Türkiye'nin kök hücre uzmanları yetişiyor

Birçok hastalığın tedavisinde çare olarak gösterilen kök hücre çalışmaları, geleceğin bilim adamlarının da ilgisini çekiyor.

Yayınlanma: 14.01.2012 - 09:34
Abone Ol google-news

Hekimlik mesleğini seçen ve ileride kök hücre araştırmaları yapmak isteyen tıp fakültesi öğrencileri ''Türkiye Kök Hücre Konseyi'' çatısı altında toplandı.

Konsey yönetim kurulunda, Ankara, Hacettepe, Gazi, Ege, İstanbul Cerrahpaşa, Erciyes, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi tıp fakültelerinden öğrenciler yer alıyor.

Türkiye Kök Hücre Konseyi Başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi ve aynı zamanda fakültenin Kök Hücre Topluluğu Başkanı Tolga Aydın, 13'ü tıp fakültesi olmak üzere sağlık eğitimi verilen toplam 15 fakülteden 800'ün üzerinde öğrenci ile ''Türkiye Kök Hücre Konseyi'' kurduklarını bildirdi.

Kök hücre uygulamalarının rutin bir tedavi olmadığını, ancak bugün çaresi olmayan kanser, şeker, kan, damar ve nörolojik hastalıklar için bir umut ışığı olarak görüldüğünü ifade eden Aydın, konseyin çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Kök hücre çalışmaları geleceğin tedavi yöntemi olarak görülüyor. Bugün tedavi edilemeyen birçok hastalığın tedavisi ileride kök hücre uygulamalarıyla mümkün olabilecek. Amacımız hedeflenmiş bir tedavi olan kök hücre ile ilgili tıp fakültesi öğrencileri arasında farkındalık oluşturmak. Bunun için hocalarımızla birlikte araştırmalara katılıyoruz, sunumlar yapıyoruz. Bu alanda eğitim gören arkadaşlarımız, aramıza yeni katılanlara edindikleri bilgileri aktarıyor. Üyelerimize yurt dışında eğitim imkanı bile sağlıyoruz.''

Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneğinin 17-19 Şubat tarihlerinde Denizli'de gerçekleştireceği Kanser Kök Hücre Sempozyumu'nda öğrenci oturumu düzenleneceğini belirten Aydın, 13 Mayıs'ta da İstanbul Üniversitesinin ev sahipliğinde 1. Uluslararası Kök Hücre Öğrenci Konseyinin toplanacağını bildirdi.

Kök hücre çalışmalarında en büyük hedefin kanser kök hücresinin bulunarak bu amansız hastalığın tamamen yok edilmesi olduğunu dile getiren Aydın, ''Genç beyinler olarak kanser aşısının bulunması için biz de araştırma yürütmek istiyoruz. Şu anda birçok kanserin kök hücresi bulunmuş durumda. Belki buradan yola çıkarak kanser aşısını bir Türk bilim adamı bulabilir'' diye konuştu.

Kök Hücre Günü

California Institute for Regenerative Medicine (CIRM) ile görüşerek 23 Eylül'de Türkiye'de ''Kök Hücre Farkındalık Günü'' düzenlediklerini anlatan Tolga Aydın, gün çerçevesinde bir toplantı düzenlediklerini söyledi.

Türkiye'nin kök hücre çalışmaları alanında en ileri ülkelerden biri olduğunu belirten Aydın, ''Bizler de genç beyinler olarak Avrupalı akranlarımız arasında lider konumundayız. Avrupa Kök Hücre Öğrenci Konseyi oluşturulması çalışmalarına öncülük ediyoruz. Konseyin başkanlığını Türkiye'nin üstlenmesi planlanıyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler