Türkiye'de 18 bin kayıtlı mülteci yaşıyor
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın hazırladığı mülteciler raporuna göre, Türkiye'de 18 bin kayıtlı mülteci yaşıyor.
Rapora göre, 2008 yılında 26 milyon insan kendi ülkesi içinde göç ederken, 16 milyon insan da güvende olacaklarını düşündükleri ülkelere sığındı. Türkiye'de ise 18 bin kayıtlı mülteci yaşıyor.
Dünya genelindeki mültecilerin 3'te 2'si, Orta Doğu ve Afrika kökenli insanlardan oluşuyor. 1948 yılında 914 olan Filistinli mültecilerin sayısı, bugün 5,6 milyona ulaştı. Suriye'de 10 kampta 413 bin 827 kayıtlı Filistinli mülteci bulunuyor, bunların 120 bin 865'i kamplardaki çadırlarda yaşıyor.
Ürdün'de mülteciler için 10 kamp bulunuyor. Buradaki 1 milyon 740 bin kayıtlı mültecinin, 307 bin 785'i kamplarda kalıyor. Lübnan'da ise 12 kamp ve 394 bin 532 kayıtlı mülteci yer alıyor. Mültecilerin 223 bin 956'sı kamplarda yaşamını sürdürüyor. Batı Şeria'da 19 kamp, 665 bin 246 kayıtlı mülteci bulunuyor. Mültecilerin 179 bini kamplarda yaşıyor. Gazze'de 8 kamp ve 922 bin 674 kayıtlı mülteci bulunuyor. Mültecilerin 484 bin 563'ü kamplarda barınıyor.
Irak'ta, ABD işgalinden bu yana 4,5 milyon kişi yurt dışına iltica etti, 2 milyon kişi de ülke içerisinde yer değiştirdi. Pakistan'da iç karışıklıklar sebebiyle 2,5 milyon insan ülke içerisinde mülteci durumuna düştü. Afganistan'da 4,1 milyon Afganlı muhacir başta İran ve Pakistan olmak üzere farklı ülkelerde yaşıyor. Ülke içindeki mülteci sayısı ise 1,5 milyon civarında.
600 bin Arakanlı Suudi Arabistan'da yaşıyor. Bunun dışında Doğu Türkistan, Özbekistan, Sri Lanka ve daha birçok Asya ülkesinden mülteci bu ülkede bulunuyor. 2 milyondan fazla Doğu Türkistanlı da mülteci konumunda yaşamını sürdürüyor. Siyasi baskılar ve ekonomik nedenlerle bir milyondan fazla Özbek yurt dışında yaşıyor. Sudan'ın Kesele bölgesinde 700 bin Eritreli muhacir yaşamını sürdürüyor. Darfur'da ise yer değiştiren 2 milyondan fazla kişi bulunuyor. Ayrıca Hartum ve çevresinde güneyden göç eden bir milyonu aşkın insan bulunuyor.
Ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle bir milyon Somalili ülke içerisinde yer değiştirirken, ülke dışında da yoğun bir Somalili nüfusu bulunuyor. Sri Lanka'da, yaşanan iç savaş nedeniyle 600 binden fazla kişi ülke içerisinde yer değiştirmek zorunda kaldı.
Bosna savaşı nedeniyle yerlerinden edilen 400 bine yakın Boşnak, halen evlerine dönemedi. Çeçenistan'da devam eden savaş nedeniyle evlerinin uzağında yurt içinde ve dışında 400 bin Çeçen bulunuyor. Karabağ savaşı nedeniyle bir milyon kişi Azerbaycan'ı terk etti. Ayrıca ülkede Ahıskalı, Çeçen birçok mülteci bulunuyor.
Burma askeri rejiminin siyasi baskıları nedeniyle yer değiştiren 600 bin Arakanlı Bangladeş'te yaşıyor. Ayrıca 500 bin Biharlı muhacir de Bangladeş'te yaşamını sürdürüyor.
İHH'nın tespitlerine göre, en yoğun mülteci hareketleri Irak ve Filistin'de yaşanan krizler nedeniyle Orta Doğu ülkelerinde görülüyor.
427 Çeçen, yıllardır İstanbul'da Fenerbahçe, Beykoz ve Ümraniye'deki 3 ayrı kampta çok kısıtlı ve ilkel şartlarda yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.
Raporuna göre, dünyada yaşadığı topraklardan ayrılarak farklı ülkelere umut yolculuğuna çıkan her 100 kişiden 20'si kaybolurken, 12'si yaşamını yitiriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!