'Türkiye, yargı sisteminden dolayı büyük sıkıntı çekiyor'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de yargı sisteminden dolayı büyük bir sıkıntı çekildiğini belirterek, ''Adalet sistemimiz hızlı çalışsa, kamu vicdanını rahatsız etmeyecek kararlar verse, hiç kimsenin ne Anayasa ile ne de yüksek yargıyla ilgili bir talebi olmaz'' dedi.

'Türkiye, yargı sisteminden dolayı büyük sıkıntı çekiyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.08.2010 - 19:50

TCDD tarafından Hacı Ali Lokantası'nda düzenlenen iftar yemeğine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, vatandaşların daha iyi şartlarda yaşamaları için yaptıkları çalışmaların devam ettiğini bildirdi. ''Türkiye, yargı sisteminden dolayı büyük sıkıntı çekiyor'' diyen Yıldırım, yargıyla ilgili sorunlar olmasaydı Ankara-İstanbul arasındaki Yüksek Hızlı Tren çalışmalarının bitmiş olacağını belirtti. Eskişehir-İstanbul arasındaki Yüksek Hızlı Tren çalışmaları kapsamında 2,5 sene mahkemede zaman kaybettiklerini anlatan Yıldırım, ''2,5 sene sonra biz o mahkemeyi kazandık ama sevinemedik. Çünkü ülkemin 2,5 senesi gitmişti. Adalet sistemimiz hızlı çalışsa, kamu vicdanını rahatsız etmeyecek kararlar verse, hiç kimsenin ne Anayasa ile ne de yüksek yargıyla ilgili bir talebi olmaz ama yürümüyor, yürümediği de her olayda ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

Meclisin çıkardığı bazı kanunların Anayasa Mahkemesinden geri döndüğünü belirten Yıldırım, Hükümetin, bakanlıkların icraatlarının ise idari yargıdan döndüğünü, bunların sonucunda Türkiye'nin kaybettiğini söyledi. Zamanın artık paradan da önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için koşmak gerektiğini kaydetti. Genel seçimlerin gelecek sene yapılacağını hatırlatan Yıldırım, 12 Eylül'de ise bir Anayasa değişikliği oylamasının gerçekleştirileceğini belirtti. Yıldırım, ''Anayasa'da 1982'den bu yana ilk defa kapsamlı, esas itibarıyla yüksek yargı kurumlarının yapısını rehabilite eden, demokratikleştiren, bağımsızlaştıran, tarafsızlaştıran bir düzenleme yapılıyor'' dedi.
 

'Buna kargalar bile güler'

Yapılan yargı reformuna yönelik muhalefet partilerinin, ''kendi yargılarını oluşturmak istiyorlar'' şeklinde söylemleri olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Buna kargalar bile güler'' dedi. Yıldırım, şöyle devam etti: ''Anayasa Mahkemesi 11 üyeden 17 üyeye çıkartılıyor. 11 mi büyük, 17 mi büyük? Eğer yandaşlardan yargı yapmak istiyorsanız, onu kendinizden oluşturacaksınız, etrafa hiç açmayacaksınız, tabana yaymayacaksınız. Eskiden Cumhurbaşkanı, bütün üyeleri seçiyordu, şimdi bir kısmını seçiyor ama Cumhurbaşkanının seçmediği üyeler de var. Bu mahkeme, tek başına hukuki kararlar veren bir mahkeme değildir yani bu mahkeme yarı siyasi, yarı hukuki bir mahkemedir, dünyada olduğu gibi... Bu mahkeme yerine göre Başbakanları da yargılıyor, bakanları da yargılıyor. Çıkan kanunların Anayasa'ya uygun olup olmadığının da kararını veriyor. 61 Anayasası'nda bu mahkemenin üyelerinin yarısını Meclis seçiyordu. 82 ihtilalinde bu kaldırıldı. Şimdi Meclis'in bunda adı yok, yani milletin adı yok. Biz yeni değişiklikle sadece 3 tane üyesini Meclis'e seçtiriyoruz. Bütün yargı, siyaset çevrelerinin daha geniş bir şekilde temsil edildiği, daha demokratik, temsilde adaleti sağlayan bir Anayasa Mahkemesinden bahsediyoruz.''

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) toplam 7 üyesinden 2'sinin Bakan ve Müsteşar olduğunu, diğer üyelerinin ise Yargıtay ve Danıştay'dan geldiğini hatırlatan Yıldırım, ''Türkiye'de Yargıtay ve Danıştaydan başka yargı kurumu yok mu? Binlerce var. 11 bin birinci sınıf hakimin orada temsilcisi yok, yine bir o kadar savcının da orada temsilcisi yok. Baroların da orada temsilcisi yok'' dedi. Değişiklikle söz konusu kurulun üye sayısının 22'ye çıkarılmasının planlandığını anlatan Yıldırım, böylece yargının tamamının temsil edileceğini belirtti. Yıldırım, ''Bu mu yandaş yargı oluşturmak?'' diye sordu. 12 Eylülün Türkiye için önemli bir milat olacağına inandığını belirten Yıldırım, ''Türkiye, ilk defa 1921 Anayasası'ndan sonra hiç bir iç, dış baskı olmadan kendi iradesiyle bir Anayasa değişikliğini kabul etmiş olacak'' dedi.
 

AİHM'e giden davalar

Türkiye ile Rusya'nın, AİHM'e giden dava sayısı bakımından ilk iki sırada yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: ''130 bin dosyanın 13 bini Türkiye'ye ait. Eğer Türkiye'nin yargı sistemi iyi olsa, iyi çalışsa... Her yıl 100 milyon avro, 200 trilyon para veriliyor. Bu para 300 kilometre daha fazla yol demek. 300 kilometrelik yolun parasını Avrupa'ya, insan haklarında kaybettiğimiz davalara veriyoruz; yazık, günah. Milletimizin zorla derleyip topladığı paraları yanlış yargı kararları yüzünden veriyoruz, heba olup gidiyor, hizmete dönüşmüyor. Aleyhimize verilen kararlar konusunda birinciyiz. Burada Rusya'nın önüne geçiyoruz. Eğer bizim adalet sistemimiz çok doğru çalışsa her halde bu kadar aleyhimize dava sonuçlanmaz.''

Anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının da getirildiğini ifade eden Yıldırım, ''Bu Anayasa ile artık hak aramak Avrupa'da değil, Ankara'da olacak'' dedi. Çankırı'da yapılan yol çalışmaları hakkında da bilgi veren Yıldırım, Ankara-Çankırı-Ilgaz karayollarında çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Yolların her kilometresinin bir şantiye gibi olduğunu ifade eden Yıldırım, medeniyeti getirmenin en önemli unsurunun yol olduğunu söyledi. Konuşmasının ardından Yıldırım'a, üzerinde el işlemesi olan bir tabak hediye edildi. İftarın ardından Yıldırım, karayoluyla Ankara'ya hareket etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler