Türkiye, Poyraz bebek için 'el ele' verdi
Antalya'da "mavi ışık hastalığı" diye tabir edilen crigler najjar sendromlu 7 aylık Poyraz bebeğe uygun karaciğer bulabilmek için sosyal medyada başlatılan "Poyraz için el ele" kampanyası sayesinde Türkiye'nin farklı ilerinden 40'ın üzerinde kişi gönüllü oldu.
Muratpaşa ilçesinin Ermenek Mahallesi'ndeki bir markette çalışan Servet Ergün ile eşi Zeliha Ergün'ün 7 aylık bebekleri Poyraz'a, "mavi ışık hastalığı" diye tabir edilen "crigler najjar sendromu" teşhisi konulmuştu.
Poyraz bebeğin ailesinden uygun karaciğer vericisi bulunamaması ve basında çıkan haberlerin ardından Ankara, İzmir ve Antalya'dan çok sayıda vatandaş gönüllü oldu. Ancak yapılan testlerde, vericilerin nakil için uygun olmadığı belirlendi.
Sosyal medyada kampanya başlatıldı
Poyraz'a uygun karaciğer vericisi bulmak için ailesi ve yardım gönüllüsü vatandaşlar tarafından sosyal medyada "Poyraz için el ele" kampanyası başlatıldı. Kampanyadaki fotoğraflar kısa sürede çok sayıda vatandaş tarafından paylaşıldı.
Kampanya sayesinde Türkiye'nin çeşitli kentlerinden 40'tan fazla kişi baba Servet Ergün'ü arayarak, karaciğerini vermek için gönüllü olduğunu kaydetti.
Ergün, gönüllü olan 40'ı aşkın kişiye yaptırmaları gereken testleri bildirdiğini ifade etti.
Türk insanının yardımseverliğine bir kez daha şahit olduğunu vurgulayan Ergün, "Henüz net bir sonuç çıkmadı. Nakil belirsiz. Türkiye'de gerçekten çok mükemmel insanlar var. Her telefonda çok duygulanıyorum. Karaciğerini verecek durumda olmayan insanlar bile arayıp geçmiş olsun dileğinde bulunuyor. Poyraz umarım insanların duaları ve yardımlarıyla hayata tutunacak" dedi.
Nakil prosedürü
Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi'ne göre, canlıdan canlıya organ ve doku nakli, alıcının dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından yapılabiliyor. Bunun dışında kalan verici adaylarının durumu Etik Kurul'da görüşülüyor. Kurulun onay vermesi halinde nakil gerçekleştirilebiliyor.
Poyraz bebeğin tedavi süreci
Servet-Zeliha Ergün çiftinin 7 aylık bebekleri Poyraz'a, doğumundan 3 gün sonra "crigler najjar sendromu" teşhisi konulmuştu. Teşhisin ardından hastanede yer bulunamaması üzerine Servet Ergün, 10 bin lira değerindeki fototerapi cihazını sanayide yaptırmıştı.
Konuyla ilgili haberlerin yayınlanması üzerine Sağlık Bakanlığı devreye girmiş ve bebek, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınmıştı. Bebek, 9 günlük tedavinin ardından taburcu edilmişti.
Poyraz bebeğe karaciğerini vermek için halası gönüllü olmuş ancak daha sonra vazgeçmişti. Çok sayıda vatandaş da karaciğerini vermek için gönüllü olurken, vericilerin uygun olmaması sonucu nakil gerçekleştirilememişti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- ‘Bir an önce ilan etmelerini bekliyoruz’