Türkiye'nin AB üyeliğinde kararsızlar
AKAM'ın, Avrupalı milletvekilleriyle yaptığı "Avrupalı Milletvekillerinin Türkiye Algısı, Türkiye'ye Yönelik Beklentileri ve Tahminleri Araştırması"ndan çarpıcı sonuçlar çıktı.
Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi AKAM), Almanya'dan 63, Fransa'dan 44, İngiltere'den 49, İtalya'dan 42, Yunanistan'dan 42, Hollanda'dan 16, Avusturya'dan 29, İspanya'dan da 30 olmak üzere toplam 315 milletvekili ile "Avrupalı Milletvekillerinin Türkiye Algısı, Türkiye'ye Yönelik Beklentileri ve Tahminleri Araştırması" yaptı.
Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 64,2'si "Türkiye'ye ve Türk halkına nasıl bakıyorsunuz?" sorusuna, "olumlu" yanıtını verirken, vekillerin yüzde 35,8'i ise "olumsuz" yanıtında karar kıldı. Milletvekillerinin yüzde 67,5'i Türkiye'nin Avrupa ülkesi olduğuna inanmıyor.
Milletvekillerinin, yüzde 57,1'i "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini destekliyor musunuz?" sorusunu "evet" şeklinde yanıtlamasına rağmen, katılımcıların yüzde 46,9'u bunun hiçbir zaman gerçekleşemeyeceği görüşünde birleşti.
Milletvekillerinin yüzde 3,2'si 5-10 yıl, yüzde 17,8'i 11-15 yıl, yüzde 32,1'i de 20 yıl vade içinde AB'ye üyelik öngörüyor.
Milletvekillerin yüzde 76,2'si "Sizce Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye'nin AB'ye üye olması mümkün mü?" sorusuna ise "hayır" yanıtını verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 83,9'u PKK'nin terör örgütü olduğu yönünde görüş bildirdi.
Avrupalıların kaygısı Türkiye'nin nüfusu ve işsizlik düzeyi
Araştırmada, katılımcılara "Sizce Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Avrupalıların en büyük kaygısı nedir?" sorusu yöneltildi ve katılımcılardan altı seçenekten birini seçmeleri istendi.
Soru üzerine, milletvekillerin yüzde 28,4'ü "Türkiye'nin nüfusu"ndan duyulan kaygıyı belirtti. Katılımcıların yüzde 24,3'ü buna gerekçe olarak "işsizlik düzeyini" gösterdi. Milletvekillerinin yüzde 19,9'u ise Türkiye'nin üyeliğinin "demokrasi düzeyi"nden dolayı gerçekleşemeyeceğini kaydetti. Katılımcıların yüzde 15,4'ü "ekonomik bozukluk", yüzde 10,1'i "İslamfobi ve AB'nin Müslümanlaşması korkusu" derken, yüzde 1,9'u da "Türkiye'nin isteksizliği"nden dolayı AB'ye üye olamayacağına inanıyor.
AKP'nin performansı "iyi niyetli ve yetersiz"
"AKP'nin demokratikleşme konusundaki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna milletvekillerinin yüzde 23,2'si, "AKP'nin demokratikleşme çabası yok" diyerek yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 68,4'ü ise AKP'nin çabalarını "iyi niyetli ve yetersiz" olarak gördü.
AKP'nin çalışmalarının "yeterli" olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 8,4 oldu.
Aynı araştırmaya göre, milletvekillerinin yüzde 44,1'i AKP'yi "dindar parti" olarak gördüklerini ifade etti. AKP'nin "merkez sağ parti" olduğu görüşünü savunanların oranı ise 26,8 oldu.
Katılımcıların yüzde 13,2'si AKP'nin "ılımlı İslam parti"si olduğunu söylerken, yüzde 7,6'sı da AKP'yi "liberal parti" olarak tanımladı. AKP'ye "reformcu parti" diyenlerin oranı ise yüzde 5,1 oldu. Milletvekillerin yüzde 3,2'si AKP'nin "radikal İslamcı parti" olduğu görüşünde birleşti.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!