Tutukluluğun devamına akıl almaz gerekçeler: Ahmet Şık'ın gazeteye geliş tarihleri...

Cumhuriyet Davasına bakan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi davanın 4. duruşması için arkadaşlarımızın gözaltına alındığı tarihin yıl dönümünü belirledi. Duruşma Cumhuriyet operasyonunun 1. yıldönü olan 31 Ekim'e ertelendi. Bu tarihe kadar özgürlüklerinden mahrum kalacak 4 arkadaşımızın tutukluluğuna devam kararı ise avukatların ısrarlı taleplerine rağmen gerekçesiz kaldı.

Tutukluluğun devamına akıl almaz gerekçeler: Ahmet Şık'ın gazeteye geliş tarihleri...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.09.2017 - 15:06

Cumhuriyeti susturma operasyonunda tutukluluk işkenceye dönüştü. Davanın üçüncü duruşmasında gazetemiz Yayın Danışmanı ve yazarı Kardi Gürsel tahliye edildi. Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanımız Akın Atalay, muhabirimiz Ahmet Şık ve muhasebe çalışanımız Emre İper'in tutukluluğunun devamına karar verildi.

Suç şüphesiyle tutuklular
Yargılamayı yapan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi ise gerekçesini açık açık yazmak yerine tutukluluğun devamına kararı için CMK 100/1 yani 'kuvvetli suç şüphesi'ni gösterdi. 

CMK 100/1 içeriği ise şöyle:
Madde 100 - (1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
Bu kalıp çerçevesinde mahkeme ara kararında, Akın Atalay ve Murat Sabuncu'nun taşıdıkları sıfatta dikkat çekti. Devamında da Cumhuriyet Vakfı Anayasası olarakta tabir edilen vakıf senedi illiyetleri ile denetim görev ve sorumluluklarının dikkate alındığı belirtilerek ikisi yönünden CMK 100/1 madde uyarınca tutukluluğun devamına karar verildiği yazıldı. Bu haber Cumhuriyet'ten çalınmıştır.

Kuvvetli suç şüphesinin gerekçesi 'gazeteye geliş tarihi'
Mehkeme ara kararında Ahmet Şık için şu değerlendirmeye yer verdi: Gazeteye geliş tarihi, geliş tarihine göre diğer sanıklar ile irtibatı, gazeteye sunulan haberlerin niteliği delil olarak gösterildi.

'Tutuklama gerekli ve ölçülü'
Ara kararda yer alan bir diğer ifade de ise sanıklar açısından adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağına dair. Hukuk işkencesine dönüşen tutuklamanın devamına kararıyla ilgili olarak "CMK 100 , AHİS 6, AHİS 10/2 Anayasa 28/2 madde birlikte değerlendirilip tutuklama tedbirinin gerekli ve ölçülü olacağı yönündeki kanaat dikkate alınıp sanıkların tutukluluk hallerinin devamına" şeklinde karar verildi.

Bilirkişi anlatımına rağmen 36 gün daha tutuklu kalacak
18 Nisan 2017'den bu yana ByLock kullandığı iddiasıyla tutuklu bulunan muhasebe çalışanı Emre İper'in telefonunda ByLock bulamayan emniyet, özel hayatın gizliliğini çiğneyerek, Whatsapp programındaki konuşmalarını dosyaya doldurdu. İper hakkında ByLock kullanıcısı olmadığına ilişkin adli bilişim uzmanı önceki duruşmada da tanık olarak dinlenmişti.

Bir günde ortaya çıkarılabilecek iddia nedeniyle tutuklu
ByLock kullanıp kullanmadığı bir günde tespit edilebilecek İper'in tutukluluğuna devam yönündeki kararın bir diğer gerekçesi ise emniyetten bu yönde istenen ve henüz mahkemeye ulaşmamış olması.

Yeni bilirkişi incelemesi yapılacak
Mahkeme davanın 3. duruşmasının sonunda, Emre İper’in telefonu ile ilgili dijital delillerle ilgili teknik üniversitelerden heyet oluşturularak incelenmesine karar verdi. İper'in işe gidiş- geliş saatlerinde belediye otobüsünde zaman zaman ByLock bağlandığı iddiaları yeniden incelenecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler