UAEK'ye destek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın uranyum temini konusundaki teklifini desteklediklerini söyledi.

Yayınlanma: 10.11.2009 - 08:12
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği günlük basın toplantısında bir gazetecinin, "İran'ın Rusya'ya alternatif olarak uranyumunu Türkiye'ye göndermesi ihtimaline dair tartışmalarda yeni bir gelişme var mı? ABD'nin bu noktadaki isteği ne?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Sözcü Kelly, şunları söyledi:
"Öncelikle, UAEK'ye hala resmi bir yanıtın gelmesini bekliyoruz. UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin, hala resmi bir yanıt almadıkları yönündeki sözlerini işittiğinizi sanıyorum. Bunun, uluslararası toplumun desteğini alan iyi bir anlaşma olduğuna inanmaya devam ediyoruz. (Anlaşma taslağı) İranlıların sivil nükleer enerji programı peşinde oldukları yönündeki sözlerine dair güvenimizin artması açısından, uluslararası toplumun ihtiyaçlarının birçoğuna cevap veriyor. Ayrıca, İran halkının insani ve tıbbi ihtiyaçlarını da karşılıyor. Dolayısıyla tabii ki UAEK ile yakın teması sürdüreceğiz. Detaylar ve sürecin nasıl yeniden işleyeceği konusunu UAEK'ye sormanız lazım."

Kelly, gazetecinin, "Bu, uranyumun Rusya'ya ya da Türkiye'ye gönderilmesini destekliyorsunuz anlamına mı geliyor?" sorusuna da şu yanıtı verdi:
"UAEK'nin sunduğu şekliyle teklifi destekliyoruz. Ancak dediğim gibi, hala resmi bir yanıt bekliyoruz. 5 1 ülkeleriyle de çok yakın istişare ediyoruz. İran'ın doğru seçimi yapacağını ve teklifi kabul edeceğini umuyoruz. Ancak İran'ın sonuçta bu fırsatı kullanmamaya karar vermesi halinde, gelecek adımların neler olabileceğini istişare edeceğiz."

Kelly, İran'ın yanıtı için bir zaman sınırı olup olmadığının sorulması üzerine de, bu konuda resmi bir zaman sınırı koymadıklarını belirterek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, sabırlarının sınırsız olmadığı yönündeki sözlerini hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler