"Türkiye'nin CERN'e başvurusu bloke edilmeye çalışılıyor"
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Türkiye'nin yüzyılın deneyi olarak gösterilen ''Büyük Patlama''nın yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'ne (CERN) geçen yıl yaptığı üyelik başvurusunun bazı çevrelerce bloke edilmeye çalışıldığını öne sürdü.
TAEK-CERN Bilim Komisyonu üyesi ve CERN'de yürütülen en önemli projeler arasında yer alan ATLAS, CLIC ve LHeC proje uzmanlarından Prof. Dr. Sultansoy, üniversitenin öğrenci topluluklarından Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu (ASAT) tarafından düzenlenen ''CERN Ne İşe Yarar?'' konulu konferans verdi.
1954 yılında kurulan CERN'in 1960 yılında Türkiye'ye üyelik teklifi götürdüğünü anlatan Sultansoy, ancak o günden bugüne yaşanan pek çok girişime rağmen üyeliğin gerçekleşemediğini kaydetti ve ''Aslına bakarsınız Türkiye'nin CERN üyeliği, Avrupa Birliği üyelik sürecine çok benziyor'' diye konuştu.
Dünyanın en büyük nükleer fizik araştırma merkezi olan CERN'e Türkiye'nin tam üyelik başvurusunun geçen yıl yapıldığını anımsatan Sultansoy, Türkiye ile birlikte CERN'e Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, Sırbistan ve Hırvatistan'ın da başvurduğunu bildirdi.
CERN Konseyi'nin aday ülkeler için bir komisyon kurduğunu ve komisyonun bu ülkelere yapacağı ziyaretlerde ülkelerin bilimsel altyapısını inceleyerek bir rapor vereceğini dile getiren Sultansoy, komisyonun Türkiye ziyaretinin de 12-14 Temmuz tarihleri arasında yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti.
Türkiye'nin CERN'e üyeliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm hükümet ve devlet yetkilileri tarafından tam olarak desteklendiğini ifade eden Sultansoy, ''Ancak üyelik süreci bazı çevrelerce bloke edilmeye çalışılıyor. Eğer CERN yetkililerinin temmuzda Türkiye'ye yapacağı ziyaret ertelenirse, aralıkta toplanacak CERN komitesine Türkiye raporu sunulamayacak. Bu durumda Türkiye'nin zaten gecikmiş üyeliğinin ertelenmesi gündeme gelecek'' dedi.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin CERN'e Türkiye'den önce üye olması durumunda ise veto hakkını kullanarak Türkiye'nin üyelik sürecini durdurabileceği uyarısında bulunan Sultansoy, ''Biz bilimciler olarak bu süreci durdurtmayacağız'' diye konuştu.
Sultansoy, Türkiye'nin CERN'e tam üye olabilmesinin karara bağlanma sürecinde olduğu son dönemde Türkiye'nin bu üyeliği sonuçlandırması halinde 21. yüzyılın kaderini belirleyecek 10 stratejik teknoloji arasında bulunan hızlandırıcı, detektör ve bilişim teknolojileri konularında en üst düzey çalışmalara ortak olma fırsatını elde edeceğini de ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası