"Üçlü Danışma Kurulu'nda taleplerimiz olacak"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, Anayasa değişikliğindeki, bakanlığını ilgilendiren 8 başlığın yasalara yansıtılması konusunda işçi örgütlerine yaptığı Üçlü Danışma'ya katılım davetine, katılım göstereceklerini belirtti.

Yayınlanma: 20.09.2010 - 08:55
Abone Ol google-news

Çelebi, "Daha önce bizim ortaya koyduğumuz iradeleri bugüne kadar yok saydılar, işçi ve işveren örgütlerinin üçlü danışma kurulundaki mutabakatlarını yok saydılar. Umarım bu seferde öyle olmaz" dedi.

Bakan Dinçer'in yaptığı danışma kurulu davetine katılacaklarını belirten Çelebi  yaptığı açıklamada, "Daha önce ifade ettik. Umuyorum daha fazla geçiştirilmeden bu sendikalar yasası, grev ve toplu sözleşme yasası, daha önce anayasada gerekçe olarak ileri sürdükleri yaklaşımdan vazgeçerek yasaların yürürlüğe girmesi konusunda biran önce gerekli iradeyi görürüz. Bizde buna ilişkin bir toplantı olması halinde tabii ki katılacağız" dedi.

"Özgürlük vurgusu yapılmasın, gereği yapılsın"

Bakan Dinçer'in açıklamasında, "Daha fazla özgürlük" vurgusu yaptığını ifade eden Çelebi, "Ben vurgu yapılması yerine gereğinin yapılması konusunda içtenliği orada yaşamak isterim. Bakanın yasal düzenlemeler konusundaki bakışını görmek isteriz. Bunu da eğer söylediği gibi bir yasal düzenleme gerçekleşmesi konusunda bir irade çıkmışsa biz bu iradeye katkı vermeye hazırız. Yok değil başka gerekçelere sığınılacaksa halen dengeler gözetilerek bu iş savsaklanacaksa, bunun karşısında da bu işçileri bu kadar oyalamanın gereğinin olmayacağını ifade edeceğiz" dedi.

Çelebi, daha önce ortaya koydukları iradelerin hükümet tarafından yok sayıldığını ifade ederek, "Bugüne kadar işçi ve işveren örgütlerinin üçlü danışma kurulundaki mutabakatlarını yok saydılar. Meclise terk edilen yasaları, bu konuda geri çektiler ve durdurdular. Bundan sonra açıklamaların ötesinde icraatlara bakacağız. İcraata geçerlese bunu önemli buluruz. İcraatlarında bu yine yer almaz ve klasik süreci geçiştirme gibi bir durumda olurlarsa biz de buna yönelik açıklamamızı kamuoyu önünde paylaşırız" diye konuştu.

Anayasa değişiklik paketi üzerinde tek bir çekincelerinin olduğunu ifade eden Çelebi, "Bizim bir tek çekincemiz var. Engellerin ortada olduğu bir yaklaşıma çekince koyacağız. Bir tek referans noktamız uluslararası sözleşmelerdir, Avrupa Sosyal Şartıdır. ILO'nun bu konudaki normlarıdır. Evrensel hukuk kurallarının hayata geçmesidir. Bunu, Türkiye koşullarına göre değiştirmeye yönelik veya bunların yaşanmadığına dair bir yaklaşım görürsek çekincemizi çok net ortaya koyacağız. Önyargı içerisinde olmayacağız ama sürecin nasıl sonuçlanacağını birlikte göreceğiz" şeklinde konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler