Türkiye'nin 2018'deki dış kaynak ihtiyacı 236 milyar dolar

104.4’ü banka, 80’i şirketler, 6.4’ü kamu olmak üzere bir yılda 184.7 milyar dolar dış borç ödemesi yanında 51 milyar dolar da cari açığın finansmanı var.

Türkiye'nin 2018'deki dış kaynak ihtiyacı 236 milyar dolar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.03.2018 - 10:45

Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım, yıl içinde Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu  236 milyar dolar ın hangi kalemlerden oluştuğunu ayrıntılı olarka köşesinde yazdı.

Yıldırım'ın yazısında yer alan detaylar şöyle:

Küresel piyasaların dalgalanmasıyla sermaye akımlarının yavaşlaması Türkiye’yi etkiliyor. Şubat ayında başlayan küresel dalga ile Türkiye’ye tahvil ve hisse senedi yoluyla giren portföy yatırımları terse döndü.

 - Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre ocak ayındaki 1.173 milyon dolarlık net girişe karşılık şubatta tam bu rakam kadar, 1.173 milyon dolar çıkış oldu. Mart ayının iki haftasında devam eden çıkışlar ise 813 milyon dolara vardı. Böylece şubat başından bu yana Türkiye’den tahvil ve hisse senedi yoluyla çıkan portföy yatırım tutarı 2 milyar dolara vardı.

 - Bunda yurtdışı gelişmelerin yanında yurtiçi gelişmeler de rol oynuyor.

 Enflasyonun yüksek seyretmesi, cari açığın yükselmesi ekonomideki negatif gelişmeler. Siyaset tarafında Meclis’ten geçen seçim ittifak yasasının yapılacak ilk seçimde uygulanmasına istisna tanındı. Önümüzdeki bir yılda seçim yapılabileceğine yorumlanan bu istisna nedeniyle de piyasalara satış geldi.

 - Bu nedenle Hazine faizleri yaklaşık bir puan yükseldi ve gösterge tahvil faizi yüzde 14’e dayandı. Faiz yükselişinde dışarıda faiz artışı yanında Türkiye’nin artan dış kaynak ihtiyacı da etkili.

 - TCMB verilerine göre, önümüzdeki bir yıl içinde ödemesi gelecek kısa ve uzun vadeli dış borçların toplamı ocak sonu itibarıyla 184 milyar 740 milyon dolara yükseldi.

 - Buna artmakta olan cari açık eklenmeli. Son verilere göre yıllık cari açık 51 milyar dolara çıktı. Açık tutarının bir yılda aynı düzeyde kaldığını varsayarsak Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacı 235.7 milyar dolara yükseliyor.

 Bir yılda ödenmesi gereken dış borcun 104.4 milyar doları bankaların, 80 milyar doları reel sektörün, 5.7 milyar doları genel yönetimin ve 675 milyon doları TCMB’nin.

 - Artan dış kaynak ihtiyacı ve yükselen faizler sonucu döviz kurları da yükseliyor. Euro rekor kırdı, dolarda ise rekora 2 kuruş kaldı. Sepet bazında ise 4.3745 ile rekordayız.

 - Dış kaynak ihtiyacının artmasına karşılık küresel sermaye akımlarının dalgalanması, jeopolitik risk yanında seçim konusunda belirsizliğin artması, bu baharın Türkiye için sert rüzgârlı yaşanmasına yol açabilir.

Yazının tamamı için


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler