‘Türkiye’nin çıkarları AKP’nin çok ötesinde’

Danimarkalı Olling, Kılıçdaroğlu’na “AB’de ‘ilişkiler kilitlendi’ görüşü hâkim’”dedi. CHP lideri, ‘Sadece Erdoğan’ın odak noktası olarak görülmesi doğru değil’ yanıtı verdi.

Yayınlanma: 15.05.2017 - 21:38
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Svend Olling’i kabul etti. Görüşmede, referandumun ardından yargı bağımsızlığını zedeleyecek düzenlemelerin gerçekleşeceğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu’nun, “Yargı bağımsızlığına yönelik kaygılar artarken, AB’nin neden hâlâ 23’üncü ve 24’üncü fasılları açmadığını anlayamıyoruz” dediği, Olling’in de buna “Şu anda AB’de Türkiye ile AB ilişkilerinin kilitlendiği yönünde kanaat hâkim. Bu kanaat, Türkiye’ye zarar veriyor” karşılığı verdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, dün parti genel merkezinde Olling’le bir araya geldi. Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz’ın da katıldığı görüşmede, Türkiye ve AB ilişkilerinin geleceği, son dönem iki taraf arasında artan gerilimler ve referandum konuları masaya yatırıldı.

Edinilen bilgiye göre görüşmede Kılıçdaroğlu, “CHP olarak müzakerelerin devam etmesini istiyoruz. Bu konuda sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir odak noktası olarak görülmesini asla doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin çıkarları, AKP’nin çok ötesindedir” dedi. Kılıçdaroğlu, referandumdan sonra 2019 beklenmeden Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na ilişkin düzenleme gibi yargı bağımsızlığını zedeleyen düzenlemelerin ve bu kurula yapılacak atamaların bu hafta Meclis gündemine geleceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Böyle bir konu gündemdeyken ve yargı bağımsızlığına yönelik kaygılar artarken, AB’nin neden hâlâ 23’üncü ve 24’üncü fasılları açmadığını anlayamıyoruz” diye konuştu. Olling de Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine “Türkiye’nin AB üyeliğine her zaman destek verdik, 23. ve 24. fasılların açılması gerektiğini de düşünüyoruz. Ama şu anda AB’de Türkiye ile AB ilişkilerinin kilitlendiği yönünde kanaat hâkim. Bu kanaat, Türkiye’ye zarar veriyor. Türkiye’nin demokratik bir ülke olarak kalmasını arzu ediyoruz” karşılığı verdi. Kılıçdaroğlu ise, iki taraf arasında kullanılan ‘dil’e dikkat çekerek, “Bu süreçte hem Türkiye hem AB tarafında diplomatik olmayan bir dil kullanılıyor. Bundan üzüntü ve rahatsızlık duyuyoruz. Bunu kamuoyuyla da zaman zaman uyarı şeklinde paylaşıyoruz. Bu dil zarar veriyor ama AB’nin de faydasına olmadığının görülmesi lazım” dedi.

2019’da güçlü CHP

Kılıçdaroğlu’nun referandumla ilgili olarak da “Yüzde 49 oy CHP’nin oyu değil, bunun farkındayız. Bu yüzde 49, farklı kesimlerin desteğini ihtiva ediyor, bu desteği daha da ileriye taşıma arzusu içindeyiz. Bu çerçevede adımlar atıyoruz. 2019’a güçlü bir şekilde hazırlanmaya başlıyoruz” dediği öğrenildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler