TÜYAP Kitap Fuarı açıldı: ‘Atatürk’e gönül borcu’
37. İstanbul Kitap Fuarı dün açıldı. 10 Kasım’a denk gelen açılışta Atatürk anıldı. Fuar, 18 Kasım’a kadar sürecek.
37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, dün TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Büyükçekmece’de yapılan açılış töreniyle birlikte kapılarını açtı. Fuar 9 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.
Bu yıl fuarın ana teması “Hayatı Edebiyatla Kuşatmak” olarak belirlenirken onur yazarı ise Selim İleri oldu. Selim İleri, açılış töreninde “Burada bulunan herkese sonsuz saygılar. Edebi eserler, bazen gerçekten hayatı kuşatıyor. Bir şiir, bir roman hayata umut getiriyor, ışık tutuyor. Tanpınar, İstiklal Harbi sürerken ‘Çalıkuşu’nun büyük heyecan yarattığını anılarında anlatır. Okurlar, Feride’nin mutlu sona kavuşup kavuşmayacağını Anadolu’daki zafere bağlarlar. Feride mutlu olursa zafer kazanılacaktır. Aynı günlerde Büyük Taarruz’un hemen öncesinde de bir kişi Reşat Nuri’nin eserini okumaktadır. O kişi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’dır. İstiklal Harbi anılarında Binbaşı Mahmut Saydam, Gazi’nin sabaha kadar Çalıkuşu’nu okuduğunu anlatıyor. Bugün 10 Kasım, 37. İstanbul Kitap Fuarı’nın açılışında bunları hatırladım. Atatürk’ün, Reşat Nuri’nin, Çalıkuşu’nun anılarına sonsuz gönül borcu...” diye konuşurken gözyaşlarını tutamadı.
‘Bu onuru Atatürk’e borçluyuz’
Güner Özkul’un sunuculuğunu yaptığı açılış töreninin ilk konuşmasını ise TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu yaptı. Kavukçuoğlu, “Avrupa’nın en yoğun ziyaretçili fuarını 37 senedir sürdürürüyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu onuru, bu demokratik platformu, bu özgürlükçü ortamı bize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ü bugün özlemle anıyoruz” dedi.
‘Yasaklar son bulsun’
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, açılış törenindeki konuşmasında yayımcılığın yaşadığı sorunları tek tek anlattı. Kenan Kocatürk, yazar ve çevirmenlerin gelirlerinin yüzde 35’inin vergilendirildiğini dile getirirken, “Niye yazar ve çevirmenlerden böyle büyük vergiler alınır” diye sordu. Kocatürk, kültürel çeşitliliğin önemini vurgularken, “Bazen duyuyoruz, çeşitli belediyelerin düzenlediği kitap fuarlarında istenmeyen yazarlar ilan ediliyor. Bu tür şeylerin ülkemiz açısından iyi bir not olmadığını, bizi utandırdığını” söyledi. Kocatürk ayrıca, “Yerel mahkemeler tarafından çeşitli kitap yasaklamaları kararı veriliyor. Yayıncıların da bunlardan haberi olmuyor. Bunların artık bir şekilde son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.
Zor bir yıl geçirdiklerini dile getiren Kocatürk, sektörün sorunlarının nasıl aşılacağı konusunda Kültür Bakanlığı’yla toplantı yaptıklarını söyledi ve “Bize güzel müjdeler vermişti sayın bakan... Uzun yıllardır sektörle ilgili dertlerimizin çözümüyle ilgili adım atamıyoruz. Belki de bizim sektör olarak inşaatçılardan, otomotivcilerden öğreneceğimiz şeyler vardır. Onlarda ÖTV indirimi oldu, çok şey oldu. Bizim çok temel sıkıntımız var. Bütün yayıncılar yüzde 18’le kitaplarını üretiyorlar, yüzde 8’le satıyoruz. KDV indiriminin olması, yayımcılığın kültürel çeşitliliğinin artması için gereklidir” dedi.
FUARDA BUGÜN Karadeniz Salonu Panel: “O dağlarda, O rüzgârda Sabahattin Ali”, Yöneten: Hikmet Altınkaynak, Konuşmacılar: Adnan Özyalçıner, Emin Karaca, Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası. Saat: 18.15 Marmara Salonu Söyleşi: “Hayata Açılan Bir Pencere: Metin Erksan Sineması”, Konuşmacı: Ercan Kesal, Düzenleyen: İletişim Yayınları. Saat: 13.15 Söyleşi: “Buraya Nasıl Geldik?”, Konuşmacı: Mehveş Evin, Düzenleyen: Karakarga Yayınları. Saat: 17.00 |
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi