"Türkiye'de yargı bağımsız, fakat tarafsız değil"

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, "Türkiye'de yargı çok bağımsız, fakat tarafsız değil" tespitinde bulunarak, yargı reformu stratejisinin bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldıracağını söyledi.

Yayınlanma: 05.11.2009 - 15:22
Abone Ol google-news

Hazırlayacağı Türkiye raporu hakkında AP Dış İlişkiler Komitesine bilgi veren Hollandalı Hristiyan Demokrat Oomen-Ruijten, Türkiye'nin AB sürecinde öncelikle yargı reformu stratejisi uygulamaya koymasını talep etti.

Oomen-Ruijten, "Türkiye'de yargı bağımsız, hatta çok bağımsız, fakat tarafsız değil. Yargı sistemi için hazırlanan reform stratejisi olumlu. Bazı adımlar atıldı ve önümüzdeki haftalarda atılmaya devam edecek. Fakat bu strateji kapsamındaki düzenlemelerin TBMM'den geçmesi gerekiyor. Küçük siyasi azınlıkça yargı reformu stratejisinin TBMM'de onaylanması engellenmemeli. Yargıda reform son derece önemli" dedi.

Türkiye'de siyasi partilerin, çok fazla kavga ederek reformları tıkadığını savunan Oomen-Ruijten, muhalefet partilerini "TBMM'de kabul edilen her kanunu Anayasa Mahkemesine götürüp reformları durdurmakla" suçladı.

Kadın hakları, ifade özgürlüğü ve gayrı Müslim azınlıkların hakları gibi yürürlüğe giren bazı önemli reformlarda ise uygulamanın yetersizliğinden şikayet eden Oomen-Ruijten, Türkiye hakkında hazırlayacağı rapordaki mesajların iyi algılanabilmesi için, raporun AP'deki oylamada büyük bir çoğunlukça kabul edilmesini istedi.

Türkiye'nin bölgesinde oynadığı rolü olumlu bulduğunu belirten Oomen-Ruijten, "Belki de konuştu, basına yansımadı; ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen haftaki Tahran ziyaretinde nükleer silahlar hakkında konuşmadıysa, AB açısından dış politikada Türkiye ile koordinasyon gerekli" ifadesini kullandı.

Oomen-Ruijten, Türkiye'nin AB reformlarında bazı ilerlemeler kaydettiğini kabul ederek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın "iyi bir müzakereci olduğunu ve iyi koordinasyon sağladığını" söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler