakanın, müdahale çağrısında bulunmamakla birlikte Türkiye'nin, NATO üyeleri arasındaki dayanışmayı düzenleyen maddenin işletilmesini istemeyi değerlendirdiğini söylediğini kaydetti.

"Uçuşa yasak bölge"

Times, BBC Türkçe tarafından aktarılan başyazısında da "Esad Kofi Annan'ın barış planını kabul etmesine rağmen, saldırılarına devam ediyor. Batılı ülkeler Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunu değerlendirmeli" dediği yazısında şunlar kaydedildi:

"Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye'de şiddeti durdurma çabalarında dün küçük de olsa bir mesafe alındı. Kofi Annan'ın, Suriye Hükümeti'ne ateşkesi denetleyecek gözlemcileri kabul ettirmesi büyük bir başarı. Ama Kofi Annan'ın girişimiyle varılan ateşkes anlaşmasını ihlal eden Esad'ın cani rejiminin bu anlaşmaya uyup uymayacağı belli değil. Kalaşnikoflarla savaşan isyancıları bastırmak için giderek artan şekilde savaş helikopterlerinin kullanılması Batı'nın harekete geçmesi yolundaki çağrıları artırdı."

Bunun ardından ancak Batılı ülkelerin, kendilerini başka bir çatışmanın içinde bulmaktan endişe duydukları ve bir müdahalenin Libya'dakinden daha zorlu olacağını belirten gazete, "Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmak da askeri açıdan Libya'dakine kıyasla daha tehlikeli. Suriye'nin elinde Libya'da olmayan uçaklar ve hava savunma sistemi var" uyarısını yaptı. Başyazıda şu görüşlere de yer verildi:

"Fakat yakınlarda NATO üsleri bulunuyor ve Suriye'nin savaş helikopterlerini kullanması engellenebilir. Esad üzerindeki baskının artırılmasını isteyenler, şimdi yapılacak müdahalenin ileride daha kapsamlı bir müdahaleyi önleyeceğini söylüyor. Müdahalenin bölgesel bir krize yol açabileceği endişesi var. Ama böyle bir krizin gerçekleşme olasılığı her geçen gün zaten artıyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler