Türkonfed Başkanlar Konseyi toplantısı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, ''Geç Ödeme Direktifi, Hindistan'da ve Avrupa'da uygulanırken, Türkiye'de ihmal edilmesi Türk KOBİ'leri açısından haksız rekabet anlamına geliyor'' dedi.

Türkonfed Başkanlar Konseyi toplantısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.10.2010 - 10:16

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesindeki Paloma Yasmin Otel'de düzenlenen TÜRKONFED Başkanlar Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin başarıyla gerçekleştirdiği makro ekonomik reformları, mikro ölçeğe yayamadığını ama içinde bulunulan büyüme döneminin, mikro reformların toplumsal kabulü açısından önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Türkiye'de bir KOBİ'nin sermayeye erişebilmesinin kolaylaştırılmasının çok önemli olduğunu belirten Beysel, ''Ancak bundan daha önce yapılması gerekenler var. KOBİ'lerin mevcut kapasitelerini kullanmayı ve ellerindeki sermayeyi koruyabilmelerini sağlayıcı tedbirler, krediye kolay erişmelerinin sağlanmasından daha öncelikli olmalıdır. Bu bağlamda İcra İflas Kanunu ile Devlet İhaleleri Kanunu'nu da 'önce küçüğü düşünerek' elden geçirilmesi, elzemdir'' diye konuştu.

Beysel, AB'de uygulanan ve KOBİ'lerin tahsilatlarındaki gecikmeleri engellemeyi amaçlayan ''Geç Ödeme Direktifi'nin Türkiye'de ilgi görmemesinin büyük bir talihsizlik olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Geç Ödeme Direktifi, Hindistan'da ve Avrupa'da uygulanırken, Türkiye'de ihmal edilmesi Türk KOBİ'leri açısından haksız rekabet anlamına geliyor. AB'de 2000 yılında KOBİ'lerin büyük firmalar karşısında korunması adına gündeme getirilmiş olan 'Geç Ödeme Direktifi'nin Türkiye'de hiç ilgi görmemiş olması, daha da kötüsü 2006 yılında AB tarafından yayınlanan tarama raporunda son derece hatalı bir yaklaşımla Türk kanunlarının bu konuda AB hükümleri ile uyum içerisinde olduğunun belirtilmesi talihsizliktir.

Hindistan'ın 'Geç Ödeme Direktifi'ni 2006 yılında yürürlüğe koymuş olduğunu görüyoruz. Hindistan geç ödeme direktifi, AB'dekinden çok daha sert. Örneğin, geç ödemelere neden olan yöneticilere şahsi yüksek para cezaları söz konusu. Türk KOBİ'lerine rekabet yapan Hindistan KOBİ'lerini koruyan kanunların Türkiye'de olmamasının bir izahı var mıdır?''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler