Uçaklarda iç hat yolculuğunda sıvı 1 Nisan'da başlıyor
Uçakla seyahat edecek yolcuların, uçak içinde yanlarında bulunduracakları el/kabin bagajlarında taşıyabilecekleri sıvılarla ilgili yasak, 1 Mart'tan itibaren ilk etapta İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında başlıyor. Dış hat uçuşlarında daha önce başlatılan sıvı yasağı, 1 Nisan'dan itibaren ise tüm iç hat uçuşlarında uygulanacak.
1 Mart 2012 tarihinden itibaren, dış hat uçuşlarında devam etmekte olan el bagajlarındaki sıvı kısıtlaması uygulaması, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından gerçekleşmekte olan iç hat uçuşlarında da uygulanmaya başlanacak. 1 aylık pilot uygulamanın ardından ise 1 Nisan'dan itibaren tüm iç hat uçuşlarında yolcuların el/kabin bagajlarında taşıyabilecekleri sıvılarla ilgili yasak uygulanacak.
Ancak yolcular istisnai bir durum olarak el bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilecek. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri ise uçak altı bagaja vermeleri gerekecek.
Sıvı kısıtlaması, 1 Nisan'da tüm iç hat uçuşlarda uygulanacak
1 Nisan 2012 tarihinden itibaren tüm uçuşlarda sıvı kısıtlamaları başlayacak. Uluslararası kurallara göre artık bu tarihten itibaren tüm uçuşlarda el bagajında 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşınabilecek. Her yolcu sadece 1 tane poşet taşıyabilecek; bunun için 1 litrelik buzdolabı poşetlerini kullanılabilecek. Check-in'e verilen bagajlar ise bu sınırlamanın dışında tutulacak.
Kısıtlamaya neler dahil?
1 Mart'ta İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında başlayacak olan ve 1 Nisan'da tüm uçuşlarda uygulanacak olan sıvı yasağı kapsamına şunlar giriyor:
-Su, şurup, içki dâhil her türlü sıvı
-Kremler, losyonlar, yağlar (Kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (Katı halde olan rujlar hariç)
-Traş köpükleri, deodorantlar
-Diş macunu dâhil her türlü macun kıvamındaki maddeler
-Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler
-Kontak lens sıvıları
-Şampuanlar. vb.
İstisnai durumlar
Sıvı yasağının uygulanmayacağı istisnai durumlar arasında, ilaçlar (Reçete, sağlık raporu ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla) ve bebek mamaları (Bebeğin uçakta olması ve yolculuk süresince tüketebileceği miktar kadar) yer alıyor. Ancak, güvenlik görevlileri bu istisnai durumu yolculardan belgelemelerini ve ilacı tatmalarını talep edebilecek.
Gümrüksüz mağazadan alınan ürünlerde uygulama nasıl işleyecek
Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında alınan ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı yapıştırılacak. Bu poşet ve ürüne ait fatura, güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınacak.
Eğer yolcu, varış noktasına başka bir havaalanında aktarma yaparak gidecekse, son ineceği havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasını açmaması gerekecek. Yolcunun aktarma yapacağı havaalanındaki sıvı kısıtlamaları uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi ise gümrüksüz mağazalardan öğrenilebilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği