Ülkeler 1 Eylül'den vazgeçmiyor

BM, 21 Eylül'ü ilan etse de bir çok ülke 1 Eylül'ü Dünya Barış Günü olarak kutlamaktan vazgeçmiyor.

Ülkeler 1 Eylül'den vazgeçmiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.09.2009 - 14:06

Türkiye'de ve KKTC'nin yanı sıra bazı ülkelerde hâlâ 1 Eylül'de kutlanan "Dünya Barış Günü" 2. Dünya Savaşı'nın başlama tarihini simgeliyor.

BM, Almanların 1 Eylül 1939 günü Polonya'yı işgal etmesiyle başlayan, insanlık tarihinin en kanlı savaşlarından biri olan 2. Dünya Savaşı'nın unutulmaması için, 1964 yılında aldığı bir kararla 1 Eylül'ün tüm dünyada "Dünya Barış Günü" olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

Daha sonra BM, "üye ülkelerin barış etkinlikleriyle barışı teşvik etmesi ve dünyada barış ortamını geliştirmesi" amacıyla, 30 Kasım 1981 tarihinde, "Dünya Barış Günü"nün her yıl Genel Kurul oturumlarının başlangıç günü olan eylül ayının üçüncü salı günü kutlanmasını karara bağladı.

Ancak bu karar daha sonra BM'nin 7 Eylül 2001 tarihindeki oturumunda 21 Eylül olarak sabitlendi.

Bu kez ise amaç; tüm dünyada "savaşsız bir gün" adı altında özellikle çatışma olan bölgelerde bir günlük ateşkes ilan edilmesini teşvik etmek ve bu şekilde de kalıcı barışın sağlanabileceğini göstermek olarak açıklandı.

Bu tarihin seçilmesinde ise "Peace One Day" belgeselinin İngiliz film yapımcısı Jeremy Gilley'in 1999 tarihinde başlattığı, "hiç olmazsa tüm dünyada bir günlük barış olsun" fikriyle ortaya koyduğu kampanya etkili oldu.

Aralarında savaşan ülkelerin liderlerinin de olduğu tüm dünya liderlerine mektuplar yazan ve bazılarıyla da yüz yüze görüşen Gilley'in kampanyası zaman içinde ses getirmeye başladı. Daha sonra bu fikrini dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a da açıklayan Gilley Annan'ı ikna etmeyi başardı.

BM aldığı bir kararla 21 Eylül'ün tüm dünyada "Barış Günü" olarak kutlanmasını kabul etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler