"Türkiye'de öfkeden çok gürültü var"

Newsweek, "Türkiye'de öfkeden çok, gürültü var" derken İsrail'e protesto gösterilerinin, resmi tepkiden daha sert olduğu, "Türk hükümetinin Washington tarafından yatıştırıldığı"nı savundu.

Yayınlanma: 06.06.2010 - 11:59
Abone Ol google-news

"Gazze filosu" baskına ilişkin "Türkiye'de öfkeden çok, gürültü var" yorumları yapılıyor. Newsweek, İsrail'e protesto gösterilerinin, resmi tepkiden daha sert olduğunu öne sürdüğü analizinde. CHP'nin tutumunun da iyi bir örnek oluşturduğunu savunurken "Bir zamanlar güvenilir, Amerikan ve İsrail yanlısı CHP'nin, kökleri İslam'da olan AKP'den çok daha sert bir reaksiyon gösterdiği"ni öne sürdü.

Newsweek, "Gazze filosu" baskınına ilişkin "Türkiye'de, öfkeden çok gürültü" başlıklı analizinde Türk hükümetinin İsrail'i sert bir biçimde azarladığını ancak durumun daha kötü olabileceğini belirterek, "İsrail'e Türk protestoları, resmi yanıttan çok daha sert oldu" dedi. Dergi, "Türkiye'nin resmi yanıtı, liderlerinin, Washington tarafından daha da yatıştırılmış olmasa, çok daha kötü olabilirdi" yorumunu yaptı.
 

"Sahne arkasında beyaz saray bir ölçüde başarılı oldu"

Halk önünde Türkiye'nin öfkesinin yoğun olmaya devam ettiğini belirten Newsweek, "Ancak sahne arkasında Beyaz Sarayı, Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri tam bir bozulmadan kurtarma çabalarında bir ölçüde başarılı oldu" dedi ve Başkan Barack Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanlı Hillary Clinton'un da mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmelere dikkat çekti.

Buna karşın ABD yönetiminin çabalarının. Erdoğan'ın TBMM'de AKP grubunda "öfke" içinde İsrail için BM yaptırımlarını, baskına katılan İsrailli askerlerinin savaş suçluları olarak Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanmasını talep etmesini önlemediğini kaydeden Newsweek, şöyle devam etti:
"Ancak gerçek budur ki Türkiye'nin reaksiyonu çok daha kötü olabilirdi. Nitekim, Erdoğan'a muhalefet edenler çok iyi bir örnektir. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bir zamanlar güvenilir bir Amerikan yanlısı idi, İsrail yanlısı bile idi. Bugün ise, Erdoğan'ın, kökleri İslam'da olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) çok daha sert bir çıkış yaptı. CHP milletvekili Ahmet Ersin, hükümetin Gazze filosuna eşlik emek ve gemilerdeki Türk vatandaşlarını korumak üzere savaş gemilerini göndermediği için hükümeti fena halde azarladı. Başka bir CHP milletvekili Malik Ecder Özdemir, saldırıyı 'korsanlık' olarak niteleyerek şiddetle eleştirdi. Ve, CHP'nin, hükümetin, diplomatik bağların kesilmesi dahil, 'İsrail ile bağları gözden geçirmesi' çağrısı, AKP'nin baskıları üzerine parlamento bildirisinden çıkarıldı. Memnun edilecek seçmenleri olan, eski İslamcı Erdoğan, İsrail'i kınamada birçok aşırı laik muhaliflerinden daha yumuşak."

Newsweek ayrıca, Erdoğan'ın İsrail hükümeti ile İsrail halkı arasında ayrım yaptığını, sinagoglar ile İsrail temsilcilerindeki güvenlik artırılması talimatını verdiğini, İsrail ile mevcut savunma sanayi kontratlarının iptal edilmesi çağrılarını görmezlikten geldiğini de yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler