"Tutuklu vekillerin tahliyesi hiçbir şey değiştirmez"

Diyarbakır Bağımsız milletvekili Leyla Zana, "130 bin Kürt cezaevinde kalmaya devam ettiği sürece" tutuklu BDP'li milletvekillerinin tahliyesinin hiçbir şey değiştirmeyeceğini savundu.

Yayınlanma: 06.05.2012 - 11:54
Abone Ol google-news

Diyarbakır Bağımsız milletvekili Leyla Zana, "130 bin Kürt cezaevinde kalmaya devam ettiği sürece" tutuklu BDP'li milletvekillerinin tahliyesinin hiçbir şey değiştirmeyeceğini savundu.

Leyla Zana, Erbil'de yayılanan Rudaw gazetesi ile yaptığı söyleşide Kürtlerin kendi kaderini kararlaştırabilmesi ve onlara en uygun olan federalizm tipini seçebilmesi gerektiğini öne sürdü.

Kürt sorununun "TV'de Kürtçe programları" yayımlanarak çözümlenemeyeceğini söyleyen Zana, "Osmanlı döneminde vilayet sistemi vardı ve bizim buna benzer bir federalizm türünü talep etmemiz gerekir gibi görünüyor" dedi.

Halen Türkiye'deki cezaevlerinde 130 bin Kürt bulunduğunu, onbinlercesinin de siyasi nedenlerinin tutuklandığını öne süren Zana, tutuklu altı BDP'li milletvekilinin tahliyesine ilişkin bir sorunun karşısında "Zaten tutuklanmamaları gerekirdi ancak altı milletvekinin tahliyesi, diğer 130 bin Kürt cezaevinde kaldıkça hiçbir şey değiştirmez" görüşünü dile getirdi.

Leyla Zana, Kürt sorunu çözümlenmese Türkiye'nin "uluslararası bir sorun" haline geleceğini de öne sürdüğü söyleşi sırasında Türkiye ile PKK arasındaki "diyaloğun" sürdüğünü umduğunu belirtti. Zana "Türkiye'deki sorun çok taraflı ve Türkiye, Abdullah Öcalan, PKK, BDP ve Kürdistan Bölgesi dahil, tüm farklı taraflarla oturmalı. Tüm taraflar, görüşmelere katılırsa eğer, Kürt sorunu daha çabuk çözüme kavuşur" şeklinde konuştu.

Bu arada Zana, Öcalan'ın tahliyesi için ciddi çabaların olup olmadığı sorulması üzerine "Bu açıdan tüm Kürt gruplarını eleştiriyorum. Kuzey ve güneydeki Kürtler, onun tahliyesini istemeli ve bu amaçla gösteriler yapmalı" karşılığını verdi. Zana şöyle devam etti:
"Iraklı Kürdistan liderleri, güçlü ülkelere ziyaretlerinde Öcalan'ın tahliyesini talep etmeli. Öcalan'dan en son dokuz ay önce haber aldık. Mesut Barzani, en az ondan medyada söz etmeli ve neden dokuz aydan beri haber alınmadığını sormalı. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin böyle bir adım atıp Öcalan'ı serbest bırakma gücü var."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler