'Tuzla'daki patlama sıradan bir olay'

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, dün Tuzla'da meydana gelen patlamayla ilgili olarak, ''Ciddi, önemli bir patlayıcı değil. Bunun nereye bırakılacak olursa olsun farklı bir tesiri olması mümkün değildir'' dedi.

Yayınlanma: 23.04.2011 - 11:32
Abone Ol google-news

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında İnönü Stadyumu'nda düzenlenen törene katılan Mutlu, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Dünkü olayla ilgili yeni bir gelişme var mı?'' sorusu üzerine Mutlu, olayın 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlandığını, zanlıların patlayıcının kendi yaptıkları el imali bir patlayıcı olduğunu söylediklerini belirtti. Hafif şiddetli bir patlama gerçekleştiğini ifade eden Mutlu, bu iki kişiye gözaltı işlemleri uygulandığını kaydetti.

Zanlıların, bağlantıları konusunda da bir açıklama yaptıklarını dile getiren Mutlu, ''Bunun dışında bir değerlendirmemiz yok. Olay çok net ve açık. Buna ilave edeceğimiz bir şey yok'' dedi. ''Hedef okul mu?'' sorusu üzerine de Mutlu, şunları söyledi:

''Mevcut düzeneğin, hiçbir yerde, çok ciddi tesiri olabilecek nitelikte bir patlayıcı olmadığını dün de ifade ettim. Şimdi de söylüyorum. Şahısların üzerinde patlamış olmasına rağmen el ve ayaklarında hafif şiddetli bir tesir oldu. Ciddi önemli bir patlayıcı değil. Bunu nereye bırakacak olurlarsa olsun farklı bir tesiri olması mümkün değildir. En fazla şahsın çok yakınında patlasa bile hasar buydu. 'Şu hedef, bu hedef' gibi çok da büyük bir planmış gibi değerlendirmemek gerekiyor. Emniyetimiz, bütün sorgulamaları yapıyor ve detaylarıyla inceliyor. Önemli bir olayın öncesinde vuku bulan bir patlama gibi değerlendirmeyin. Sıradan bir olay.''

Aynı soruya cevap veren İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da olayı ''yapanın atacak olana vermesi'' gibi gözüktüğünü vurguladı. 1 Mayıs'ın yaklaştığının hatırlatılması üzerine Mutlu, konuya ilişkin olarak uzun süredir değerlendirme yaptıklarını kaydederek, ''İstanbulumuz, Taksim'e gelecek olan işçilerimiz, emekçilerimizin güvenliğiyle ilgili herhangi bir sıkıntı görmediğimiz takdirde bu izni vereceğimizi ifade ettik. Değerlendirme süreci devam ediyor. Emniyetimizin olumsuz bir yaklaşımı yok. Bize gelen değerlendirmelerde bir sıkıntı gözükmüyor. Bu konuyla ilgili Pazartesi günü başkanlar düzeyinde bir toplantı yapacağız. Daha sonra kararı vereceğiz'' dedi.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, BDP'nin eylemleriyle ilgili bir soru üzerine de herkesin sükunet içinde olması gerektiğini belirtti. Toplumun güvenliği ve kamu düzenine ilişkin bu tür hareketleri kimsenin tasvip etmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Mutlu, şöyle konuştu:

''Bunu herkes için ifade ediyorum. İstanbul'un güvenliği ve kamu düzenine herkesin katkı sunması gerekir. Bunun dışındaki tutum ve davranışları İstanbullular tasvip etmez. İstanbul modern bir şehir. Ülkemizin en büyük şehri, dünyaya açılan şehrimiz. İstanbul'un vizyonunu üzecek, huzurunu kaçıracak bu şehri rahatsız edecek, hiçbir hareketi kimsenin onaylaması mümkün değildir. Söylenecek şeyler varsa uygun ortamlarda uygun şekillerde paylaşmalarını tavsiye ediyoruz. Biz, huzurlu şehir, mutlulu şehir olmak istiyoruz. Buna kim yardımcı olursa, İstanbullu başına taç eder.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler