Türkiye'ye veto koyan Büyükelçi Müsteşarlık yolunda

Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakerelerde, Fransa'nın 5 fasılda koyduğu vetonun mimarı olarak bilinen Büyükelçi Pierre Sellal'nın, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirilmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 10:28
Abone Ol google-news

Fransız basınına göre, Brüksel'de 2002 yılından bu yana görev yapan Büyükelçi Pierre Sellal'nın, yaş haddinden emekli olacak müsteşar Gerard Errera'nın yerine geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Sellal, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinde, Fransa'nın, 5 fasılda koyduğu vetonun mimarı olarak biliniyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçimler öncesi Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık önerilmesini istemiş ve tam üyelik müzakerelerinin engelleyeceği mesajını vermişti. Sellal, seçmenlerine bu konuda kesin vaatler veren Sarkoz'yi bir ölçüde rahatlatmak, hem de Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini tamamen kesmemek için doğrudan tam üyeliğe götüren beş fasılla ilgili olarak Paris'in veto koyması fikrini ortaya atmıştı.

Diplomatik kaynaklara göre Sellal, Fransa'nın tek başına müzakereleri tamamen engelleyemeyeceği konusunda Sarkozy'yi ikna ederken, bulduğu bu formülle Cumhurbaşkanını da bir ölçüde kendi seçmenlerine karşı tatmin etmiş oldu.

Fransa, Türkiye'nini AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinde, "para politikası", "bölgesel politikalar", "tarım", "bütçesel önlemler" ve "kurumsal konular" ile ilgili fasılların açılmasını engelliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon